Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem psací stůl,je patrně ze smrkového dřeva,protože již po několika dnech běžného používání jsou na jeho horní desce znát vrypy.Asi by deska měla být ošetřená nějakým otěruvzdorným lakem,nejlépe transparentním.Poraďte jakým?
Bohužel, nic moc ti nepomůže. Můžeš si koupit tvrdý odolný lak, ale ti stejně díky měkkému podkladu bude praskat - nezpevní ti totiž dřevo do hloubky, jen na tom udělá tvrdou skořápku. To je prostě ta dnešní móda dělat co nejlevnější nábytek i ze dřeva, které na to není vůbec vhodné, a navíc se ještě vykašlat na jakoukoliv povrchovou úpravu. To už je lepší i olištovaná dřevotříska a povrchem z lamina než tohle
Jinak ale zkusit můžeš třeba tohle:
Myslím, že p=roblém bude nejen v měkkosti smrkového dreva (je to opravdu smrk?) a současně ve volbě ochranné vrstvy. Přikládám obrázek stolu, který jsem, ještě jako student, dostal k Vánocům v roce 1996. Je celý z borovice a je ošetřen dvousložkovým lakem, jehož jméno si ale již nepamatuji. Mohu říci, že jsem jej moc nešetřil, ale doposud nebylo potřeba nijakých kosmetických úprav... a používám jej stále..
Kdysi se používal lak,který když zaschl a zatvrdnul,tak byl nezničitelný,my s ním máme ošetřeno schodiště,byl dvousložkový,průhledný a takový hustý.Nevím jak se to jmenovalo a jestli se to ještě vyrábí,ale myslím,že v drogerii speciální na barvy,laky by Vám poradili.Jinak dobré stoly jsou z lamina,ohraněné ABS páskou,né tou papírovo,dobře se to udržuje a je to tvrdý materiál.Ale není to dřevo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.