Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sušička vs tvrdost vody

Od: honzulas* odpovědí: 8 změna:

Zdravím všechny přítomné a nepřítomné :)

Mám otázku. Uvažuji nad koupi sušičky. Problémem je, že naše voda je extrémně tvrdá. Rychlovarnou konvici musíme pravidelně odvápňovat, u pračky jednou za pár let měním topné těleso.

Otázkou je, jak citlivá je sušička na tvrdost vody. Nedochází k usazování vodního kamene na tepelném výměníku? Případně, dá se sušička nějak odvápňovat?

Děkujíí

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No, u sušičky je to o tom, že výměník je podchlazený, takže se na něm právě ta voda sráží (kondenzuje) - podobně jako je tomu třeba u klimatizace v autě. Suchý vzduch je pak jiným výměníkem zahřát a jde do bubnu. Prostě řečeno - je to zcela jiný princip činnosti, než je třeba u rzchlovarky. Ostatně - ani nevidím jakoukoliv možnost, jak kondenzát změkčovat... Větší problém je však shromažďování žmolků z prádla právě na onom výměníku - i přes soustavu filtrů. To vyčistit, to je výzva...

doplněno 22.08.17 22:33:

K tvrdosti vody - anu, u nás je velice tvrdá voda, varnou konev odvápňuji tak po měsíci provozu. Přesto suška jede bez problémů, jak jsem psal, tvrdost vody nemá na sušku vliv

honzulas*
hodnocení

Ahoj, díky za reakci. V podstatě princip sušiček znám. Teoreticky vlhkost by zádnou tvrdost mít neměla, ale údajně to úplně tak neplatí. Čištění to je pro mě otázka. Sušičky jsou docela drahé, a nerad bych ji za 4 roky vyhazoval. Věci si poměrně dost opravuju sám.

Co se týče žmolků, tak bych řekl, že výměnít vyfoukat stlačeným vzduchem. Ale nevím. A s ohledem na to, že výměnít ze sušičky nepůjde vytáhnout, musí být to čištění opravdu hrozné. Na zanesení vodním kamenem by mě napadlo hodit do sušičky nějaký hadr napuštěný octem :-D Ale nevím nevím.

Je tu někdo, kdo má dosti tvrdou vodu a sušička už nějaký rok spolehlivě funguje? :)

S tím vyfukováním stlačeným vzduchem bych byl opatrný. Soused to takhle čistil u AEG sušky a povedlo se mu dostat ty žmolky kamsi k čerpadlu vody, takže nádoba nahoře zůstávála prázdná, čerpadlo šlo naprázdno, a dole to bylo zaplavené vodou. Musel mu to vyčisti servisák s tím, že rozebral půlku sušky. Já to z toho luxuju, není to sice úplně dočista, ale fungije to pořád.

tiffany*
hodnocení

2x

Mám sušičku Gorenje Noblesse minimálně deset let, spíše déle a nemůžu si ji vynachválit. Suší stále stejně, žádné odvápňování není třeba, vodu máme tvrdší a odjakživa používám aviváž, i když s ní stále více "šetřím". Jediné čištění, a to po každém sušení, je, že seberu vrstvu (silnější nebo tenčí) nachytaného "prachu", což jsou částečky textilu, usazeného na sítku zevnitř po obvodě dvířek. Jedině bych si dovolila upozornit, že s ohledem na spotřebu je dobré mít pračku s min. 1200 otáčkami u odstřeďování (tj. dávat do sušičky prádlo dobře odstředěné). Taky vůbec není špatné usušit prádlo jako normálně (venku, na balkóně, na půdě) a pak ho do sušičky dát na 20 min. Výsledek je perfektní, bez ohledu na počasí :).

prazskejpepik*
hodnocení

0x

vycházím z toho, že sušené prádlo je změkčené praním a tak bych tohle neřešil. pokud je potřeba sušička odvápňovat, ak jistě je to popsané v jejím manuállu

hodnocení

0x

Pára je z principu - destilovaná voda. Všechny případné soli zůstanou v prádle. Usušit namočenou hadru v ostě? *modla* Proč by si námořníci destilovali mořskou vodu na pití, když by tam zůstala sůl?

hodnocení

0x

Ne,vysoká tvrdost vody nemá na sušení prádla v sušičce negativní vliv.

Na praní je však ideální co nejměkčí voda (životnost pračky, zanášení žehlící plochy žehličky, spotřeba prášku ...).

hodnocení

0x
Máme sušičku Siemens asi 8 let a jednu z nejtvrdsich vod. Sušička je v pohodě. :)
Jen přidám typ, abyste s nákupem sušičky vyhodil aviváž, ta se se sušičkou už používat nemůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]