Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám problém v domě a momentálně si nevím rady, jak začít. U domu, jehož část je stará, se v severní místnosti na zdech puchří a odlupuje malba v typických "skvrnách". Vysloveně vlhké mapy vidět nejsou a nejvíce mne zaráží fakt, že skrvny jsou až cca od výšky 120-140 cm. Může to být od základů, ačkoli níže na zdi se to neděje? Zvenčí je omítka bez jediné poruchy a není tam ani žádný spoj či cokoli, čím by tam mohlo zatékat, jen zeď.
Předem díky
Já mám malou zkušenost ze svého starého baráčku. Také ve spodní části zdánlivě klid a nad 120-140cm mapy spuchřelé omítky. Domnívám se, že je to vlhkostí buď ji táhne zeď zespod nebo je to nevětraná místnost a kondenzuje na zdech voda i když se zeď nezdá mokrá nebo je to kombinace obého. Že to spuchřuje až v horní části je podle mne tím, že nad cca 120cm omítka již více vysychá a rozdílnou vlhkostí v omítce(stěně) se omítka mapovitě trhá. Protože předpokládám, že podříznout zeď a udělat pořádnou hydroizolaci, eventuelně místo toho provětrávanou podlahu se vám asi chtít dělat nebude, tak bych omlátil omítku od stropu až k podlaze, vyškrábal spáry a nahodil SANAČNÍ OMÍTKU NEJLÉPE SOKLOVOU A JEN STRHL LATÍ po vyzrání natřel SILIKÁTOVOU, ANO, JEN SILIKÁTOVOU, NE JINOU, barvou, Sanační pytlovaná omítka i silikátová barva jsou drahé, ale 20 roků byste mohl mít klid. Ještě by se mohla udělat na pruhu tlusté "IPY" přizdívka z dutých max 8cm tlustých cihel. Tak jsem to nakonec řešil v jednom případě já, protože jsem po omlácení omítky zjistil, že zeď je z tvrdých nepálených, ne zcela suchých vepřovic bez hydroizolace. No a za zamyšlení stojí větrání té místnosti.
Jde o cihlovou zeď, polská vazab (dvojitá zeď). Dneska sem zjistil, že na malém kousku izolace chybí (asi 1,2metru). Je možné, že by tím kousek natáhla vlhkost tak, že bude malba puchřet až několik metrů od toho a ve výšce 1,7M?
Jinak fotografie nemám, ale opadává jen malba, nikoli samotná omítka. Jde o typické oválné skrvny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.