Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém s radiátorem, který je na konci sestavy. Měl jsem tam 30ti žebrový, plechový, topil mi jen do půlky. Zadní žebra a spodek byl studený, zpátečka taky. Nevím jak topil dříve, do baráku jsem se nastěhoval před několika lety. Dostal jsem radu, že je zanešený, koupil jsem nový korado dvoudeskový, podle parametrů mi to vyšlo na 180cm. Namontoval jem ho a dnes zkoušel. Hřeje jen horní půlka, spodek a zpátečka je studená. Odvzdušňoval jsem asi 10l vody, ale nepomohlo to. Poradí mi někdo, abych tuto místnost v zimě vytopil? Děkuji.
Moc děkuji za rady. Jsem důchodce a radiátory chci měnit postupně, nejsou finance. Koupil jsem zatím dva, co hřály nejmíň. To mi poradil odborník, že staré jsou zanešené. Z 30 žeber hřálo jen 13. Rozvody jsou staré 40 let, vašich rad si cením, ale už nemůžu riskovat zavírání kohoutů. Jeden už mi nešel otevřít, bál jsem se, že ho utrhnu. Laický dotaz: Co když na radiátoru vyměním ventil, dám kohout s větším průtokem a ventil na zpátečce vyřadím? Pomůže to? Jinak bych měl ještě jednu variantu, vyměnit předposlední radiátor ve vedlejší místnosti (asi 4 m od něj), je stejný a ventil u něj bych přiškrcoval. Tam není potřeba tolik tepla. Projeví se to nějak na tom koncovém?
A z čeho by se ty radiátory zanesly Vám ten odborník neřekl? Vodu do systému doplňujete jen občas a snad nemáte tak tvrdou vodu. A i když by nějaký kal z tvrdé vody v topném systému vznikal, tak vzniká v místech s větším tepelným namáháním materálu a to je v kotli, odkud se dá čas od času vypustit odkalovacím kohoutem.
Teď mne ještě napadlo, proč se neprojevuje účinek Vašeho oběhového čerpadla : Máte asi ucpané sítko (filtr), které je součástí toho čerpadla - rozebrat a vyčistit.
Asi je celý systém udělaný špatně. Zjistil jsem, že u všech radiátorů jsou jen vlažné nebo studené spodky. Myslel jsem, že jsou taky zanešené, ale to mně tolik nevadilo, místnosti se vyhřejí dostatečně.
Když tak nad tím přemýšlím, ještě bych pokusil bych se vymontovat vniřky kohoutů(jestli to půjde), promazat je, popřípadě gumičky vyrobil a vyměnil. Alespoň doufám, že tam nějaká ta guma bude, nevím jak je to uvnitř dělané. Je fakt, že když bude menší průtok a radiátor hřeje, že by se měl tlak přenést do radiátoru, který nehřeje.
Tyto rady už jsem od vás dostal, jde jen o to, abych obnovil funkci kohoutů.
Asi máte pravdu, musím to vyřešit celkově. Zpátečky u ostatních radiátorů jsou horké, možná o malinko studenější, ale ruku na nich neudržím. Rozvody na půdě jsou izolované dostatečně. Moc vám děkuji, že jste se mi snažil pomoct.
Dnes jsem obnovil všechny kohouty u radiátorů. Teď jsou hrozné vedra, tak z odzkoušením počkám, až bude chladněji. Voda je napuštěná, jestli jsem pochopil všechno, co jste mi psali, tak zvolím tento postup: Zatopím na provozní teplotu, možná i vyšší a začnu zavírat jeden radiátor po druhém. Mám začít zavírat od větších radiátorů nebo nejbližší od kotle? Jsou tam dvě větve, nejdříve zavřít tu co na ní není zmíněný radiátor? Až je zavřu všechny a děj se vůle boží. Když nebude topit, tak jak by měl, mám smůlu.
Řešili jsme to po skype? Jste to Vy?
Zavřít oba velké radiátory, nejdříve musíte zjistit, zdali dostanete teplo samotíží do vzdáleného radiátoru.
V pořádku, ale trošku jsem to včera nepochopil. Spíš jsem se Vás zapomněl zeptat. Mám dva velké radiátory 30žeber, jeden ve druhé větvi a další hned za ním. Který zavírat první? Díky.
Foto nemám, v současné době nejsem u sebe.Můžu poslat později. Je to ventil s 1/2"vývody, moc nestál, tak to nebude moc vyjímečného. Je na něm jen jednoduché červené kolečko, které stačuje asi 3mm (průměr) jehlu, zasunutím zastavuje. Ještě jsem nepochopil jak k němu patří bílé kolečko s čísly, je docela možné, že se bude muset něco k němu ještě dokoupit. Ale v každém případě jsem to zkoušel, když byl úplně otevřený.
