Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, při výměně žárovky v koupelně mi vypadly pojistky v celém bytě. Šel jsem na chodbu, otevřel plechovou skříňku a dal páčku zpátky nahoru. Světlo v bytě se rozsvítilo, ovšem s vyjímkou koupelny a záchodu. Tam nefunguje do teď. Nevím, co s tím. V té plechové skříňce na chodbě je celkem šest páček. Tři mají nad sebou čísla bytů a ty jsou všechny nahoře, včetně čísla mého bytu. Vedle nich jsou další tři a ty jsou všechny dole. Bojím se s nimi ovšem nějak manipulovat, abych nevyhodil něco sousedům.
Děkuji moc za odpověď
Krom jističe na chodbě byste měl mít ještě jističe v bytě. Zpravidla poblíž vstupních dveří. Pravděpodobně je třeba nahodit ještě vypadlý jistič v bytě (ten pro koupelnu a záchod). Ostatní nevypadly (neměly důvod), proto Vám teď něco svítí a něco ne.
Takže u sebe v bytě si vypnul a znovu zapl jističe. Poté si na společné chodbě nahodil vypadlý jistič tvého bytu, souhlasí? Tu žárovku v koupelně si stihnul vyměnit za novou?
takže došlo k nějakému problému u svítidla v koupelně. Zničeho nic? Nebo jste do toho nějak zasahoval, šrouboval a pod.?
Jenom dovětek pro příště, to že má jistič páčku nahoře ještě neznamená, že nemůže být "vyplý" "(vyhozený)"
Nejdřív jsem v bytě zkoušel nazazovat jističe. Když se nic nedělalo tak jsem pojistky nahodil na chodbě. Pak jsem znovu povypínal a pozapínal jističe a jediné, co stále nesvítí je koupelna. Ano, žárovku jsem tam našrouboval novou, ale při jakémkoliv zapnutí světla v koupelně to vyhodí pojistky v celém bytě.
No jo, ty spodní plechové kontakty se nesmí dotýkát! Když tam dáš žárovku a dotáhneš tak se spojí a vyhodí ti to jističe. Ten plíšek co je zekřiva narovnej směrem nahoru tak, aby byl při zašroubování žárovky na boku té žárkovy. Hrot žárovky se bude dotýkat toho plíšku s tou jakoby čočkou dole.
a pochopitelně narovnat při vypnutém jističi! I výměna té žárovky by se měla dělat při vypnutém proudu.
Znovu shodit všechny jističe v bytě, žárovku dotáhnou s citem co nejvíce to půjde a jističe znovu nahodit.
A popřípadě pak hledat další závadu. Zkoušečku máte?
Jestliže došlo k velkému zkratu, mohlo dojít k upálení, vytažení, vodiče ze svorky světla. Jednou se mi to stalo a kabel vyletěl ze svorky v rozvodné krabici.
Tak jsem to ještě jednou všechno povypínal, žárovku dotáhnul a zase pozapínal a nic. Děkuji vám za snahu, ale bohužel to vypadá na návštěvu elektrikáře. Zkoušečku bohužel nemám.
Děkuji moc za rady. Ale jsem laik a tohle už je nad moje možnosti. Každopádně ještě jednou díky.
Dobrý den.
Možná jste ten ohnutý kontakt narovnal moc. Teď se při zašroubování nedotýká žárovky - nevede. Zkuste ho trochu přihnout - tak aby se dotkl závitu žárovky když ji zašroubujete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.