Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dát do roviny ztracené bednění v zemi

Od: neon* odpovědí: 24 změna:

Jaké jsou prosím možnosti, jak založit v rovině ztracené bednění, které slouží jako patka na chatku. Popíšu několik variant, které mě napadaly.

1) Myslel jsem si, jak vykopu jámu a budu zkoušet srovnávat zeminu, abych na to bednění položil a bylo v rovině. Ale omyl. Bednění je těžké a pořád ho vydělávat a zandávat je nesmysl.

2) Mělo by normálně pořádnou nosnost, kdyby se to podsypalo nějakou frakcí kameniva?

3) A nebo je potřeba to podbetonovat. Jak byste ale v té malé jámě zaručili vodorovinu, toho vsypaného betonu? Místo na vodováhu tam není v té jámě.

A bylo by možné nějak rovnou na ten beton položi to ZB a vylít ho taky? Jakože kdyby se použil polosuchý beton, tak by se na to mohlo dát hned bednění, uneslo by to? Nebo se musí počkat týden, než to vytvrdne a pak bednění?

4) Ještě mě napadlo. Vykopat jámu, dát do ní bednění a pomocí kamenů jej podložit do roviny. No a pak tam nahutnit beton, který by se dostal do každé škvíry pod bedněním, kde zrovna není nějaký kámen.

Která řešení vám dávají smysl?

Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Z dotazu jsem asi pochopil, že nemůžete pro nedostatek místa položit vodováhu.

ZB nedáváte do nerovné díry, ale na rovný podklad, který má na spodku suchý beton. Poklepáním na ZB upravíte do roviny. Sloupec může být do výšky 4 tvárnic, pokud nemáte beton řidký.

Rovinu uděláte až na ZB nad terénem vypodložením tvárnice klínkem. Prostor pak vyplníte betonem.

Buď jsem nepochopil dotaz, nebo z toho děláte velkou vědu.

doplněno 09.08.17 08:46:

Nejdříve postavíte do betonu první tvárnici, pak druhou, třetí, to již budete nad terénem, položíte vodováhu na poslední tvárnici a podložením této tvárnice srovnáte do vodováhy. Poté navlčíte stěny ZB a vyplníte betonovou směsí, dle technického listu a zatížení.

Spodní beton udrží tvárnice v rovině. Nečekáte na zatvrdnutí. Pokud poklepáním již nesrovnáte ZB do roviny, použijete na poslední tvárnici klínek na srovnání milimetrů.

neon*

Ano, nedostatek místa na vodováhu.

Vy nechápete mě a já zas vás :) Chápu to dobře, že byste dal do díry velice suchý (čerstvý) beton, na který byste ihned stavěl řady ZB a zalíval je nějakým trochu řdiším?

Tohle mě právě zajímalo, jestli na ten sušší beton ihned můžu klást ZB, jestli to váhově unese. A nebo jestli musím počkat týden, než to zatvrdne.

A pokud bych teda srovnal tu první ZB na tom suchém betonu do roviny poklepáním, tak nechápu, proč ještě píšete něco dál o nějakém dorovnání klínkem.. už by nemělo být potřeba nic víc řešit, ne?

hodnocení

0x

Rada amatéra:

Vykopat díru na základy. Natlouct těsně u okrajů tyčky/trámky ze dřeva. Na ně přidělat podle vodováhy vodorovně trámky/prkna. Napíchat svisle roxory tak, aby i po zalití trochu čouhaly. Vodorovně na ně drátem přidělat další. Zalít betonem podle těch do vodorovna vyrovnaných trámků, uhladit, srovnat. Na tento rovný základ potom začít skládat ztracené bednění, případně dát mezi základ a bednění izolaci - díky rovnému podkladu to bude rychlé a jednoduché. Opět používat co nejvíc železa ať to pořádně drží. Nechat si tam prostupy třeba na elektriku, vodu, odpad.

72mona3*
hodnocení

0x

Já bych to jako tuplovaný amatér posadila na kačírek, štěrk. S tím se dobře pracuje při hledání roviny. Ovšem bez vodováhy to nepůjde, jak to bez ní chcete udělat (není místo v jámě)? M.

neon*

Vodováhu samozřejmě mám, ale nevejde se do té menší díry. Ale tak můžu pořídit menší.

