Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,kamarád vlastní chatu a nemá k pozemku na kterem chata stojí momentálně příjezd,nebot soused si oplotíl svůj pozemek,přes kerý mu kamarád předtím jezdil. U chaty není garáž a ani garážové stání. Po obci žádá cestu přes jejich pozemek,který navazuje na obecní komunikaci. Má nárok ze zákona jen na přístup k nemovitosti,nebo i na příjezd? V zákoně o nezbytné cestě se píše,že soud může povolit nezbytnou cestu pouze rozsahu,který odpovídá potřebě vlastníka nemovité věci,řádně ji užívat a to i jako služebnost. Půjdeli ted třeba o bytový dům bez garážových stání,povolí vstup ale už né vjezd,... atd platí to i domku nebo chaty pro rekreační bydlení? O jaký paragraf v občanském zákoníku jde? Děkuji.
Pokud by jsme to brali logicky, tak by u chaty nemělo hrát roli, zda je tam garáž nebo stání, protože přístup autem tam potřebujete z důvodu využívání a údržby chaty/zahrady, sekání trávy, odvoz odpadu, dřevo, dovoz/odvoz materiálu apod. Pokud by obec cestu nechtěla zřídit (myslím si, že tam asi probém nebude), tak bych po obci požadoval dovoz a odvoz materiálu z jejich prostředků, ale samozřejmě to jen selský rozum, teorie a praxe bude jiná.
Jak správně píšete, "že soud může povolit". Nikdo nevíme o podrobnostech Vašeho problému, zdali je okolo obecní pozemek, který by šel odprodat. Nikdo nevíme co bylo v kupní smlouvě ohledně cesty. Jak koupil chatu bez cesty?
Jestli se domníváte, že dojdete na obec, a sdělite: "dejte mi ze svého kus pozemku, abych měl cestu" tak to určitě nebude. Proč by obec měla dávat něco pro toho, kdo si koupí domek bez přístupu.
Dobrý den,dnes se mi úplnou náhodou dostalo do rukou sobotní Právo,(z 5.8.2017),kde na straně 18 v rubrice
Právní poradna je naprosto stejný dotaz jako ten Váš zde(dokonce mám pocit,že je to Váš dotaz,ale to není
důležité).Zde na dotaz odpovídá právník-zkuste sehnat,podle něho naděje je.(možná je Právo i na internetu).
Dobré pořízení přeje fero
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.