Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, stavím jádro v paneláku a mezi WC a koupelnou bude šíře stěny Ytong 75mm. Do této stěny hodlám zasekat rovody pro odpad (myslím že 40mm stačí) plus rozvod vody. Tato stěna je na jedneé straně přeložena (T) s venkovní stěnou chodby se zárubněmi a hned vedle umyvadla jsou stupačky, kde potrubí vyvedu (hned pryč ze zdi). Napadlo mě tedy, že nad takový rozvod dám nenosný překlad Ytong (délka potrubí bude mít asi 70cm). Nejsem si ale jistý, zda takovýto překlad zbytečně stěnu nezatíží a za další, chtěl bych na stěnu pověsit umyvadlo a skříňku k umyvadlu bez nožiček (?). Širší stěna tam být nemůže, nevešla by se mi tam síťová zásuvka (dle norem) k pračce - od sprchového koutu je nyní 63cm.
Děkuji Vám
nebál bych se toho. šlicy zahažte jádrovou omítkou,je výrazně levnější,než flexilepidlo. anebo to zamázněte zbytky čehokoliv na fajrunt. žádný překlad. ohledně umyvadla,beztak tam bude ještě obklad,to stěnu zpevní...
satame,flexilepidlo na obklady a dlažbu by mělo mít lepší vlastnosti v pevnosti,pružnosti a smyku oproti obyč...cena tak dvakrát vyšší,než obyč...
šlicy ať už od vody nebo elektriky se primárně zadělávají stavební sádrou...na tu pak něco dalšího..až se vám to někdy posere...tak se z toho poserete vy, jak to budete vysekávat..s umyvadlem na 75mm tlustou ytong stěnu jste docela odvážný...držet to asi bude...ale už jen z principu bych to tam nedával..
Dobrý den, děkuji, asi jo. Dám to tedy na nožky... Širší stěna se tam nevejde. Ty trubky v té stěně snad vadit nebudou (?), nic to neponese...
trubkám to nevadí..jen je musíte omotat filcem a né je dávat do mirelonu...také jsem řešil takové problemy
Můžu se zeptat proč filcem? Filc splesniví. A navíc zvlhne a izolace veškerá žádná, tak nechápu proč jej používat. Si teda myslím, selským rozumem. Ale děkuji za odpověď.
Ale prd, že plesniví...je to normální instalatérská izolace. Omotat se to musí z x důvodů. A) PPR trubka nesmí být v přímem styku s omítkovinama a za B) mirelon má větší tloušťku než filc a nevyšlo by vám to do té stěny. vodovodní 20ka trubka má venkem 22mm + teoreticky 6mm (nejmenší) mirelon + sádra pod trubku a nad trubku = víc jak 75mm. Prostě skrz krytí.
Máte recht! Nakonec to vyřeším tak, že část té stěny (120cm), kde bude umyvadlo bude YT100) zbytek, tam kde bude sprcháč, bude pokračovat 75cm a aby se to vešlo, tak ta stovka bude trčet ne do koupelny, ale na druhou stranu, na záchod, tam to nebude poznat, jsou tam stupačky. Tak a stěna YT100 přeložená do střihu s boční stěnou YT75 už musí unést aj já nevím co...
Přeci jenom se té pětasedmdesátky trochu bojím a nožky jsou kvůli úklidu naprd...
děkuji Vám.
mám pidi koupelnu a ještě menší záchod..bojoval jsem s každým centimetrem někde i milimetrem na šířku...mezi wc a koupelnou mam 75mm ytong obouchaný z každé strany obkladačkou..takže výsledek je 10cm.. také jsem uvažoval o 5cm příčce, což by mi potom vše vyšlo nádherně. Ale nevěřil jsem jí. Byla by na tu výšku moc vachrlatá. Navíc mám poouzdra na dveře a tam by se to špatně kotvilo..Na stěně nic není jen vana se jí dotýká..ve výsledku mám wc šířky 89cm což je pouze o 1cm menší než udává norma. na druhé straně mi zas vana zasahuje do stěny výklenku (zděný komín) takže hrana vany je v tom místě pod obkladem. Zbytek koupelny kde je část s umyvadlem mam zase 1,24x1,24m což je zas o 1cm menší než má být...umyvadlo mam 50x38cm což je nejmenší, regulerní umyvadlo, které se dá sehnat. Pak jsou jen umývátka.
No, když tam dám YT100, tak budem mít záchod 84,5cm. To je včetně obkladů. Těch dvaapůl mě nezabije.
Děkuji.
záleží na uživateli...pro mě je i těch 89 skoro nedostatečných...mam široká ramena.. 84,5 je dost málo...než jsem to boural měl jsem wc nějakách 79cm..a to jsem se tam už tísnil...podle normy je 84,5 nedostatečné
PPR trubka 20 má venkem 20 + k tomu cca 2x 2,5 mm filcu - 25 mm.Klasický Mirelon nejmíň 30 mm venkem
Mám velké umyvadlo na příčce 75 mm už několik let, chvílemi dostalo docela zabrat a zatím ani náznak nějakého pevnostního problému.
Krtku nic proti Vám ale ještě jsem od učení v sedmdesátých NEVIDĚL zadělávat drážky ,ať již po elektro nebo vodo-top rozvodech zadělávat sádrou vždy jádrovkou NIKDY ne BETON jak tu padlo!Jak dráteníci tak i vodáci jen uchytí svoje instalace bodově sádro a pak se klasicky zazdívá.Pkd jsou od býv .stavcentu pak se zazdívá (dělali ,hlavně vodáci příšerně veliké drážky) jiak jen zahodí maltou!
Jinak ono je horší vysekávat tu sádru než maltu !
A kde je problém?
A proč by neunesla?
A až to do té stěny zasekáte, tak to snad zase zazdíte, ne? Tak čeho se sakra bojíte?
No protože do ní vysekám ten odpad a vodu a ještě na ní bude viset to umyvadlo se skříňkou bez nožiček a Ytong doporučuje minimálně stovku stěnu, když je to se sítěma... Tak se bojím.
Boha jeho. Jsem ze staré školy, takže předpokládám, že ty trubky zamáznete maltou, popř. betonem. Nevím, co je flexi lepidlo.
Nevím jaký máte byt,ale osobně jsem toto dělal také -jádro má půdorysně E s tím že ve dvou krajních krátkých jsou dveře a je to 7,5 mm ytong,protřední je taky 7,5mm ale jsou v ní dvě trubky k umývátku na WC a zdruhé strany částečně zapuštěný odpad z pračky(pod vanou. nejdelší stěna je z 10mm ytongu je v ní přívod k vanové a umyvadlové baterii a odpad z umvydla nese stupačky a linku.
Viz příloha. Místo vany je sprcháč. Kuchyň je ze strany WC. Na straně kolem panelu ze strany vany bude zeď YT75mm, v té budou trubky voda a odpad pro pračku, nic neponese, tak v tom nevidím problém. Ty trubky teda můžu zazdít flexilepidlem? Nic se jim nestane? Ani odpadu, ten není v mirelonu. Vysekávat to snad nebude třeba, né. Do důchodu. Tlakovou zkoušku provedu...
Děkuji
...ty míry jsou jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.