Kdyby mě někdo potvrdil, že ten kačírek není staticky problém a nějak se nebude hýbat vahou domku, tak bych do toho klidně šel.

neon*
hodnocení

0x

Čím dál víc mi příjde ta moje 4tá varianta taky schůdná. V té hliněné jámě dorovnám ZB do roviny podložením kamenama v bodech, kde je potřeba a pak to hned můžu začít pěchovat betonem, který se dostane pod ZB v místech, kde nejsou kameny.

Jen mi prosím někdo řekněte, že to není blbost :)

Podkládat ztracené bednění kameny je blbost.

To máš jednodušší namíchat řidší beton a nalít ho na dno vykopané jámy. Pak vrchní plochu trochu srovnat, trochu zavibrovat a ten beton si "najde vodorovinu sám".

Až beton zatvrdne, tak budeš skládat zdracené bednění a armatury.

Moje otázka pro autora je: kolik takových patek tam bude a jak zajistíš, že všechny patky budou v jedné rovině?

neon*

Tu rovinu taky řeším. Napadá mě jedině dát to do roviny právě tou výškou podlití, betonového podkladu pod tím ZB. Udělám si rysku na roxorech zapíchnutých v zemi, někde nad úrovní země a pak odpočítam a rysku udělám v zemi a po ni to zaliju.

krtek66
hodnocení

0x

Pokud chcete rovinu nalejte do díry velmi řídký beton a provibrujte...voda v betonu se sama zniveluje a po vytvrdnutí budete mít podklad rovnější.. nebo použít polosuchý beton a tvárnici pokládat na něj...palicí srovnat do roviny...nechce se mi věřit, že do díry dáte tvárnici, ale nedáte tam stejně dlouho váhu...

neon*
hodnocení

0x

Děkuji všem za rady. Ještě prosim vás, jak se vlastně provibruje ten řídký beton nalitý na spod jámy v zemi? Jak to provibrování provedete? :)

Nevibrujete, páč nemáte vibrátor. To je elektrický přístroj na vibrování betonu. Opravdu na to jdete složitě, možná jen z neznalosti.

Provibrování je hodně vznešený název pro přiměřeně dlouhou desku chycenou v levé nebo pravé ruce. Položením desky na beton a pohybem desky o 5mm nahoru a dolů "vibruješ beton".

pt®
hodnocení

0x

"neon", chcete stavět chatku, aby Vám vydržela, co nejdéle, aby nebyla vratká atd... prostě to vidím na vykopání základů, vylít řidším betonem, do kterého utopíte kameny. Řídký beton srovná rovinu a pak můžete bez obav stavět ze ZB a chatka bude stát "na věky"...

jabraka*
hodnocení

0x

Nedáváš úplné informace.Ale když bych chtěl jen patky na posazení spodku chatky,která bude mít jen "pár kilo"Tak bych si s tím hlavu nelámal.Vykopal bych díry do země,zabetonoval a jako poslední operaci připravil bednění a dobetonoval vršek do váhy.Do patek bych zabetonoval vruty,na něž se posadí spodní trámy.Po zatvrdnutí začnu vazbu.Do betonu bych bez vibrování naházel co nejvíce kamene.

JABRAKA

neon*

Jo, takže byste to většina prostě v té jámě zabetonovala nějakou vrstvou betonu do vodoroviny.

O toto mi šlo. A pak jsem akorát zjišťoval, jak celý tento proces urychlit, protože to nejde udělat v jeden den, jestli to chápu. Musím nechat zatvrdnout beton v jámě, než na to dám ZB, vylité betonem.

nějak se ztrácím v tématu, jak velkou plochu budete betonovat, dlouhou řadu, nebo jen jednu tvarovku do výšky?

doplněno 09.08.17 14:38:

snad dokážete vykopat 6 dír do stejné hloubky, nikoliv dle terénu, ale dle vodováhy. Třeba hadice s vodou. Na dno dáte beton a ZB. Ale to jsem již napsal.

