Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny přítomné a nepřítomné
Mám otázku. Uvažuji nad koupi sušičky. Problémem je, že naše voda je extrémně tvrdá. Rychlovarnou konvici musíme pravidelně odvápňovat, u pračky jednou za pár let měním topné těleso.
Otázkou je, jak citlivá je sušička na tvrdost vody. Nedochází k usazování vodního kamene na tepelném výměníku? Případně, dá se sušička nějak odvápňovat?
Děkujíí
No, u sušičky je to o tom, že výměník je podchlazený, takže se na něm právě ta voda sráží (kondenzuje) - podobně jako je tomu třeba u klimatizace v autě. Suchý vzduch je pak jiným výměníkem zahřát a jde do bubnu. Prostě řečeno - je to zcela jiný princip činnosti, než je třeba u rzchlovarky. Ostatně - ani nevidím jakoukoliv možnost, jak kondenzát změkčovat... Větší problém je však shromažďování žmolků z prádla právě na onom výměníku - i přes soustavu filtrů. To vyčistit, to je výzva...
K tvrdosti vody - anu, u nás je velice tvrdá voda, varnou konev odvápňuji tak po měsíci provozu. Přesto suška jede bez problémů, jak jsem psal, tvrdost vody nemá na sušku vliv
Ahoj, díky za reakci. V podstatě princip sušiček znám. Teoreticky vlhkost by zádnou tvrdost mít neměla, ale údajně to úplně tak neplatí. Čištění to je pro mě otázka. Sušičky jsou docela drahé, a nerad bych ji za 4 roky vyhazoval. Věci si poměrně dost opravuju sám.
Co se týče žmolků, tak bych řekl, že výměnít vyfoukat stlačeným vzduchem. Ale nevím. A s ohledem na to, že výměnít ze sušičky nepůjde vytáhnout, musí být to čištění opravdu hrozné. Na zanesení vodním kamenem by mě napadlo hodit do sušičky nějaký hadr napuštěný octem Ale nevím nevím.
Je tu někdo, kdo má dosti tvrdou vodu a sušička už nějaký rok spolehlivě funguje?
S tím vyfukováním stlačeným vzduchem bych byl opatrný. Soused to takhle čistil u AEG sušky a povedlo se mu dostat ty žmolky kamsi k čerpadlu vody, takže nádoba nahoře zůstávála prázdná, čerpadlo šlo naprázdno, a dole to bylo zaplavené vodou. Musel mu to vyčisti servisák s tím, že rozebral půlku sušky. Já to z toho luxuju, není to sice úplně dočista, ale fungije to pořád.
Mám sušičku Gorenje Noblesse minimálně deset let, spíše déle a nemůžu si ji vynachválit. Suší stále stejně, žádné odvápňování není třeba, vodu máme tvrdší a odjakživa používám aviváž, i když s ní stále více "šetřím". Jediné čištění, a to po každém sušení, je, že seberu vrstvu (silnější nebo tenčí) nachytaného "prachu", což jsou částečky textilu, usazeného na sítku zevnitř po obvodě dvířek. Jedině bych si dovolila upozornit, že s ohledem na spotřebu je dobré mít pračku s min. 1200 otáčkami u odstřeďování (tj. dávat do sušičky prádlo dobře odstředěné). Taky vůbec není špatné usušit prádlo jako normálně (venku, na balkóně, na půdě) a pak ho do sušičky dát na 20 min. Výsledek je perfektní, bez ohledu na počasí .
Ne,vysoká tvrdost vody nemá na sušení prádla v sušičce negativní vliv.
Na praní je však ideální co nejměkčí voda (životnost pračky, zanášení žehlící plochy žehličky, spotřeba prášku ...).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.