Nejste přihlášen/a.
Přeji všem krásný den.
Už nějakou dobu si říkáme, že bychom začali investovat, nejvíce bychom chtěli do nemovitostí, prý je to tak nejlepší a sám tomu věřím. Takže jsme začali hledat nějaký bytový dům ve středočeském kraji mezi Plzní a Prahou, tudíž Beroun. Beroun bych řekl že je i žádaná lokalita, rychlá dostupnost do Prahy, do 20 minut jste tam, proto Beroun.
Projíždíme mapy a koukáme na nějaký "opuštěný" , "zanedbaný" bytový dům, ani ne moc velký a ani ne moc malý, tak akorat. Jeden jsme našli, dole jsou komerční prostory nahoře je celé patřo pro byt či byty, stavba je do tvaru písmene L ta západní strana tam budou podle nás tak 2 byty každý v jednom patře a v té západní části je přízemí využito ke komerčním účelům a pak je to patro kde se vejdou 2 byty. Náleží ke všemu ještě podkroví, které kdyby se udělalo tak vznikne 1 byt. Dům je hned naproti obchodu Billa, kousek od nájezdu na dálnici a pár minut pěšky na náměstí.
Budeme panu majiteli posílat dopis zdali by to nechtěl prodat, ale samozřejmě kdyby neměl zájem, tak máme jich více vyhlídlých, ale tento nám přišel nejlepší. Pokud by pán měl zájem a ozval se že by nemovitost prodal tak bychom se šli podívat v jakém je to stavu interiérově. Pokud by vše bylo ve stavu "před rekonkstrukci" a né ke stržení tak bychom uváželi o tom, si kvůli tomu vzít úvěr, úvěr na to to koupit a opravit. Zajímalo by mě, zdali někdo něco takového podobného též neudělal a jaké má zkušenosti. Úvěr bychom platili z nájemného, ano, všechny byty a komerční prostor bychom pronajímali. Když jsem se koukal jaké ceny se pohybují bytů v Berouně tak berme to na metry a 1m2 vyjde na 250Kč. Byty by byly úplně nově udělané tudíž cena odpovídá. Bytová plocha je 260m2. Ceny komerčních prostorů se pohybují kolem 300Kč na metr čtvereční. Plocha komerčního prostoru je 100m2. Pokud počítám dobře tak měsíční výdělek, pokud by vše běželo jak má, všechny byty by byly pronajaté i kom. prostor, tak měsíční výdělek činí 95 000Kč.
Jinak má to svůj celkem velký dvůr, na který je možno se dostat autem skrze barák, tudíž parkování pro nájemníky by bylo zajištěno, to bych řekl je též velké +
Z této částky bychom pokryly úvěrovou splátku a myslíme se že by nám ještě zbylo na to, abychom mohli žít a starat se o dům. Zašlu vám sem fotografie jak nemovitost vypadá. A jakou myslíte že má hodnotu.
Další otázka je, zdali se to opravdu vyplatí, či ne.
Ne, nevyplatí, sotva se pokryjou výdaje
Dobrý den, chcete názor, tak zde jeden vložím. Takto to vypadá, že je to ruina ke zbourání a cena bude spíše za pozemek (a přípojky energií). Celé je to pro odvážné a naivní, kteří neznají, jak se chovají nájemníci. No, pod pojmem "investovat do nemovitostí" si představuji něco zcela jiného. Zdravím!
amelin - ten dopis poslat můžete a budete potom třeba vědět, že je to neprodejné nebo s tím má majitel nějaký záměr. Také se podívejte do KN, jestli tam není záznam o blokaci prodeje nebo např.
o demoličním výměru.
Ano, za zkoušku nic nedáme, dopis můžeme zkusit poslat
Jinak nic takového se na KN nepíše, hned když něco najdu jdu to na KN zkontrolovat zdali tam není věcné břemeno..apod.
Investovat peníze, které nemám...
Je třeba vždy uvažovat, že taková investice může být prodělečná. A to i fatálně.
Může se klidně stát, že ti barák např. shoří a pojišťovna ti nedá ani korunu, protože výluka. Třeba bláznivý nájemník, nebo nedodržení revize atd...