hodnocení

0x
Podle mě to celé moc řešíte...
- Vyvrtal bych zemním vrtákem díru (20x120cm)
- z roxoru bych udělal koš (něco jako když se dělá věnec). Strčil ho doprostřed té díry, tak aby dostatečně koukal nad terén.
- díru s košem bych zalil betonem, cca 10cm pod terén.
- druhý den bych opatrně odškrábl kus hlíny aby se tam vešla 1kostka bednění.
- bednění bych vypodložil do roviny a zalil betonem.
- výšku všech patek změříte laserem nebo šlaufkou
.
Nebo se na celé patky vykašlate a postavte to na vrutech...

hodnocení

0x

Najjednoduchšie je vyliať dieru na pätku betónom a nad zemou uložiť do betónu jednú tvárnicu do vodováhy a prislušnej výšky,aby potom boli vrchy pätiek v rovine.Na druhý deň naukladať na seba tvárnice,buď na sucho alebo do lepidla,a vypodložiť jednotlivé vrstvy klinkami do vodováhy.Nastrkať tam armatúru a zaliať betónom.Na jedno zaliatie max. 3-4 vrtvy.AK potrebujete to výššie,tak nezabudnite necháť trčať roxorý z vrchnej vrstvy tvárnic.Ak chcete tvárnice až od spodu,tak to vyliatie diery betónom vynechajte.

neon*
hodnocení

0x

Omlouvám se, měl jsem tu foto dát asi hned. Na popud Milana teda dodávám o co mi jde. Myslel jsem ale, že jsem to popsal jasně. A odpovědi typu "moc to řešíte" a následně napsaný popis mnoha úkonů.. :) Jasně, že to řeším.. nikdy jsem nebetonoval, natož tak patky (a hlavně mě teď prosím nepiště, že pokud jsem nikdy nebetonoval, tak ať to nedělám) :)

V zemi bude 6 patek, na 50x40x25 ZB. Bude to nést váhu 15 tun zateplené chatky (3x6 m).

Ale jako už jste mi všecko odpověděli.. moc Vám všem děkuji!

Jak dát do roviny ztracené bednění v zemi
pt®

"neon", v tom nerovném terénu bych si to bez základů neriskla...

a patky snad nejsou "základ"?

Tak z obrázku už je to jasnější.

Zatluč si vedle každé patky do nevykopaného terénu dva kolky nebo ocelové trubky dostatečně vysoké. Roxor na toto není vhodný, protože se prohne. Když si stoupneš na místo patky a čelem do vykopaného rohu, tak jednu trubku po levé ruce na středovou osu patky a jednu trubku po pravé ruce na středovou osu patky.

Pak si vybereš nějakou rovinu, ze které budeš vycházet. Natáhneš provázky tak, aby provázek vždycky procházel nad osou patky. Ty provázky ustavíš do vodoroviny (vodováhou nebo laserem nebo šlaukváhou).

Pak si změříš hloubku vykopané díry pro patku od provázku a ostatní díry v rozích vykopeš stejně hluboké (aspoň přibližně).

Pak si můžeš udělat dřevěnou tyč se čtvercovou deskou (20cm x 20cm) na konci. Touto tyčkou budeš jako vibrovat řidší beton v díře pro patku. Zároveň si od položené desky na betonu změříš vzdálenost k provázku a do takové výšky zabetonuješ všechny ostatní patky.

(Já jsem taky amatér, takže možná že na to jdu moc složitě a někdo poradí jednodušší postup.)

martin*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Chystám se na patky ze ZB pro přibližně stejnou chatku. Jsem taktéž amatér. Jak to tenkrát dopadlo?

Když budete mít chvíli čas, rád si přečtu všechny rady a nápady. Díky předem.

h0042*

kup si někde,třeba v obi za pár korun malou vodováhu.Vykopej díru,na celé dno pak hoď trochu suchšího betonu,polož jednu tvárnici ztraceného bednění,vyrovnej do váhy,napíchej tam pár roxorů,ať trčí z tvárnice a pokrop trochu vodou.Za dva dny naskládej zbývající tvárnice na tu v zemi a zalej betonem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma šlaufka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]