Je podobný jako tento: aquatopshop.cz/...
Nakonec jsem našel stejné ventily s tím rozdílem, že jsou 1/2"- přímé..
Napadla mě ještě jedna varianta. Co kdybych na poslední radiátor nedal žádný kohout a nechal ho plně průchozí. Mám tam ležícího a nemocného člověka a chtěl bych mu zajistit teplo na zimu. Časem bych to upravil.
Jsou to vlastně mosazné kohouty, vyráběné v sedmdesátých letech, přívod-odvod 1". Některé gumy už budou asi v hajzlu, tak nevím jak to dopadne, ale asi se o to pokusím. Vnitřky těchto kohoutů už asi neseženu. Ještě jedna věc, když jsem to loni zkoušel a některý se mi podařil zavřít, přiškrtit se nepodařilo. Otevřel jsem ho jen o pár milimetrů a začal hřát naplno.
Na půdě je expanska, samospád, potrubí je 1coul k radiátorům, na půdě asi 2couly, docela velké průměry. Jsou to dvě větve, jedna je menší, celkově asi 50 žeber, druhá, ta na které je ten málo fungující je delší, ta měla celkově 80 žeber. Zkoušel jsem zastavit radiátory, kohouty už jsou letité, podařilo se mi jich zastavit skoro všechny mimo dvou. Zatopil jsem na 80-90stupňů, ale ten poslední, o kterém se bavíme se vůbec neprojevil, hřál jen do půlky.
Schéma zatím nemám, dodám později. Z kotle jde rozvod do dvou větví. Vpravo je větev kratší- 3 radiátory, zhruba 50 žeber plechových článků, vlevo delší asi 80 článků. Radiátory jsou v přízemí, na půdě je rozvod trubek. Je to starší barák, dříve se na úspory nehledělo. Takže jsou tam dost silné trubky, někde 2 couly pak většinou 1 coul. Rozvod po půdě je v kratší větvi asi 6m, v té delší asi 15m. K posledním a předposledním radiátorům jde přívod z půdy. Nad rozvodem expanska. Mám obavy, že kotel nevyhřeje poslední radiátor z důvodu dlouhého vedení. Expanska je umístěná asi uprostřed toho delšího vedení. Tak by tam nějaký tlak měl být. Kotel zahřeji maximálně na 85st., ale i to nestačí. Jinak je v kotelně i oběhové čerpadlo, které je tam, dá se říct zbytečné, ale i to nemá vliv. Když ho zapnu, radiátor hřeje pořád stejně na půl. Nevím, možná po dnešku, kdy jsem napustil vodu a zatopil blbnu, třeba si voda sedne a bude líp. Jsem domácí kutil a do všeho se chci vrtat. Asi to bude chtít odborníka...
Průtok do radiátoru jsem musel snížit z 1 coulu na 1/2coulu a na zpátečku přidal ventil, který byl dodán k radiátorům.
Pokud radiátor i předtím ( předpokládám s 1" přívody) topil špatně, deskáč bude topit ještě hůř.
Pokud jsou na ostatních radiátorech ventily,je možnost je přivřít. Další řešení je dát do šroubení na všech radiátorech clonku ,ideálně do zpátečky.
Odzkoušeno na několika domcích, i při clonce s dírou 6 mm funguje.
K deskovému radiátoru jsem přidal kohout na zpátečku. Nepomohlo by, kdybych ho vyndal? Nebo kdybych koupil kratší radiátor?
Deskáč má při stejném výkonu o dost větší odpor než článkový.Pokud i článkový topil špatně při 4násobném průtoku,tady to jen kohout na zpátečce až tak neovlivní.Chce to přiměřeně přiškrtit všechny ostatní radiátory.
Kohout na zpátečce k radiátoru? U nových rozvodů budiž,v případě potřeby se dá odstavit a vypustit každý radiátor zvlášť. Zajímalo by mě kde ho dávají jako příslušenství k radiátoru
No, budu s tím mít komplikace, celý rozvod je ze starých plechových žeber. Kohouty už moc neslouží. Jen je mně divné, když jsem loni zastavil skoro všechny radiátory, asi dva se mi nepovedly, zatopil jsem na 80st., tak ten koncový hřál pořád špatně. Podle mě by se měl rozehřát víc.
Může být přicpané i potrubí.U plecháčů hrozí že když se do nich šáhne začnou téct. Zkusil bych propláchnout potrubí - hlavně zpátečku - a pak pokud to půjde dát clonky do šroubení. Někdy je problém že přívodní trubka k radiátoru po rozebrání šroubení odskočí a chce to hodně síly nebo autogen.
