Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění trafa 230/12V v koupelně

Od: heterak® odpovědí: 6 změna:

Lze umístit trafo pro žárovky 12 V do podhledu SDK v koupelně? Kdyby tam nebyl sádroš tak by se jednalo o zonu 2.

Ale jelikož je to oddělené sádrošem jedná se o neoddělitelnou příčku, jelikož by to měla být zona 3. Tedy umístění trafa by měli být v normě. Mám pravdu?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rqwope
hodnocení

1x

Dělá se to tak a co je lepší i to procházívá revizema. Na jistém odborném fóru psali něco ve smyslu, že nad sádrošem je leda tak pavoučí zóna ;)

kepler*
hodnocení

0x

Těm zónam nerozumím, ale volil bych trafo s krytím nejmíň IP x4, tedy s ochranou proti stříkající vodě. A kdybych už měl v místě těch 12 V. nepoužil bych žárovky, ale LED pásky. 1 m se spotřebou cca 12 W svítí jako jedna 100 W žárovka. Můžeš si tu LED pásku koupit v různých barvách světla, dokonce se mohou střídat (RGB).

majsterjoe*
hodnocení

0x

zóna 3 už je nějaký pátek neplatná, takže umístění do zóny 2, tj 60cm od zóny 1, výška nad 2,25

úplně nejideálnější je SELV trafo.

dusger*
hodnocení

0x

Ano, dělá se to tak, často se trafo vloží do díry u první žárovky někde u dveří mimo zóny. Za ní je rozvod v celé koupelně už malým napětím. Prostor nad stropem už je mimo koupelnu, mimo zóny, trafo je tam v souladu s normou, čili revizí to projít musí.

krtek66
hodnocení

0x

vzhledem k výšce podledu v mé koupelně jsem obětoval pár metrů kabelů navíc a trafo mám v podhledu na chodbě. Přístup tam mám revizním otvorem 15x15cm. Podle el. norem bych se s tím v koupelně nedomluvil...

libornovotny
hodnocení

0x

Dobrý den,
trafo se určtiě do podhledů dává a poté se nizké napětí rozvede po žárovkách. Nejlepší je koupím s vyšším krytím, napříkld něco jako toto t-led.cz/... pokud budeme mít LED žárovky.

Libor Novotný, T-LED.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]