A z čeho pak budeš platit hypotéku? Pokud své dluhy zaplatíš i bez příjmů z této nemovitosti, tak to může být bezpečná investice.
Děkuji všem za Váš názor
A myslíte, že by bylo lepší takto za začátku bytový dům koupit, opravit a poté ty byty prodat? A mezitím pronajímat komerční část. Když bych prodal byty tak bych zaplatil úvěr, a z nájmu komerční části by mi chodili měsíčně nějaké peníze.
Vím, že je pravda že s nájemníkama je to horší, poškodí to tam, nebudou platit...apod.
A proč chceš kupovat starý vybydlený bytový dům? Proč nekoupíš v dobrém stavu, nebo nový či ho nepostavíš?
Zakoupení starého domu na spadnutí a následná rekonstrukce na prodej či pronájem je většinou finanční nesmysl.
Proto také lidé, kteří peníze skutečně mají a chtějí je investovat, tak staví a kupují nové byty.
Mě přijde, že opravení starého domu vyjde levněji a líbí se mi i více. Postavit bych řekl že je nákladný za 4 miliony cca. bytový dům bych řekl že nepostavím. A koupit něco v lepším stavu o to si účtují hodně peněz až moc.
Raději bych takto soukromě zaslal pánovi dopis a je to pak jenom o domluvě. já nevím, jak to vidíte vy?
Jinak děkuji moc za Vaše reakce
Dům je pouze zanedbaný, není až tak ve špatným stavu, ale jak říkám, vidíme ho jenom z jedné strany, tudíž nelze soudit. Nevíme jak vypadá z druhé strany a už vůbec ne jak v interiéru.
"Dům je pouze zanedbaný..." Hmmm, zanedbaný dům vypadá jinak. Tohle je totální ruina. Do čeho kde kopneš, všude vykoukne problém. Jediné, co zůstane v pořádku, je obvodové zdivo. Možná... Jaké máš momentálně příjmy? 30.000 čistého? A našetřeno tak 500.000 tisíc? Pak MOŽNÁ rekonstrukci započneš. Nepíšu, že jí i úspěšně dokončíš. Tohle je spíš sebevražda... Jo a proč se ptám ny ty peníze? No, při menším příjmu Ti nepůjčí tolik, abys koupil a zároveň začal opravovat. 500.000 potřebuješ na všechny platby okolo. Počítej s tím, že po Tobě bude banka nejspíš chtít další nemovitost, kterou budeš ručit. Na tenhle dům Ti MOŽNÁ půjčí tak 200.000 Kč. Víc ne.
Kolik máš známých, kteří umí řemeslo a budou Ti tam dělat? Nebo na všechno budeš najímat cizí firmy?No, zkus nejdříve zrekonstruovat nějaký 1 + 1, ať víš, do čeho jdeš
S dnešním znalostmi a možnostmi bych do toho šel určitě, ale muselo mi být o 10-15 let méně.
Snad jen kupní cena by mě musela odradit.
Já bych nerozprodával byty. Pak bude mít dům moc vlastníků..
Přeji hezký den.
Takže myslíte, že by se to vyplatilo? Barák zakoupit opravit ho. Poté tam cca. 3 byty prodat a dolní komerční objekt pronajímat. Jak koukám po internetě tak jsem se dozvěděl že ceny bytů v berouně jsou:
1+1 = 1 400 000Kč
2+1 = 2 000 000Kč
3+1 = 2 700 000Kč
4+1 = 3 500 000Kč
A komerní objekty se pronajímají kolem 220Kč/m2 tudíž nějakých 22 000Kč/měsíc - ale ne vždy se tam někdo udrží ikdyž ulice je zrovna dobrá, je to ulice kudy se HLAVNĚ dostává na náměstí a do obchoďácích. Ale co nevím, jakou cenu tak dům má, je to ve stavu, že se musí celý předělat. Má to dvůr o velikosti 410m2 s tím, že dvůr kouká na kopcovitý park kde jsou ti medvědi. Hned 50 metrů naproti je Billa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.