Expanzka je vytápěná ( napojená přes 3 trubky) nebo nevytápěná? pokud vytápěná, funguje jako zkratovací okruh a tím může poslední radiátor nedotápět
A jaký máš kohout na tom radiátoru?
Nemáš na něm nastavený menší průtok?
Třeba tam měli ložnici a nepotřebovali takový teplo.
Kohout, který je tam teď je trošku menšího průtoku než by. 1 cm průměr průtoku, tam je určitě. Když jsem včera topil, měl jsem ho otevřený naplno.
Když přiškrtím ventil, asi to bude ještě horší, co?
Když vyměním předposlední radiátor za deskový, taky nehřeje naplno a je stejný(30 žeber), ale víc líp hřeje, snížím délku o 40cm, pomůže to? V této místnosti není potřeba tolik tepla.
Takhle na dálku těžko říct, moc optimisticky bych to v tomhle případě neviděl.Pokud to jede na samotíž ,radiátor o různém výkonu má v tomhle případě +- stejný odpor - ten 1/2" ventil prostě víc nepustí.
zkusil bych proplach zpátečky
V kotelně je i čerpadlo, ale, i když jsem ho použil nepomohlo to...
Ještě přemýšlím, že bych vyměnil i předposlední radiátor, ten je stejný, asi 3m od něj a přiškrtil ho. Třeba se zvýší tlak. Expanska je hned za těmito radiátory na půdě.
Abyste získal maximální tlakový rozdíl (spád), dopusťte vodu do systému tak, že již začne ze stoupačky vytékat do expanzní nádrže. Pak pokud máte na radiátorech dvojregulační kohouty, přiškrťte průtok topné vody do prvního radiátoru, který celý topí a je na stejné větvi jako ten netopící. Když to nepomůže, tak přiškrťte i druhý radiátor v pořadí. Je s podivem, že zapnutí čerpadla nepomáhá. Překontrolujte jeho správnou instalaci ( na zpátečce ke kotli) a jeho funkci, která by se měla projevit pohybem ručičky tlakoměru při zapnutí (pokud je instalován).
Vyměňovat radiátory je zbytečné.
Pár připomínek z mé strany.
Korado na samotížku nepatří. Ten Vám nikdy topit nebude. A nenapraví to ani 3/4 redukce.
Pokud máte samotížku, tak na tu 1/2 ventily nepatří. Tam se vždy dávaly 3/4 (minimálně)
Jak správně někdo podotknul, zkontrolujte vodováhou usazení radiátorů. Odvzdušňovák musí být výše než připojení radiátoru aby ten vzduch tam došel a mohlo dojít k odvzdušnění.
Nevím, jak velký je Váš rozvod topení ale myslím si, že 1 na začátku je docela malý ale jak říkám, nevím o jak velkou otopnou soustavu se jedná. U samotížek se vesměs začínalo 2
vende, trošku se mýlíš, Korado na samotíži funguje úplně normálně, a ventily 1/2" na samotíž taky patří, ale musíš dávat ventily na samotíž určené, ty mají větší průtok a hůř se schánějí.
v tom případě netuším, proč mi v KORADU říkali, že jejich tělesa nejsou na samotíž. Díky za opravu. O ventilech + termohlavicích na samotíž vím. A bohužel v některých obchodech nejeví ani zájem prodávat či dokonce sehnat.
Díky za upřesnění.
vende - na samotížce už jsem viděl namontovaný purma, což je to samé jako korádo a fungovalo to bez problému. Delší radiátory měl zapojené do kříže. Každý barák se bude chovat jinak a dnes už málokerý topenář umí samotížku udělat a spočítat. Já už topení pár let dělám, ale do samotížky bych se nepouštěl. Docela chápu, že v obchodech už se ventily na samotíž neprodávají. Kluci tak něky renovují starší a nebo to nahrazují klasickýma kuláčema.
je to asi o tom, že málo kdo dnes udržuje samotíž v provozu. Přijde nový a samotíž likviduje. To znamená, že na skladu mu budou ležet ventily na samotíž, které jednou za rok možná za pet let někdo koupí. Asi takto to "instalatér" myslel. Což dá rozum. Problém ale je pokud někdo řekne, že to prostě neshání a ať si zajdu ke konkurenci do vedlejšího krámu a tam se jim taky nechce a nebo mě přesvědčují, že nic takového neexistuje.
Já osobně jsem se loučil se samotížkou dost těžko. Byla udělána excelentně a bylo to jen z nutnosti budovy dalšího vstupu, kde prostě topení překáželo a nebylo možné udělat jinak než na nucený systém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.