Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uříznutí trubky od topení. Jak?

Od: t0* odpovědí: 26 změna:

Potřeboval bych uříznout v paneláku dvě trubice od topení.

Jedná se o dvě trubice pro rozvod tepla, které vedou k radiátoru ve vedlejší místnosti.

Poraďte, prosím, jaké nářadí a jak zaslepím (uzavřu díry).

1) Díru bycgh uřízl pomocí ttps://rucni-pily.heureka.cz/stanley-1-15-122-na-zelezo-s-revolverovou-rukojeti/

Půjde to?

2) Jakým způsobem zaslepím díry? Svařovací techniku nemám, takže uvažuji o uzávěru. Jaký použít?

Předm děkuji za rady.

doplněno 24.07.17 13:57:

Opraveno:

1) Díru bycgh uřízl pomocí rucni-pily.heureka.cz/....

Půjde to?

2) Jakým způsobem zaslepím díry? Svařovací techniku nemám, takže uvažuji o uzávěru. Jaký použít?

Předm děkuji za rady.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Schválení vlastníka domu máte? Chystáte se k zásahu do zařízení, které asi není Vaše.

ra252: a to je pouze jeden z více možných problémů..

hodnocení

1x

Jde to i bez závitů jen je to o nějakou stokorunu dražší, celkové řešení je sice rychlejší ale vzhledově žádná sláva - tzv. GEBO spojky se dají našroubovat i bez závitů přímo na trubku pomocí svěrného šroubení

paw*
hodnocení

0x
Vzhledem k tomu, ze se ptate, tak vam radim, abyste si na to najal firmu. Ta to odborne udela. Abyste si rezal trubky jak chcete, nesmi v nich byt tlak. Firma to umi i pod tlakem. Jeste je dobre to minimalne ohlasit na SVJ. Abyste nerozvazil rozvod topeni po baraku.
Ale abych odpovedel na vasi 2. otazku. Zavitnici, vyrezat zavit a dat mufnu se zatkou. S tou rucni pilkou budete rezat trubku, ne diru.
t0*
hodnocení

Firem jsem kontaktoval přes 30.

Jejich cena se pogybuje kolem 3 000 - 6 000 Kč.

prazskejpepik*

tuhle cenu u mě chtěli za výměnu jednoho radiátoru z litiny na panel. radiátor. udělal jsem si to sám, stačilo koupit stejně výkonný panel Korado reko a stálo mě to jenom cenu za šroubení + přehození měřáku příslušnou firmou

paw*
To odpovida. Za kolik si myslite, ze to zvladnete sam? Kdyz mate naradi, tak to prijde na 150Kc.

hodnocení

0x

Neznám podrobnosti o Vašem topení. Vypustit vodu. Nebo zamrazit trubku, Odříznout, udělat závit a pak našroubovat zátku zátku.

Domnívám se, že laik bez nářadí toto nedokáže.

doplněno 24.07.17 14:12:

víčko toto:

eshop.macekasyn.cz/...

ale postup nezvládnete.

t0*
hodnocení

Topení je klasickpé tenké v paneláku.

t0*
hodnocení

Zátku konkrétně jakou?

prazskejpepik*

ale napakovat závit, na těsnění to tak rovně jistě neuřízne

hodnocení

0x

Informace jste dostal - jen bych připodotkla, že další potíže vás budou čekat při případném znovuuvedení do původního stavu.

t0*
hodnocení

Konkrétně jaké?

prazskejpepik*
hodnocení

0x

pokud víte, kde uzavřít stoupačku, vypustit topení, tak pak by stačilo uříznout klidně pilkou na železo, vytočit závit asi nejlépe vnější a na něj příslušnou zátk. je to lepší z důvodu, že by se pak mohlo klidně kdykoliv znovu napojit. tohle vše by se ale mělo nahlásit správci, družstvu atd., jelikož platíte za teplo, máte na tom měřák a ani si nejsem jistý, jestli Vám to vůbec povolí.

t0*
hodnocení

Jaké nářadí doporučíte pro vytočení zátky a jakou zátku?

