Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění chemického zápachu

Od: davidofscz odpovědí: 9 změna:

Zdravím, potřeboval bych poradit jak postupovat s odstraněním nepříjemného zápachu v interiéru chaty. Chatu jsme kupovali před 3 roky, stáří je cca 30 let, před 10 lety po rekonstrukci - zateplení fasáda, vnitřní omítky, PVC okna laminátové podlahy. Před 3 roky nová výmalba a koberce.
Nosná konstrukce je zděná, trámový strop, šikmá tašková střecha s obytným podkrovím. Dům je suchý.

V chatě se šíří nepříjemný syntetický zápach, nejde o zatuchlinu nebo biologický zápach. Větráním se to zlepšuje. Mám podezření na nějaké škodlivé materiály, které byly použity při stavbě, ale po čichu se to nedá identifikovat. Chata má opalubkované veškeré podhledy, které jsou natřeny bezbarvým silnovrstvým lakem, ale lak je původní, nechce se mi věřit, že by takto zapáchal po 30 letech. Podezření mám na nějaké skryté konstrukce ve stropu, podlaze.

Mohl by jste mi poradit, jak dále postupovat? Objevil jsem laboratoř, která nasadí do chaty snímače a vyšetří složení zápachu za cca 5000,-Kč, ale obávám se, že mi nesdělí, z čeho pochází.

Váš přípravek, jak jsem pochopil není jednorázový, pouze na 1 měsíc a musí se opakovat, já bych ale potřeboval řešit příčinu a jde mi prvotně o zdravotní nezávadnost zápachu.

Děkuji za Vaše rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jen si tipnu. Není třeba dřevotříska na podlaze, pod kobercem, linem? Formaldehyd dokáže pěkně smrdět, vcelku i dlouho, ale nevím o případu, že by smrděl třicet let.
davidofscz
hodnocení

podlahy jsou z prken na dřevěných trámech v patře. V přízemí je beton a na něm rovnou laminátová podlaha, případně dlažba. Tento zápach je jiný, z nového nábytku, případně dřevotřísek zápach znám...

kepler*
hodnocení

0x

Pravděpodobně jde o výpary z materiálů použitých při rekonstrukci. Třeba i z plastů se vypařují nezreagované zbytky, nebo přísady (zvláště z PVC). Časem by to mělo samo přestat. Chcete-li se zápachu zbavit aspoň jednorázově, zapalte si v místnosti pár svíček (nemusí být vonné).

davidofscz
hodnocení

Rekonstrukce byla před více jak 10 lety. Zbytkový zápach to být nemůže, navíc byl opravován hlavně exteriér (zateplení) V interiéru pouze nové omítky, čisté podlahy, PVC okna a malby. To jsou samé neškodné materiály. Původní zůstávájí palubkové podhledy a stropní konstrukce a střecha. Jenže se střechy to jít nemůže, je vysoko a smrad je i dole...

miso*

Hladajte pixle s chemikaliami, ci nejaka neprdla. Uz sa mi stalo, ze mi po dvoch rokoch na spodku praskla plastova flasa s tech. benzinom.

kepler*

Aha, za 10 let by to už snad smrdět nemělo, to je fakt. Já jsem myslel hlavně ta okna, PVC rozhodně není neškodný materiál.

hodnocení

0x

Zápach tam je celé tři roky, co jste ji koupili? Chata je celoročně obydlena? Pokud ne, může to být pozůstatek myši (většinou) nebo něco podobného - i když píšete, že to biologický zápach není...taky jsem hledal v garáži příčinu divného pachu, se kterým jsem se doposud nesetkal, takovy neidentifikovatelný...a byla to rokládající se myš...prostě se dostala dovnitř a tam uhynula, schovaná v rohu za nohou regálu. Nebo nějaký jiný živočich...zaměřil bych se tímto směrem...

jabraka*
hodnocení

0x

Otázka není jednoznačná."Chemický zápach" je termín,nic neříkající.Takový zápach může být Kyselý,amoniakální,sirnatý,dusivý,hořkomandlový a další.Pak je možno uvažovat o vzniku tohoto zápachu.Také je potřeba zjistit místo,odkud se šíří.To by také neměl být takový problém.Většinou se nakonec zjistí,že zdroj je někde u sousedů.

JABRAKA

hodnocení

0x

Řešili jsme neidentifikovatelný zápach u babičky v garsonce, do které se nestěhovala. Je fakt, žr někdy to bylo cítit a jindy ne. Nakonec jsme se obrátili na hygienu a přišla komis s nějakými měřáky, jenže babička, jakožto řádná hospodyňka, vyvětrala "aby nepřišli do smradu"! Tak jsme dostali jen vynadáno a nic se neměřilo. Babička se potom přestěhovala a od důvěrníka jsme se dozvěděli, že to šlo z kanalizace pod podlahou, jakási prasklina. Spekulovalo se i o tom, že někdo pouští do kanalizace něco zakázaného, barvy, ředidla, chemikálie, ale to už se nedovyšetřilo. Občas byl v místnosti až namodralý opar. Zkuste v ystříkat místnost Sanitolem ve spreji, není drahý a stopro odstraní všechny pachy, jenomže pokud sre Vám znovu budou dělat, tak to bude jen na nějaký čas. Prodek např. Kaufland a není to drahé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]