Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volba izolace a podlahy

Od: toorman odpovědí: 8 změna:
Dobry den,prosim o radu. Koupili jsme starou chatu,kterou predelavame,chata je podsklepena a nyni jsem se vrhnul na podlahu nad sklepem. Nyni tam byla na betonu ipa a potom osb desky + lino. Casem doslu k tomu, ze desky byly plesnive a uplne se rozpadali v ruce. Po osb deskach tam castecne zustala stara ipa,ale jen na nekolika mistech. Zeptam se,mam starou ipu oskrabat a pote udelat novou? Pripadne jina izolace? Chteli jsme tam dat zpet osb desky,protoze je to podle me nejlevnejsi reseni. Moc dekuji za vase nazory,jsem laik.
Volba izolace a podlahy
Volba izolace a podlahy #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Udělat novou hydroizolaci? Určitě ano. To, že se Vám rozpadlo OSB, je z důvodu vzlínající vlhkosti ze sklepa.
Na to by byl ideální položit podlahový polystyren a až pak nové OSB. Bohužel tím bude hotová podlaha trošku výše.
Záleží na Vás zda na chatu jezdíte i v zimě, pokud ano, zvážil bych to.

toorman

bohužel tam mám jen 2cm :( čili polstyren dolu těžko, nicméně mi někdo radil dát polystyren zespodu do sklepa? Na chatu v zimě jezdit neplánuju. Podle mě nejjednoduší řešení nová ipa a OSB desky. Ty tam teď byly 40let, tak proto byly i v takovém stavu. i kdybych je měl 1x za 10let vyměnit postačí to :)

PS: jak desky k podlaze připevnit? jen položit? nebo mám dát raději 2vrstvy křížem?

rv*
hodnocení

0x

Nejlevnější je dát tam místo OSB zátěžový koberec. Je nezničitelný a vlhkost odvětrává. Měl jsem ho tak roky v kuchyni přímo na betonu a teď slouží jako podložka pod bazén.

jabraka*
hodnocení

0x

Já bych začal ve sklepě.Strop natřít tekutou hydroizolací a na to nalepit polystyren.Aspoň 10 cm.Podlahu nahoře zaizolovat ipou a pak OSB desky,nebo Rigidur.Pak lino.

JABRAKA

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,nejsem si jistý,ale mám za to,že OSB desky se u nás objevily až po Velké sametové.To,že se staré desky

drolily bych přisuzoval tomu,že se jednalo o obyčejné dřevotřískové desky.Jinak pokuď stávající IPA drží,je zbytečné ji

odstraňovat,doplňte místa kde chybí,trochu přetáhnout kolem zdí,cca 3 cm(po položení desek se zařízne).Mezery vyplňte

gomoasfaltem(prodává se v katruši pod názvem Gumalex,nebo tak podobně).Pak dejte OSB desky-stačí jedna vrstva,případně je můžete upevnit přes hmoždiny,dejte lino,zalištujte kolem zdí a máte hotovo.

Pokuď máte sklep suchý můžete ze spodu přilepit(lepidlem na polysterén) polyster.desky.

fero

toorman
hodnocení

Dobry den,dekuji za skvelou odpoved. Jeste dotaz,nechava se u zdi nejaka mezera u osb desek napr. Jako u plovoucky?
fero*

toorman- mezeru Vám vytvoří právě ta přetažená IPA,která současně oddělí desky od zdiva.

fero

Tady jde o dilataci, ne o oddělení desky od zdiva. Tzn. od zdi,či ipy 0,5cm mezera. Ta se potom překryje kobercem nebo přelištuje.

doplněno 21.07.17 15:57:

Jediné co se mi na postupu dát na ipu OSB nezdá, je to, že to vyžaduje rovnou podkladní plochu, jinak se to bude hýbat a vrzat. To by částečně řešil ten polystyren, hobra či alespoň silnější (nebo ve dvou vrstvách) mirelon, co se dává pod plovoučky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]