Nejste přihlášen/a.
dobrý den.
Při rekonstrukci chalupy mě firma udělala provětrávané podlahy systemem iglů. Jeden vývod vzduchu mě zavedla do komínu, který je občas využíván při topení krbovými kamny. Nedojde k poškození komínu vlivem vlhkosti, která se s podlahy odvětrává?
Moc děkuji za odpověd
Nevěřím tomu, že je to tak jak píšete. Nebo souhlasím s komínem.
Jen nevím jaký komín máte , v jakém je stavu, ale klidně může vlhkost způsobit poškození komínu vetší kondenzací. Kudy máte nasáván vzduch do podlahy? Jakou máte izolaci na podlaze?
dobrý den Milane.
Nasávání vzduchu je v přední časti fasády třemi otvory a odvětrání je také třemi otvory akorát ten jeden je udélán v dolní části komína. Položeny jsou tvarovky IGLU výšky 25cm na nich je betonová podlaha a 2krát 10cm polystyrenu. Komín je cihlový 60x60 cm, který jsem chtěl nejprve zbourat a postavit nový, ale kominík mě říkal ýe je v perfektním stavu a že by to byla škoda. Už to mám 2 rokem a je fakt že vlhkost v místnosti je minimální. Každopadně si myslím, že by šel ten třetí průduch do komína vyřadit nějakou ucpavkou kdyby to bylo nutné. Při topení krbovými kamny také žádný problém nemám. Zděř od krbových kamen je asi 1,5m nad výdechovým otvorem v komíně.
Kominik poradil / vedel aj o tom vyusteni? Pokial ano (a kominik inak nejavil znaky nesvojpravnosti), tak je to asi v perfektnom stave bude a darmo tu budeme na dialku radit...
Vlhkost v tomto pripade je posledne, co by Vas malo trapit. Nevravim, ze to tak bude, ale pri kombinacii (ne)vhodnych podmienok moze stratit komin tah a splodiny sa Vam zacnu dostavat pod podlahu, co Vas asi este nezabije; pripadne cez kachle nazad do miestnosti. Ak sa to stane o tretej rano, okna budu tesne a budete tam spat po bujarej oslave...
Ja by som ten jeden prieduch zaslepil alebo komin vyvlozkoval a prieduch nechal vyusteny do medzery medzi vlozkou a tehlami ako tzv. "suprud" vzduchu.
Do komínu,který je určen k odvodu splodin z krbu / kamen ... se může připojovat odvětrávání čehokoliv? Jak je potom zajištěno,aby se splodiny z krbu nemohli dostat zpět do domu ( v tomto případě do podlahy? ) Při čištění komínu se potom postupuje jak,aby se saze a binec nedostali do odvětrávání podlahy? To je tam nějaká klapka,aby odvětrávání vzduchotěsně uzavřela? Nějak si to totiž neumím představit to riziko,kdy bude blbej tlak a splodiny se budou dostávat zpět do domu do podlahy.Nemáte nějakou konkrétní vyhlášku,kde je toto zapojení povoleno? Ne že co není zakázáno je povoleno.Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.