potřebujete závitořez popř očko daného průměru potrubí pilku hasák zátku na průměr potrubí (3/8, 1/2, 3/4 ) nevíme co tam máte konopí+fermež popř teflon ještě se vás zeptám topení je vaše nebo společné pokud společné nemůžete do něj jen tak svévolně zasahovat

krtek66
hodnocení

0x

Pokud má byt v osobním vlastnictví tak je měřák, radiátor vč.trubek až po stupačku ve vlastnictví majtiele bytu, tudíž žádné povolení na výměnu nepotřebuje. Samozřejmě se musí nejdří vypustit okruh min. do patra pod ním, vyměnit to viz. rady výše a poté si nechat vyměnit měřák. Stejně tak, kdyby si chtěl radiátor v některé z místnosti zrušit. (např. v koupelně zrušit úplně nebo změnit na kombinovaný). Rozdílná situace by byla pokud by byl jeho, ale chtěl by změnit způsob vytápění. To nelze. Pokud je byt nájemní či družstevní potřebuje min. souhlas majitele.

fapidyd

Omyl.

Vlastnictví radiátorů řeší prohlášení vlastníka budovy, stanovy SVJ, kde to musí být uvedeno.

Spousty jich převzalo nařízení vlády č. 366/2013 Sb., kde se píše

Společnými částmi domu jsou dále

e) jde-li o centrální vytápění, celá soustava rozvodů tepla, včetně rozvodů v bytě, radiátorů a jiných otopných těles, včetně termostatických ventilů a zařízení sloužícího k rozúčtování nákladů na topení; části rozvodů umístěné v bytě, radiátory a termostatické ventily jsou ve výlučném užívání vlastníka jednotky jako společné části,

Ale může si ustanovit co chce, pokud to není v rozporu se zákony. Takže vlastnictví máme vyřešené. Pak je třeba se ještě podívat, kdo bude hradit opravy. Zase si může SVJ ustanovit, že veškeré opravy hradí ona a nebo to nechá na majiteli bytové jednotky, který má tuto část ve výlučném užívání.

Takže je potřeba se podívat do stanov a nehledat na těch internetech.

krtek66

samozřejmě, že je to věc stanov...to jsem tu nechtěl řešit...u nás je to teda upravené jinak...u nás jsou jen ve společném vlastnictví okna... radiátor vč. měřáků je můj... tak jak jsem psal.. a co není všech si každej hradí sám..to je logické

Měřáky musejí být shodné a nesmí se do nich zasahovat, takže by bylo lépe, pokud by patřily k domu. Pokud si někdo připojí - dle Vašeho názoru - svůj radiátor se sým ventilem a neseřídí ho správně, může dosáhnout netopení v bytech na stejné stoupačce.

prazskejpepik*

tak já jsem to asi trefil dobře. nic jsem neseřizoval a všichni snad topí a jestli ne, tak jsem jim zařídil ušetření za odebrané teplo :-D

krtek66

však ten měřák musí nainstalovat už odborník..protože je vázanej na číslo a odečty...to jinak nejde...a zajímalo by mě co můžu rozhodit na topné soustavě když vyměním kus za kus kde nejde nic seřizovat...člověk s trochou mozku v hlavě se nejdřív zeptá jestli to co dělá nemá za následek něco dalšího...já měnil starý litinový za plechový 1:1 výkonem..a mám vše v pořádku

U velkých systémů to obvykle nevadí,ale deskáč má při stejném výkonu větší hydraulický odpor než litina.

Důležité je seřízení sekundární regulace termostatického ventilu. Seřízením na nízký hydraulický odpor (nastavení z výroby) může dojít k tomu, že topná voda proudí pouze Vaším radiátorem a ostatním paralelním větvím se úměrně jejich odporu poněkud vyhne ..

doplněno 27.07.17 07:24:

Regulace průtoku cca 1:10.

Měl jste někdy rozebraný termoventil? Jeký je rozdíl průtoku při min/max nastavení v poměru k celkovému výkonu čerpadel?

hodnocení

0x

Na ručné odrezanie použite hocijakú ručnú pílku na železo.Ako už tu bolo písané,tak použite na uzavretie Gebo svorky:

okmarket.sk/... a na uzavretie zátku : katalog.satec.sk/... . Uzavretie topnej vody,spustenie vody,a ostatné náležitosti riešte so správcom alebo to dajte spraviť firme a máte pokoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]