Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit díru v umakartu?

Od: nik2* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den potřebovala bych poradit jak mám opravit díru (vidím až do kuchyně když je zasnuto) v koupelně mám ještě umakart. A nejsou peníze na nové bytové jádro. Umakart je celý znily za ty roky. Spodní část umakartu je vypouklá ven směr ke mně. Děkuji za odpověď.
Jak opravit díru v umakartu?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirivrzal*
hodnocení

2x

Toto jsou přesně případy, které popisujeme jako nevyhnutelné důvody k rekonstrukci. Umakartová jádra všechny bez rozdílu směřují k podobnému stavu. Pokud bych opravdu neměl na rekonstrukci, ani na nějaký menší úvěr, abych mohl pořídit rekonstrukci na splátky, snažil bych se hledat řešení v nějakém kompletním zakrytí celé stěny. Můžete volit PVC, nebo např. speciální desky Abitibi, určené do koupelny. Existují firmy, které se dokonce specializují na opravy koupelen bez bourání, tedy že zakryjí původní stav. Je třeba vědět, že to není úplně nejlepší řešení, schovat hniloby a plísně "za něco". Tím se problému nezbavíte, jen odložíte na chvíli jeho řešení. Dříve, nebo později budete muset přistoupit ke kompletní rekonstrukci. Tzn. odstranit stávající konstrukce a udělat vše nově.

S pozdravem,

Jiří Vrzal, PANELREKO, s.r.o.

jabraka*

Technické panely Atibiti jsou dokonalé.Byl jsem navštívit známého,který nějakou koupelnu takto obkládal,a jeví se mi to jako nejdokonalejší náhrada umakartu.Ale je to strašně nákladné.

JABRAKA

jabraka*
hodnocení

1x

Přikrýt povrch jádra v kuchyni je nejlíp keramickými obklady.Celá plocha se nejprve zpevní obyčejným stavebním flexibilním lepuidlem s perlinkou.Je to spíše o práci,než o nákladech.Povrch se zbrousí flexibruskou,nebo aspoň hrubým smirkem,nanese se lepidlo a vtlačí se do něj perlinka.Povrch se srovná ,aby se nevyskytovaly boule,nebo propadliny.Po zatvrdnutí se mohou klasicky nalepit obklady.Levnější způsob je také alternativou,Na plochu kolem linky se nalepí lino s dekorem,vhodným do kuchyně.Povrch se vyrovná opět flexilepidlem,nebo akrylovým tmelem.Po zaschnutí a případném přebroušení hotového povrchu se silikonem nalepí předem nařezané díly lina.Na spojích se lino zaspáruje siliikonem.

Pro laika je i tato jednoduchá úprava obtížná,doporučuji spolupráci se šikovným kutilem.

JABRAKA

mire*

Ano, tento způsob se bohužel často používá. A potom se např. v inzerátu objeví, že jádro je po kompletní rekonstrukci:).

Ale je to pouze odložený problém, dlouhodobě to ta perlinka sama neudrží, když je v tomhle stavu umakart, jak asi vypadá konstrukce pod ním?

Přesně tak,už jsem těch jader boural několik,a celá ta železná konstrukce na troud...

hodnocení

1x

Pro tohle žádná levná oprava neexistuje. Ty defekty jsou hodně rozsáhlé do hloubky i do šířky. Všechny materiály na opravu jsou finančně dost náročné a stejně nebudou dobré. Chápu, vím co je nemít na opravu, ale nijak to prostě nepůjde. Vždycky to bude nehezky zflikované. Oprava nemůže být, musí být renovace. *alene*

nik2*
30.07.17 00:35
hodnocení

*shnilý

janz
hodnocení

0x
Co zkusit sanitární tmel? Ten bílý co se dává kolem vany, umyvadla nebo kohoutků. Jádro je tvořeno rámem z asi nelakovaných laťek vyplněných polystyrenem a polepeno umakartem pokud se to rozlepuje, kroutí a hnije už se toho moc nezachrání. Přestavba bytového jádra nemusí stát statisíce. Známý co si koupil nedávno byt a pomáhal jsem mu vybourat staré jádro vyzdil nové z ytongu včetně nové elektriky v mědi, vody a obkladů se vešel do 20000kč víc na to ani neměl pač potřeboval zařídit ještě kuchyň a zbytek bytu.

hodnocení

0x

Na silikon se mi to zdá dost velká mezera, jestli je to dobře vidět. Napadá mě, buď to vytmelit medvědím hovnem, nebo pokud by Vám to nevadilo, nacpat tam nějakou dřevěnou lištu.

hodnocení

0x

KOlega před lety řešil opravu tk,že koupil pár desek SDK a přes umakart to prošrouboval,nevím detaily.tehdy mne to nezajímalo a dnes již vůbec ne neboť jsem tuto variantu pro sebe zavrhnul.3lo by i lepit pěnou nebo stav.lepidlem a pro jistotu ještě šrouby (vruty).

Jádro jsem "vykuchal" a vyzdil z ytongu.-vše mne tenkrát ( asi deset let z5 ) vyšlo na necelých 40 000kč ,ale práci kromě instalací jsem dělal sám,včetně obkladů.Jako docela dobrá rada se mi jeví odpo Jabraky*palec*. K tomu pár postřehů. osobně jsem si ještě před výměnou jádra obkládal za linkou-jen jsem umakart "postrašil šmirglem" ,pak nátáhnul film lepidla (obyčejné ani nwn co to bylo) necha dva dny a na to pak obkládal.Při likvidaci jádra jsem ani jednu obkladačku neutrhl jak festovně to drželo!

ovczaak*
hodnocení

0x

těch jader jsem už viděl hodně,v daleko horším i daleko lepším stavu. toto bych asi ukecával majitele,ať to shodí a postaví znovu.

na té fotce se mi zdá,že je tam mokro a plíseň. to vlhko už máte vyřešené,našli a opravili jste únik vody? pokud ne,je každá oprava zbytečná

nik2*
hodnocení

Děkuji vám moc za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]