Nejste přihlášen/a.
"narvat mafla do startu" (panebože, to je terminus technikus ) problém není (určen na to není, na to se používají tzv. ponorné pilky), ale chcete buď to už umět (natrénovat někde na vodorovné, ne hned na svislé ploše) nebo použít způsob, jak z nebezpečné práce udělat bezpečnou
- základ je použít pilový kotouč s co nejjemnějšími zuby (s co největším počtem zůbů - čím větší zuby, tím snadněji dojde k zaseknutí zubu do materiálu
2 možné varianty práce
1) proříznutí maflem podobně jako ponornou pilou - řeže se do materiálu zanořením kotouče
- nastavení spouštění hloubky kotouče (utahovací páčky) tak, aby vysunutí kotouče nešlo ani lehce a ani těžce
- zasunutí koutouče (0 hloubka řezu)
- spuštění pily, přiložení na materiál a za pomalého pohybu celým maflem vpřed postupně tlačit kotouč do materiálu na max.
- v nedoříznutém kraji se postupuje obráceně (s maflem se jakoby couvá) na plný výsuv kotouče za silného přítlaku strojku k materiálu
2) postupným prořezáváním materiálu
- vysunutí kotouče se nastaví na 1mm a posunem podle vodící latě se do materiálu vyřízne drážka
- vysunutí kotouče se upraví na 2mm a vyřízne se drážka
- tak pořád dokola, až se prořízne celý materiál
Nedořezy na koncích se dodělají tím, co je k dispozici - dláto, hoblík, přímočará pila, horní frézka, pásová bruska atd.
Zdravím,
a jaký je terminus technikus, pro to co jsem napsal? Neni treba zde mluvit odbornym jazykem, ne?
Kotouc, mam tusim se 48 zuby, s vice nemam. Mam jeste mensi prumer se stejnym mnozstvim, ale tloustka je stejna.
Jinak diky za popis. Z toho co píšete mám akorát, mafla a přímočarku, pricemz primocarkou to neudelam, to uz jsem zkousel, akorat bych to opizlal.
1) Tohle vubec nevim jak bych proved. Zanoreni bych musel provest od ruky, respektive podle laseru, na vodici lat bych se spolehat nemoh.
2) Tenhle postup je pro laika asi schudnejsi. Umim si to predstavit, kdybych ted tim maflem tu diru vyrezaval. Nicmene za situace, kdy musim seriznout 0-3 mm moc ne.
Dnes jeden na dovolenou, tak to zkusim az prijedem, pokud se mi nepodari sehnat nejakou tu brusku. Kazdopadne dam vedet, jak jsem dopad.
Hledáte problém tam, kde není
ad 1) i tohle se dělá podle vodící latě - přiložit mafla se zastrčeným kotoučem na materiál k lati, pustit, pomalu spouštět kotouč do materiálu a zároveň celým maflem posouvat kupředu. Od ruky (bez použití latě) se nemáte šanci trefit.
Když budete řezat přímočarkou podle latě, budete mít dobrý (tj. s jemnými zuby) a ostrý pilový list a hlavně nebudete přiliš tlačit do řezu, tak i přímočarkou se dá udělat poměrně kvalitní a rovný řez.
To asi jo. Na druhou stranu jsem toho mafla koupil pred tejdnem a zatim jsem si trouf rezat jen vodorovne a bez spousteni kotouce do materialu behem rezani, ale jen rovny rez. Tohle bude kapánek složitejsi.
Primocarkou jsem rezal bez late a jeste jsem ji nemel celou v materialu, protoze jsem rezal listem podel late na ktery jsem s primocarkou jel, takze jsem list celej zvohybal. Kdybych vedel, ze v lidlu budou nit za 14 dni super mafla za 1200, tak bych se na to vybod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.