Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadllé pojistky. Svítí jen něco

Od: honza87* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, při výměně žárovky v koupelně mi vypadly pojistky v celém bytě. Šel jsem na chodbu, otevřel plechovou skříňku a dal páčku zpátky nahoru. Světlo v bytě se rozsvítilo, ovšem s vyjímkou koupelny a záchodu. Tam nefunguje do teď. Nevím, co s tím. V té plechové skříňce na chodbě je celkem šest páček. Tři mají nad sebou čísla bytů a ty jsou všechny nahoře, včetně čísla mého bytu. Vedle nich jsou další tři a ty jsou všechny dole. Bojím se s nimi ovšem nějak manipulovat, abych nevyhodil něco sousedům.

Děkuji moc za odpověď

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Krom jističe na chodbě byste měl mít ještě jističe v bytě. Zpravidla poblíž vstupních dveří. Pravděpodobně je třeba nahodit ještě vypadlý jistič v bytě (ten pro koupelnu a záchod). Ostatní nevypadly (neměly důvod), proto Vám teď něco svítí a něco ne.

honza87*
hodnocení

To jsem právě udělal jako první. Všechny páčky jsem dal dolů a zase nahoru a nic

majsterjoe*

Takže u sebe v bytě si vypnul a znovu zapl jističe. Poté si na společné chodbě nahodil vypadlý jistič tvého bytu, souhlasí? Tu žárovku v koupelně si stihnul vyměnit za novou?

doplněno 29.07.17 13:07:

takže došlo k nějakému problému u svítidla v koupelně. Zničeho nic? Nebo jste do toho nějak zasahoval, šrouboval a pod.?

doplněno 29.07.17 13:08:

Jenom dovětek pro příště, to že má jistič páčku nahoře ještě neznamená, že nemůže být "vyplý" "(vyhozený)"

honza87*
hodnocení

Nejdřív jsem v bytě zkoušel nazazovat jističe. Když se nic nedělalo tak jsem pojistky nahodil na chodbě. Pak jsem znovu povypínal a pozapínal jističe a jediné, co stále nesvítí je koupelna. Ano, žárovku jsem tam našrouboval novou, ale při jakémkoliv zapnutí světla v koupelně to vyhodí pojistky v celém bytě.

honza87*
hodnocení

Začalo to, když jsem odšrouboval žárovku a pak nevím proč odšrouboval i takový ten uzávěr do kterého se žárovka šroubuje. Ten sem tam ovšem obratem znovu našrouboval a do něj jinou žárovku. Zapnul světlo a všechno zhaslo. Přikládám foto.

Vypadllé pojistky. Svítí jen něco
majsterjoe*

No jo, ty spodní plechové kontakty se nesmí dotýkát! Když tam dáš žárovku a dotáhneš tak se spojí a vyhodí ti to jističe. Ten plíšek co je zekřiva narovnej směrem nahoru tak, aby byl při zašroubování žárovky na boku té žárkovy. Hrot žárovky se bude dotýkat toho plíšku s tou jakoby čočkou dole.

doplněno 29.07.17 13:20:

a pochopitelně narovnat při vypnutém jističi! *modla* I výměna té žárovky by se měla dělat při vypnutém proudu.

doplněno 29.07.17 13:36:

Znovu shodit všechny jističe v bytě, žárovku dotáhnou s citem co nejvíce to půjde a jističe znovu nahodit.

A popřípadě pak hledat další závadu. Zkoušečku máte?

Jestliže došlo k velkému zkratu, mohlo dojít k upálení, vytažení, vodiče ze svorky světla. Jednou se mi to stalo a kabel vyletěl ze svorky v rozvodné krabici.

honza87*
hodnocení

Tak jsem to narovnal (viz foto). Našrouboval žárovku a nic. Zkoušel jsem i žárovku ze záchodu, která tam normálně svítí a v koupelně nic.

Vypadllé pojistky. Svítí jen něco #2
Vypadllé pojistky. Svítí jen něco #3
honza87*
hodnocení

Tak jsem to ještě jednou všechno povypínal, žárovku dotáhnul a zase pozapínal a nic. Děkuji vám za snahu, ale bohužel to vypadá na návštěvu elektrikáře. Zkoušečku bohužel nemám.

majsterjoe*
To mě mrzí, jestli si ještě troufnete, jak jsem psal výše na upálený vodič, zkuste vypnout ty pojistky a odšroubovat ty šroubky na tom světle, vytáhnete tu patici a podívejte se jestli tam jsou dva vodiče, nebo jestli není nějaký volný, upadlý. Přeji hodně štěstí a nezapomeňte. Při takové práci vždy vypnout jistič!
honza87*
hodnocení

Děkuji moc za rady. Ale jsem laik a tohle už je nad moje možnosti. Každopádně ještě jednou díky.

adi*

Dobrý den.

Možná jste ten ohnutý kontakt narovnal moc. Teď se při zašroubování nedotýká žárovky - nevede. Zkuste ho trochu přihnout - tak aby se dotkl závitu žárovky když ji zašroubujete.

honza87*
Tak kolego, musím se vam hluboce uklonit. Kontakt jsem trochu ohnul už to svítí. Děkuji moc, ušetřil jste mi spoustu starosti a výdajů s elektrikářem. Ještě jednou děkuji moc!
adi*

Děkuji Vám za poděkování. Mám z toho radost.

honza87*
hodnocení

Tak jsem ještě jednou povypínal a zase pozapínal všechny spínače v bytě a záchod už svítí, jediná koupelna při jakémkoliv rozsvícení světla s našroubovanou žárovkou vyhodí pojistky v celém bytě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]