Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlím v panelovém domě. Chci si pořídit splitovou klimatizaci. Když jsem tak na internetu pročítal co to obnáší, tak jsem narazil na něco jako, že je potřeba souhlas ostatních vlastníků bytů. Co je na tom pravdy? Venkovní jednotku budu mít umístěnou na svém balkońu na zemi. Navíc balkóny (viz. příloha) netrčí, ale jsou zapuštěny do paneláku takže jsou součástí bytu.
Souhlas ostatních vlastníků s instalací klimatizace považuji za nesmysl, známý ji v paneláku má a pokud vím, žádný souhlas nepotřeboval. To je snad jakoby potřeboval souhlas s instalací jiného sporáku, než dosavadního a podobné voloviny.
Ovšem ověřené to nemám a př dokonalosti našich zákonů je možné, že se taková blbost v nějakém najde.
Tak jsem to hledal a světe div se, ta blbost se našla. Váš balkón není totiž váš, ale je společnou částí domu, kterou vy máte ve výlučném užívání. No, a jelikož se zároveň jedná o vnější obvodový plášť stavby, není dovoleno tam umísťovat jakékoli pevné zařízení bez souhlasu nadpoloviční většiny ostatních vlastníků. A dokonce když kvůli vedení trubek a elektřiny ke klimatizaci provrtáte zeď z balkónu (přesněji lodžie) do bytu, máte další problém, protože jste poškodil vnější plášť stavby. A teď babo raď.
Ještě musím dohledat číslo příslušného předpisu, ale to už snad nebude takový problém.
V zásadě souhlasím se satamovým příspěvkem, resp. s jeho doplněním. Co je Vaše je Vaše, co je společné, je společné. Jak je to právě u Vašeho domu lze ale zjistit jedině z dokumentu prohlášení vlastníka budovy. Máte jej? Pravděpodobně ne. Doporučoval bych, pokud je to možné, řešit vše po domluvě s výborem SVJ. Stejně tam dříve nebo později skončíte. Pokud tedy nějakým způsobem nedojdete k informaci, že povolení ani konzultaci nepotřebujete. Což nepředpokládám.
Z uveřejněné části prohlášení vlastníka: Lodžie je součástí bytové jednotky, tedy Vaše. Nosné a obvodové stěny jsou společné, bohužel - zásah do společných částí domu by čistě teoreticky měl být podmíněn souhlasem ostatních vlastníků.
Dokonce jsem na stejné téma našel článek. Procento souhlasících má být údajně dáno stanovami SVJ. Celé je to poněkud přitažené za vlasy, podle daného principu by pověšení police na nosnou nebo obvodovou zeď bylo hrdelním zločinem. Máte 3 možnosti. Vzít to oficiální cestou, udělat to tak, aby nikdo nevěděl nebo zajít na výbor SVJ, přednést problém a požádat o stanovisko. Třeba budou názoru, že mezi instalací držáku na šňůry a instalací klimy není podstatný rozdíl.
Takze na balkon umistit klimatizaci muzu. S tim prurazem to zkusim zjistit na druzstvu a uvidim. Ale je to jak pisete, to bychom na vrtani do zdi treba kvuli polickam nebo kotveni nabytku museli žádat o povoleni ...
Navic na balkonech maji nektere byty i satelit. Jak to bylo kdyz je instalovali netusim, ale pochybuji ze se nekdo nekoho ptal.
Tak to jste mě příliš nepotěšili V každém případě prohlášení vlastníka mám, protože jsem jej dostal, když jsem minulý rok tento byt vydražil. Prosím mrkněte na to zda z toho něco vyčtete.
Dyť je to tam jasně napsaný na straně č. 4
Společnými částmi budovy jsou:
a) základy vč.izolací, OBVODOVÉ A NOSNÉ ZDIVO, HLAVNÍ STĚNY, průčelí
takže platí to co se psalo výše...klimatizaci si můžete po bytě rozvést nainstalovat, ale venkovní jednotku max tak položit na balkon. Na to, aby byla pověšená na obvodové stěně a trubka šla skrz zeď, musíte mít 100% souhlasů vlastníků, protože zasahuje do nosné obvodové stěny budovy. Aby toho nebylo málo měl byste oznámit i to, že odvod z kondenzátu bude zapuštěn do SPOLEČNÉ kanalizace (stupačky)...
btw...tohle je hodně odfláknutý prohlášení...
Máte i nemáte pravdu: Kde nemáte? Nemusí souhlasit 100%, to bývalo. Obecně stačí prostá většina, nepraví-li stanovy něco jiného.
Jak to myslíte s tím odvodem kondenzátu? Jako že protáhne trubku skrz půl bytu? To pochybuju...
S poslední větou nelze, než souhlasit.
dobře, za % se hádat nebudu, to se furt mění..Já na zboření nosné zdi jsem potřeboval 3 roky zpátky +75% ...No s kondenzátem jsem to myslel tak, že někde ho musí vyůstit...někde ta voda musí odkapávat..A kde jinde než do stupačky, která je na odpad...a do té se taky musí napojit. A podle prohlášení je stupačka opět všech...Můj soused má klimu v obýváku a kondenz má ven z fasády PPR trubkou..jednotku má na půdě (jsme v posledním patře)...balkon nemáme..klimu vyřizoval ještě když byt nebyl v OV, ale města, takže povolení potřeboval jen od pronajímatele..to tehda vyhrál..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.