Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.
Aktuálně řeším opravu základů u stodoly. Pod rohovým pilířem se základ hnul (směrem ven) a pilíř trochu ujíždí. Bere s sebou bohužel i výplňové zdivo a stodola velmi viditelně (rychle) praská. Od stavaře mi bylo doporučeno okopat základy na spáru a obetonovat. Nejdříve bych udělal inkriminovaný roh (max metr na každé straně), pak zbytek po pracovních záběrech. Před tím vším jsem ještě pro jistotu základy chytil drátem (systém Helibar) kolem dokola celé stavby.
Mohli byste mi, prosím, poradit se samotným obetonováním? Mám do betonu dávat armakoše (v podstatě udělat základům věnec)? Měla by tam být dilatace? Někde jsem vyčetl, že stačí mezi zdivo a beton dát jako dilataci 10 mm polystyren. Základy jsou opukové lepené hlínou, tl. cca 50 cm, na spáru cca 80 cm.
Děkuji moc za vaše rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.