Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo vzduch-voda, starý dům

Od: honzmalatny* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,přemýšlím o tč.vzduch voda, ale nevím, zda je vhodné pro mj dům. Někde čtu že ano, jinde zase ne.

Má zde někdo zkušenost s tč ve starším domě?. Dům cca 80 let po rekonstrukci, momentálně vytápěno tuhými palivy, rozvody v mědi, desková tělesa.

děkuji

HM

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Tak jistě si to můžete nechat spočítat přesně, neboť zřejmě nepůjde o "malou investici", a také je dobré pamatovat na to, že tepelné čerpadlo může mít i vysoké servisní náklady (poruchy) což se často "přehlíží" (nezmiňuje) Na staré baráky jsou TP stále jednou z levnějších možností, po rekonstrukci kdy např. dojde i k zateplení se ale parametry změní otázkou je "jak moc"

hodnocení

0x
Ano, proč ne.
Je však nutno přepočítat topnou soustavu.

paw*
hodnocení

0x
Bud musite zjistit TZ vypoctem nebo musite prezit jeste jednu zimu a vedet, kolik jste cca protopili. Na netu jsou tabulky (treba na tzb-info), kolik vas prijde topeni s TC oproti TP. Pokud jste neprovadel zadne hpravy a ani neplenujete, tak staci ucty za zimu letosni.

hodnocení

0x

A hlavně počítat s tím, že tepelným čerpadlem si nazetopíte. Znám pár lidí kterým nízkoteplotní vytápění nesedlo a přešli k jinému zdroji. Je to opravdu hodně jiné, jak nizkotepelný radiátor tak setrvačnost podlahového vytápění. Zvlášť u starších domů ... nevím, nevím. Ale to jen můj názor, spoustě ostatním to nevadí.

zatopit se dá ale je třeba přepočítat celý topný systém tepelné čerpadlo má obvykle poloviční výkon při stejném průtoku oproti klasickému vytápění

hodnocení

0x
Musel bys vyměnit všechny radiátory, protože tepelko jede na nizky spad. Řekl bych ze na stejný vykon ten radiator bude vetsi. Takže otázka jestli by to šlo. Spočítej si všechny investice. Nevim o co konkrétně jde, ale možná te vyjde lepe jít do plynu, pokud je moznost.

jenda2*
hodnocení

0x

Dnes jsem dostal návrh rozpočtu pro TČ vzduch-voda. Výstupní teplota vody je W32. Celková investice přes 271000. Roční náklady bez uvedení spotřeby elektřiny= 10-18000 Kč.. Při životnosti 15 let mi vychází topení dražší než s plynem.

hodnocení

0x
Finanční stránku nebudu probírat.. ale
Po zkušenostech s tč Toshiba a Daikin můžu říct že zatím všechny topné systémy u kotlů na tuhá paliva nebylo potřeba upravovat radiatory. Ovšem to neznamená že není potřeba někde dát ,,silnější,, radiator, ovšem jsem se s tím nesetkal.
Tč topí celý den což se u kotle říci nedá.. s tím se při jejich návrhu také počítá.
Docela by mě zajímalo jaké je cop u takového provozu.
Jaké je cop neřeším.. ale na druhou stranu o kolik je rozdílný návrh pro kotel na pevná paliva s režimem běhu 8 / 24 a pro T.č.
Mohl by nám odpovědět místní odborník a projektant Martin Cakl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]