Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkrácení vlnité pružiny

Od: amper® odpovědí: 8 změna:

Jak se lze dočíst v otázce poradte.cz/...

já a nejenom já řeším opravu "kvalitní"sedačky polského výrobce. Po vyřešení utržených úchytů pružin (v mém případě plastový úchyt přežil, ale neměl v čem držet, nehoblovaná střešní lať 6x4 není zrovna trvanlivý materiál) přišla na řadu další libůstka. Praskla pružina. Jedná se o vlnitou pružinu z drátu o průměru 3,8mm. Sehnal jsem v BPP Brno, problémem je, že mají o vlnu víc. Zkrátit není problém, ovšem pružina má na konci zámek proti vyvlečení. Ohnutí za studena je práce pro vraha, nakonec jsem ji zlomil (zkoušel jsem na zbytku prasklého originálu). Pokud má někdo zkušenost s ohýbáním takovéhle "pružinky"v domácích podmínkách, prosím o radu. Ohřát to můžu tak na PB, tím moje možnosti končí...

Zkrácení vlnité pružiny

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já bych ten konec vložil do krbu do rozžaveného popela a pak nechal vychladnout pomalu - s tím popelem. Myslím že by měla změknout a pak ji můžete něják ohnout a přizpůsobit

hodnocení

Tímhle způsobem bych pravděpodobně dosáhl toho, že pružina změkne, ale celá nebo její větší část, což je nežádoucí. Ale díky za snahu.

Jediný, na koho jsem narazil a kdo má praktickou zkušenost, byť s pružinou s průměrem drátu cca 2 mm, je můj otec. Ohříval na zemním plynu do tmavě ruda, za současného chlazení zbytku pružiny (několik vrstev hadru řádně namočeného do vody), výsledek uspokojivý - prasklo mu závěrné oko u tažné pružiny, takže taky o závit zkracoval.

Dneska dorazily nové pružiny. Průměr drátu sedí s originálem, šířka pružiny rovněž, rozteč vln je někde jinde. Zkracování nebude na pořadu dne, naopak bych potřeboval delší. Jestli by pomohlo vzít o 1 vlnu delší, to netuším. Teď tedy namísto zkracování budu dělat delší závěsy. To už jen na okraj a mimo téma dotazu, nemám rád otázky, kde tazatel nedá vědět, jak to nakonec dopadlo.

hodnocení

Tak jsem narazil na svoji vlastní, skoro 8 let starou otázku. Polská pohovka stále žije. Originální pružina už v ní není snad ani jedna. U těch kratších náhradních pružin teď po letech popraskaly mnou vyrobené závěsy. Nově objednaná delší pružina má bez zkrácení tendenci se přetáčet, takže došlo na zkrácení. Doba pokročila, takže jsem pořídil hořák s kartuší, pružinu upnul do svěráku ohřál a na posledním závitu zhotovil ohnutím zámek. Nakolik jsem vyžíhal zbytek pružiny, to uvidíme časem.

trtr

*palec*, taky bych poradil hořák, nebo někoho s autogenem, to jde rychle.

Já bych si na to troufl i takovým tím hořákovým zapalovačem za 50..70 Kč:
action.com/...
hodnocení

Nemám zkušenost, nevím jak jsou na tom oba hořáky výkonově, ale vzhledem se moc neliší...

hodnocení

0x

Zdravím. Přesně tohle jsem řešil před cca pěti lety. Materiál pružiny je kalitelná ocel a pokud neznáte jeho zatřídění dle ČSN, a tím i tepelnou úpravu, výsledek bude záviset na náhodě. Mám na mysli teplotu a čas vyžíhání na měko a následně zakalení a popuštění opět na teplotu a čas.

Já jsem tvaroval pouze konce těchto pružin do požadovaného tvaru, a to za ohřátím PB hořákem (3kW) do červena. Ocel změkla a šlo to velmi dobře, kolem trubky, kleštěmi ohýbat. Pak jsem vše ponechal vychladnout volně na vzduchu.

Může se ve vašem případě stát, že pak bude pružina na koncích měkká a nebude držet tvar. Potom se ji pokuste zakalit takto: Ohřejeme do červeného žáru a pak ponořte do vody. Tento postup si nejlépe předem vyzkoušejte na odřezku pružiny. Po zakalení by při pokusu o mírné ohnutí, např. ve svěráku, neměla prasknout, ale jen pružit. Podotýkám, že je tento postup jen "pro domácí aplikaci".

hodnocení

0x
Když potřebuju upravit/nahradit utržený konec nějaké pruziny, nahreju to misto silným zapalovačem nebo pb horackem na kartusi do oranžova, přitom dle potřeby kleštěmi natvaruju a následně zchladim vodou. Hotovo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]