Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřebuji si koupit novou stolní kotoučovou brusku na dva kotouče, průměr 150 mm. Využitá bude občas, jsem kutil, naostřit vrtáky, občas přebrousit nějaký plech o síle cca 1,5 mm, jednou za rok obroušení pár jeklíků. Myslel jsem si cenu cca okolo 1000, max 1500. Máte zkušenosti s nějakou prosím? Díky J.
Prohledejte internetové bazary.Takhle jsem kdysi koupil ze zrušené truhlářské firmičky dvoukotoučovou brusku pr. 150 mm i s kotouči od českého výrobce Elko Nový Knín. Dojel jsem si pro ní, nevím už jestli stála 1000 nebo 1500, ale funguje a dobře.
doplněno 12.08.17 19:52:
Takovou.
Dobrý nápad, moc děkuji. Kolik by měla mít cca sílu, aby se nezastavovala, když rrošku přitlačím?
To nevím, ale baubauklumpry za 600-700 korun mají motorek 150W. Tu má kolega a je to jak píšete - trochu přitlačím a je znát jak otáčky se snižují, ale ono i trvá po zapnutí dlouho než se to vůbec rozeběhne, je to krám.
Tato Elko má 360W tady toto při používání nepozoruji a jak jsem psal, přes inzerát stála asi 1000 až 1500 korun.
na kutilské "ostření" sekyrky a motyky naprosto stačí LIDLovská bruska - doporučuji však přivrtat do ponku a počítejte s tím, že při potřebě obroušení tvrdého kovu se zastavuje... takže k tomu už používám flexu
Zdravím,
zkušenosti mám s několika různými typy a velikostmi a je to všechno v této cenové kategorii "na jedno brdo" (je to stejné). Na broušení vrtáků OK (pokud tedy nehází kotouče), na ostatní broušení je to tak max na sražení nějakých hranek, na broušení jako se dělávalo ve fabrikách na bruskách vyrobených před rokem 89 zapomeňte. Všechyn tyto strojky nemají vlastně žádné chlazení motoru, takže pokud trochu přitlačíte, velmi rychle se hřejí. Na volnoběh či jen na broušení vrtáků je na štítku většinou uvedena hodnota S6=20min., po této době běhu je třeba ji nechat vychladnout.
Jinak pořádný řemeslník na brusce, na které si brousí nástroje (vrtáky atd.) nebrousí obrobky - ničí se tím kotouč, je třeba ho často orovnávat (na kotouči s drážkami a pod zapomeňte na kvalitní nabroušení vrtáku). Navíc kvalitní kotouče (většinou to nejsou ty dodávané s bruskou) nejsou nic levného. Při nákupu brusky pozor na rozměry kotouče a díry, některé mají atyp. kotouče (hlavně rozměr díry).
Na broušení malých obrobků je lepší než tyto brusky si udělat jednoduchý držák na upnutí úhlové brusky do svěráku a brousit obrobky tak.
hlavně ne ty německé aušusy,co k nám dováží supermarkety,OBI,Hornbach a podobně.Je zarážející,že takové paskvily může vůbec schválit německá zkušebna.To by ani u nás něco takového neschválily.Za chvíli začnou bočně házet kotouče,až to hrozí rozbitím dršky,protože kotouče mají po stranách utahovací příruby vylisované jen z plechu a ten za čas se utahováním prohne a je konec.Boční házivost je zaviněna i tím,že hřídel brusky je slabá,aby se ušetřilo a má velmi malé osazení právě pro boční příruby kotočů a hned se to vymačká .
Právě tyhle německé výrobky jsou určeny pro ty, kteří jednou za čas potřebují nabrousit tu motyčku. U těhle strojů se nepředpokládá, že by někdo za životnost stroje potřeboval vyměnit kotouč. Pro profi použití němci vyrábějí opravdu jiné stroje. To akorát český "kutil" chce od mašiny z Lidlu profi výdrž.
Pro optimální funkci brusného kotouče je potřeba dodržovat obvodovou rychlost pro daný typ. U brusných kotoučů stolních brusek to je kolem 30m/sec. U 150mm kotouče by to mělo být asi 3800 ot./min, což brusky nesplňují díky motoru. Jednoznačně vychází jako optimální průměr kotouče 200mm. Je sice taková bruska dražší ale při práci vám nemizne brusný kotouč před očima.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.