Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou traverzu na zpevnění svahu

Od: ydenek* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,
na pozemku mám koryto, kde na jaře teče hodně vody (jinak neteče). Postupně se vymílá koryto a chtěl bych tomu předejít. Je tam taková kaskádka, kterou bych chtěl zpevnit. Představuji si to udělat tak, že zabetonuji traverzy po cca 1m a za to dám plastové kůly a za kůly ještě nopovou fólii, aby voda neprotékala mezi. Potřeboval bych ale poradit, jaké traverzy tam dát?
Nejlepší by byla traverza HEA120, protože ten kůl pasuje přesně mezi (98mm). Otázkou je, jestli je HEA120 dostatečná - aby se neohla. Zakopat traverzu chci na 80cm a svah je vysoký 70cm. Žádné ujíždění svahu nehrozí, takže tam jde jenom o to, aby se dále nesplavovala zemina.
Na internetu jsem našel řešení nosnosti traverzy jenom pro (Í)čka a to pokud je podepřena na obou koncích - což nemám. Zatížení předpokládám spojité a ne bodové.
Děkuji za názory a rady (jiné dlouhodobé řešení mě nenapadlo)
PS: Pro lepší pochopení přikládám (na rychlo udělaný) situační nákres

Jakou traverzu na zpevnění svahu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x
Co to zasalovat a vybetonovat? Pak je jeste varianta tam dat trubku a zahrnout ji.
Ty Hea 120 to udrzi. Ale casem ureznou.
ydenek*
hodnocení

No o betonu jsem taky přemýšlel, ale přijde mi to míň variablilnější a ošklivější :) Co kdyby náhodou šel okolo nějakej rejpal a zjistil, že je to bez povolení - ten beton by šel dát pryč blbě. Takhle za deset let vyndám plastové kůly, přebrousím :) a znova natřu. Díky za názor na traverzu

bulik*

Komu ta vodoteč patří a jak je dlouhá, odkud voda přitéká?

ydenek*

Vše je na mém pozemku, ale na kraji lesa, takže tam může chodit kdo chce. Voda přitéká z polí - a na jaře je to docela hukot. Postupně to tam vymílá. Tím že tam udělám tu zábranu, zamezím erozi (vlastně dobrou věc), ale úřadům to nevysvětlíš - to by bylo štusů dokumentace a času a PENĚZ. Už jsem si tím jednou prošel - ne děkuji - lepší na černo.

bulik*

A na čí pozemek pak teče voda z Vašeho pozemku?

ydenek*

No na sousedovic :) Ale ten už to má na rovince, tam už je to OK...

bulik*

A jak je ta vodoteč přes váš pozemek dlouhá?

ydenek*

Tak cca 150m. Proč se ptáte?

bulik*

No kvůli nákladům, to by bylo potřeba upravit celou dělku vodoteče?

ydenek*

No je to asi na třech místech - skok, který se vymílá. Jinde, kde je rovina, je to bezproblémové. Letos chci udělat první, počkat jestli to bude v pořádku a pak udělat u dvou dalších. Ještě si totiž nejsem jist, jestli to udrží plastové kůly, prý se hodně prohýbají - ale to uvidím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]