Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,mám na stavebníky čistě teoretický dotaz,myslíte že by byl v dnešní době rozumný nápad udělat klasický trámový strop? Trámy z obou stran obložené masivními prkny,protihlukovou a tepelnou izolací. Na strop by nebyly nějaké zvláštní nároky,nahoře by sice byly dva dětské pokojíky,ale stěny už by mohly být klidně lehké ze sádroše nebo dřevěné. V baráčku byl trámový strop celá destiletí a sloužil dobře. Kdyby se nestalo že byl domek pár let neobývaný a do stropu zateklo,sloužil by pořád. Jde mi o to že takový strop bych si lehce postavil sám,navíc dřevo bych měl téměř zadarmo. Betonový strop by mi musela dělat firma,na to si netroufám.
Muselo by na výměnu stropu,vlastně kus za kus,potřeba stavební povolení?
Díky moc za rady
No, proč by nešlo. Dělali se už celá staletí, tak proč ne Vy. Jedna se spíš o to, že trámy musejí být vhodně nadimenzovány. Takže buď statik. Co se týče povolení tak by jste ho mít měl. Pač budete zasahovat do nosné konstrukce.
Tak já automaticky použiji radši silnější než slabší,bude to bydlení moje a mojí rodiny takže sám od sebe nechci aby mě to padlo na hlavu. Se stromy není problém,roste jich tu mraky a dřevo můžu mít velmi výhodně.
Do nosné konstrukce zasahovat nebudu,zdi zůstanou jak byli,jen se původní dřevo vyrve a na jeho místo se dá jiný
No, tak je to na váš rysk . Jen aby jste se potom nedivil že máte najednou děcka řestěhované i se stropem v přízemí. Tak jde spíš o šťourali, teda pokuď nějaké máte ve svém okolí. Ono takových lidí je, co se snaží zmařit co se dá. Pokuď ne, tak to neřešte.
myslím že trochu přeháníte!
můj názor je ten,že pokud se použije kvalitní ,zdravé dřevo minimálně stejného průřezu jako byly původní trámy,nic se neděje.Nebo sy myslíte že používali nějaké extra dřevo?Jediný rozdíl je že v minulosti dřevy po pokácení leželo delší dobu v kládách pak se nařezalo a zase dosti dloho schlo přirozeně pod přístřešky na proložkách y nekroutilo se.Dnes se ze dřeva, na kterém včera zpíval kos, udělají okna ,která se další den osazují!
Fíku na betonový strop netřeba firmu,na to stačí jen pár lidí ,na reko po vytopení budovy lesů ČR jsme toto dělali ve třech lidech ¨-staré jako kráva těžké trámy vyřezali, vytáhali ven ,udělali nvoé uložení na které osadili trámečky, pak vložky, nakonec vyvázali karisítě a zabetonovali vše ve třech občas ve čtyřech lidech!
Jak fungoval starý strop? Byl v pohodě? Nehoupal se? Pokud bylo vše v pohodě a použiješ stejný trámy, vůbec bych se toho nebál.
S tím sušením dřeva to je trochu složitější. V minulosti se dřevo kácelo jen v zimě, kdy má strom méně mízy. Trám buď popraská a nebo se zkroutí, často obojí dohromady, záleží jak je z klády uříznutej. Tomu nezabrání žádný sušení jakýmkoliv způsobem. Proto tesaři dělají vazby pokud možno ze syrovýho, jakmile to je nějak sušený, je to zkroucený a pak to je práce pro vraha.
Byl v pohodě,celá dlouhá desetiletí. Jen původní majitelka-známá umřela a asi dva roky tam nikdo nebyl. Naneštěstí tam byla prorvaná střecha a do jednoho místa zatékalo a v tom místě strop dokonale prohnil,když jsem na to místo stoupl,podíval jsem se do přízemí. Jinde je strop netknutý,jde na něm skákat a nehne se,z opravdu masivních trámů 20x20. Prkna na něm jsou 5cm silná,spíš fošny než prkna. Škoda toho jednoho místa kde praskla taška,jinak bych to vůbec nemusel řešit,baráček ač je velice starý,byl vždycky suchý a všechno v něm bylo zachované
Nestálo by za úvahu, kromě dělání celýho stropu novýho, což mě tedy připadá vcelku zbytečný, vyměnit jen zasažený trám a fošny? Když jsou ostatní trámy v pohodě?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.