Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je toto standardní při pronájmu bytu?

Od: tojefuk odpovědí: 4 změna:

Chtěl jsem si pronajmout byt, byl trochu (o dost) levnější než bývá zvykem v dané lokalitě (cca za 7 tisíc kdežto normal je tak 8,5-9).

Co mě ale hodně zarazilo bylo, že paní od realitky mi tvrdila že se skládá rezervační poplatek ve výši 1 nájmu (to je ok), ale spolu s rezervačním poplatkem se zároven skládá i vratná kauce na samotný byt (taky ve výši 1 nájmu)... Toto vše ale s tím, že samotná nájemní smlouva se bude podepisovat až za měsíc (!). Doted jsem myslel, že se běžně přede, skládá jen rezervační poplatek. A kauce se platí AZ PO PODPISU samotné nájemní smlouvy (spolu s 1. nájmem)...

Je toto normální? Což když nakonec smlouvu nepodepíšu? Tak rezervační poplatek propadá realitce (to vím a nemile akceptuji), ale co takto zaplacená (vratná) kauce na byt? To jako taky propadne realitce (!?).

Vím že se že provize platí ještě před podpisem nájemní smlouvy... vím že provize propadá realitce pokud bych snad smlouvu nepodepsal... jsem smířený i s tím, že některé realitky dokonce odmítají i jen ukázat nájemní smlouvu dokud nezaplatím rezervační poplate... Ale to, že ještě měsíc před samotným podpisem nájemní smlouvy jako takové musím složit i vratnou kauci to jsem fakt nevěděl...

Nebývá náhodou vratná kauce upravena smluvně až v samotné nájemní smlouvě? Tak jak se smluvně řeší kauce složená 1 měsíce před podpisem nájemní smlouvy? Nějakou samostatnou "smlouvou o kauci"?

Jsem jen zbytečně paranoidní a je skutečně běžné požadovat spolu s rezervačním poplatkem (provize realitky) i (vratnou?) kauci k samotnému bytu, když nájemní smlouva (a první nájem) se bude podepisovat a platit až za celý měsíc? Je to běžné?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To je fuk, je to, jak si to domluvíte.

Běžně u mne v případě podnájmu oslovím realitku, ta si vezme provizi ve výši jednoho nájmu. Pak mi předá nájemníka, já s ním udělám smlouvu a vyberu kauci, nájem dopředu a podepíšeme.

doplněno 04.08.17 14:05:

ale Vy se zliobíte a neznáte systém. Realitce neplatíte kauci, ale platíte jí za zprostředkování služby z budoucího pronájmu. Pokud jim za službu nechcete platit, musíte si sehnat pronájem bez realitky. Pak vše bude mezi Vámi a majitelem domu.

tojefuk
hodnocení

No tak normální to určitě nebude... nevím proč bych měl platit kauci realitce, měsíc před podpisem smlouvy...

navíc "jak si to domluvíte" to určitě není, protože když bych neakceptoval podmínky tak mě prostě realitky kopne dozadku, protože zájemců je v dané lokalitě několik :_(.

jentak*
hodnocení

0x

Mě to moc normální nepřipadá. To jako zaplatíte jeden nájem realitce jen proto, aby jste se mohl podívat do nájemní smlouvy? Aby jste až po zaplacení zjistil, že v nájemní smlouvě je něco, s čím nebudete souhlasit? Já bych do toho nešel. To je vyčůranost realitky. Realitka by měla dostat zaplaceno, až v případě, že dojde k podpisu nájemní smlouvy, a ne inkasovat každého potenciálního zájemce. Mě to připadá podeřelé.

jentak, opět nepochopil systém.

Až podepíšete s majitelem smlouvu, tak z Vás nikdo peníze nedostane. Proč taky. Vy řešíte jak to nejde, ale já Vám to snad vysvětlím.

Pozvu několik realitek, (jako zrovna včera). Oni si vše nafotí, vysvětlíme si podmínky, kolik chci nájem, kolik voda, dále zda jsou energie na nájemníka atd. Třeba i poplatek za ledničku či pračku. S tímto oni hledají zájemce. Pak se ozvou, že chce na prohlídku x lidí, třeba ve středu v 15 hodin. Buď se jim můžu věnovat, nebo jiný čas. Přijdou, vyptají se realitky na vše co chtejí vědět. Pokud neci realitka neví, já jím to vysvětlím. Stále je uchazeč klientem realitky. Je na nich, za jak dlouho se rozmyslí. Takto přijde několk lidí. Když chce někdo vidět vzor smlouvy, klidně mu ho emailem pošlu, může studovat.

Mnoho zájemců se neozve a čeká se na jiného. Až někdo řekne, ano chci to, tak navštíví realitku, složí rezervační poplatek. Ihned dostanu zprávu a již další realitky a nájmce odmítám. Poté se nájemník obrátí přímo na mne, a uděláme smlouvu, zaplatí to co má.

Někdy se stane, že zaplatí rezervační poplatek, přijde, domluvíme podrobnosti, dám mu k prostudování smlouvu domů a domluvíme se na podpisu, složení kauce a prvníhi nájmu třeba na pondělí. Ale on již nepřijde a nemá zájem. Takže přijde o rezervaci a já opět rozjedu kolečko s realitkami. Nebo jako teď přišla sousedka, že by chtěla ten druhý byt pro syna. A co teď? Zkrátka kdo dřív přijde a položí prachy toho bude pronájem.

Stačí takto vysvětlení?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]