Nejste přihlášen/a.
Na Vaši velmi nekonkrétní otázku..moje velmi nekonkrétní odpověď..
Při tepelné ztrátě domu cca 7kW, budou náklady na elektrickou energii (resp. celkové náklady-včetně investic, amortizace a spotřeby další elektrické energie v domě) téměř stejné pokud srovnáváme tepelné čerpadlo versus topení přímotopy..
Pokud by tepelná ztráta objektu byla vyšší, potom se zvyšují i rozdíly mezi topením TČ a přímotopy ve prospěch TČ..
Měl jsem možnost porovnat skutečnou spotřebu TČ Comfee ( vzduch-vzduch) s jinýmí spotřebiči. Spotřeba TČ byla při venkovní teplotě 2 až 2,5°C v průběhu měření 560-850 W. Místnost o ploše 2,5x2,5 a výšce 2,5m, nastavená teplota vytápění 23°C. Nejmenší odběr byl cca. 120W.
Za72 hodin byla spotřeba 23kWh při provozu od 06:00 do 17:00 hod.a pak vypnuto.
Pro srovnání jsem použil klasický elektrický ventilátor s příkonem 2kW. Výkon nastaven na 1kWh, teplota v místnosti na 23°C a hodinová spotřeba byla 520 W.
Spotřeba měřena digitálním watmetrem.
Buď TČ nefungovalo a chovalo se jako běžný elektrický ventilátor, nebo je jímané teplo z venkovního vzduchu minimální a pak je vše jen v teorii. Má někdo podobné zkušenosti s realitou?
Máte pravdu v tom , že některé klimatizace nefungují jako topení. Psalo se o tom i na diskusích , kde předělávaly klimy na vzduch voda . Takže opravdu musí se vybírat a lépe připlatit za ty co opravdu umí topit i při -15°c s COPem 2 .
Jak se říká když dva dělají totéž není to totéž
To by pak v případě změny v dotacích na slevu elektřiny mohla být docela finanční katastrofa.
Opět jsem se snažil najít dodavatele TČ vzduch voda. Na internetu je jich sice spousta, bohužel ani jeden oslovený nebyl schopech sdělit, kolik při -2°C a teplotě v místnosti 21°C spotřebuje TČ za 24 hod., resp menší časovou jednotku. Ale všichni vědí, kolik se ušetří za otop, přičemž do výpočtu neuvádějí pořizovací cenu !
Sice znám TZ, která je pro celý dům cca 7kW. Na ohřev plynem mi stačí 13m na 24 hod pro teplotu 21°C.
Chtěl jsem řešit pouze jednu novou místnost, kde nemám topení. Elektrickou kostkou pro 21°C je spotřeba na Wattmetru 520 W za hodinu. Na mou otázku musí být odpověď, jinak jsou prodejci jen prodavači snů. Přece nekoupím TČ a pak zjistím, že to žere více, nez obyčejnou kostkou. To pak je celé postaveno na hlavu.
Další z nabízených typů je TČ WWBC-9,5 H-B/P. V parametrech je výkon COP (A2 / W35) 7kW / 3,3. V normě je pro tyto čísla uvedeno, že teplota na výparníku jsou 2°C a teplota vody 35°C.
S 35°C radiátory nic nevytopí, je to jen pro podlahové vytápění. U radiátorů by to znamenalo trvalý provoz nebo nejméně 16 hodin. Při spotřebě 2,5 kWh a sazbách tedy zbytečná investice.
¨některé dají i 65 stupnu.. .. ale asi si nikdo nebude dávat tepelko ktere je nejefektivnější při těch 35-40 stupnich na klasicke vysokoteplotní radiatory.. to je nesmysl jak blazen.. asi tak jak si někdo koupí kondenzak a připoji to na vysokoteplotní soustavu.. každy případ je potřeba posuzovat zvlášt a ne plantat vše dokupy.. taky je kravina divat se na 9kw čerpadlo, když potřebuju vytápět max 2kw.. pokud budeš mít tepelko které dá při -2 5 kw a má přitom příkon 2,5kwh a ty budeš odebírat jen 2kw, tak dle mě pokud má inventor tak sniži výkon a tím padem i klesne spotřeba..
Mitshubishi Zubadan PUHZ-SHW80YAA. (vzduch voda)
Při současných venkovních teplotách denní spotřeba elektrické energie cca 16,9kWh (včerejší den).
taky jsem letos rozjel nový Zubadan poprvé a ta spotřeba je podobná, letos (blbý to rok) se to budu učit, snad neprotopím majlant
U tepelného čerpadla je spotřeba el. energie (kompresor + ventilátor) je řádově cca 25- 30% z jeho 100% udávaného výkonu...Takový základní pohled na věc... Druhá je, že zpravidla do -10°C to funguje a pak se musí(?) přitápět třeba elektřinou, podle provedení. Teplo z TP je řádově tak do 60-65°C. Vhodná je kombinace samozřejmě s rekuperací...
Kvalitní tepelné čerpadlo funguje bez jakéhokoliv "elektrodotopu" i při teplotách hluboce pod -10°C..(ano, i vzduch voda).
Můžete už teď zveřejnit spotřebu elektřinu u TČ včetně přípravy TUV?
Na youtube.cz uvádí pan Košecký u TČ CAR12:
Denně si teď vezme cca 80-100kwh. Je to ale samozřejmě závislé na tepelné ztrátě domu. V ČR se samozřejmě prodává
To je otřes.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.