Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý stykač - lze nahradit či upravit?

Od: zlatan* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

přestěhovali jsme se do starého bytu, kde jsou staré pojistky a původní stykač. Tento stykač při nočním proudu začne hučet. Elektrikář mi říkal, že stykač již nelze vyměnit ani upravit tak, aby nehučel a že je tedy nutné vyměnit celé pojistky. Tedy investice v řádu tisíců.

Prosím o Váš názor, zda jde upravit stykač tak, aby nehučel, děkuji Petr

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

S opravou starého stykače může být problém, výsledek nejistý. Nic ale nebrání výměně stakače za nový. Nevidím důvod, proč by se při tom mělo měnit cokoliv dalšího (jedině snad vyměnit elektrikáře :-D).

zlatan*
hodnocení

Děkuji za odpověď, elektrikář mi ale říkal, že ten starý stykač není možné koupit a součásné stykače prý nelze nainstalovat. Lze někde koupit nebo sehnat starý stykač?

pecenkav*
hodnocení

2x

Stykač rozebrat, pořádně vyčistit, ten prach mezi "magnetama" způsobí to, že na sebe pořádně nedosednou, na tý mezeře vybrují a tím to vrčí nebo hučí, ale někdy je to boj, záleží taky na tom, jak na sebe dosednou. Vyměnil bych stykač za nový a byl by klid a taky jak radil nade mnou, tak i elektrikáře.

zlatan*
hodnocení

Děkuji za odpověď, a 1) myslíte, že vyčištěním stykače už nebude stykač hučet? a 2) a že to můžu udělat já sám jako laik?

pecenkav*

Jelikož jsem pracoval v elektropřístoji v Modřanech, kde se ty stykače vyráběli, tak vím, že to byl vždycky problém. Někdy si prostě i nový stykač občas špatně dosedne a pak vrčí, takže úplná jistota není. Vyčistit si ho já dokážu sám, ale u vás netuším, jaké máte technické schopnosti, abyste ho dokázal zase složit dohromady.

Dejte si nový, tak drahý není a navíc ten starý už bude za ty léta mít už dost opálené kontakty a navíc ty nové zabírají místo jenom jako jistič

zlatan*
hodnocení

Děkuji, a kde bych mohl koupit/pořídit starý stykač, který bude v tichém režimu? Děkuji

Jinak technicky jsem na tom normálně - co potřebuji, tak si opravím, ale z elektriky mám respekt.

pecenkav*

Tady nejde o elektriku, to je jenom něco, co kope a i zabíjí a není to vidět, mimo blesků, tam je respekt potřeba, ale v tomhle případě jako ale většinou jde o mechaniku.

Starý stykač bych nescháněl, pokud se sežene někde v bazaru, tak může už být opálený a i hlučný a ničemu by to nepomohlo, dejte si tam už nový typ, třeba elektromaterial-obchod.cz/...

majsterjoe*

Tak tahle rada je vcelku zbytečná. Předpokládám že tady si s výměnou pán neporadí.

pecenkav*

No podle jeho odpovědi by snad mohl, já v tom problem nevidim, ale to je jenom za mě

hodnocení

0x

Můj názor je, že jde upravit tak, aby nehučel. Rozumnější řešení však bude jeho výměna...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]