Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
mám na vás dotaz - známej nám bude pokládat zámkovou dlažbu. Podloží je kompletně připraveno, akorát si srovná podkladový kamínky a dlažbu položí (materiál samozřejmě máme). Chci se zeptat, jakej je podle vás adekvátní honorář za takovou práci. On sám si nic neřekne, ale něco mu samozřejmě dát musím, jde mi jen o to, kolik, vůbec nemám představu, abych ho neurazil, nebo naopak nepřeplatil...
Jedná se o rovnou plochu před domem, ca. 60m2. Samozřejmě bude mít po celou dobu práce full servis v podobě neomezeného jídla, pití a večerní chlastačky...
Díky všem a krásný léto!
Z takové situace-je to kamarád, bude mu blbé si částku říci, já jsem vybruslila tak, že jsem na stůl pokladla peníze v různé hodnotě, ale dohromady + - tolik, co jsem si myslila, že chci dát. A jemu řekla, "zasloužíš zaplatit, udělal jsi to dobře. Na stole jsou peníze, vezmi si tolik, kolik si myslíš, že zasloužíš." Udělala jsem to několikrát a ani jednou si nikdo nevzal všechno. Ale má to tu výhodu, že ani já, ani on jsme se necítili ukřivděně.
Dal bych mu 100 Kč/h, všechno máte připravené, on si udělá jen planýrku a bude pokládat dlažbu, kterou mu budete asi vy připravovat do komínků z palet(y). Normálně by měl se sebou přidavače a s tím by se musel podělit o odměnu(honorář).
100kč na hodinu není adekvátní ohodnocení této práce. To dostane člověk za doplňování zboží v supermarketu.
Normálně by měl se sebou přidavače a s tím by se musel podělit o odměnu(honorář).
To je argument. Dám ti na hodinu méně peněz, protože ti pomáhám.
Bavíme se tu celou dobu o odměně za hodinu práce. Proto vůbec nechápu to tvé přirovnání.To nedává žádný smysl. To by dávalo, pokud by se jednalo o odměnu za položení m2. Ale o tom se tu nebavíme.
A 100kč/h za "odbornou" finální pokládku dlažby není adekvátní odměna. Za tohle dneska neseženeš skoro ani přidavače, který nic neumí a bude ti pouze podávat. Protože stejné peníze dostaneš v supermarketu, kde tupě doplňuješ zboží do regálu. Chápeš?
Já si teda nemyslím, že adekvátní odměna za "odbornou" práci je na úrovni minimální mzdy...
Pohybuji se v této oblasti od roku 1984 a váš argument vypovídá, že nemáte o tom ani ponětí. Ono přijít k připravené práci a jen zakleknout a pokldádat, je něco jiného, než si všechno připravovat před pokládkou dlažby. U toho vašeho supermarketu bych to přirovnal k tomu, že si jen sednete za 100Kč/h k regálu, máte připravené zboží a vy ho budete jen rovnat do regálu. Kde máte přemístění zboži ze skladu (rampy) na plochu prodejny a další úkony(otevření krabic, rozřezání igelitu)? To také musí někdo udělat.
Už jsem to napsal výše, rád budu dělat "přátelskou výpomoc"za tak štědře ohodnocenou hodinovou sazbu! S tím supermarketem jsi začal ty. Přeti si příspěvek od prazskejpepik®, ten ví, o čem je řeč.
Odbornou práci si udělal tazatel sám. A ono 180 h/měsíc x 100 Kč = 18.000,-Kč není úroveň minimální mzdy, mnoho lidí dělá za ještě méně!
jde o kamarádskou výpomoc a tím pádem i odměnu, takže nevím, proč se tu rozvíjí debata o odbornosti a kolik se bere na hodinu. řemeslníci berou i tisícovku na hodinu. ted mi dělali klimatizaci a za 8 hodin pohodové odborné práce jsem platil 18 tisíc. pro dva.
vycházím z toho, že si za to nechce nic vzít, tak to asi nebude firma. pokud je to jinak, tak já 200kč.m2
nebo skutečně pro známé - to byla také otázka tazatele. Samotná pokládka zámkové dlažby, není moc odborná práce, zvládne každý manuálně zručný člověk a nemusí být ani zedníkem. Jediný problém může být zasekávka, a řezání dlažby u obrub. Melouch placený na ruku, bez zdanění za 100 Kč/h a s plným servisem je pěkný výdělek.
@prazskejpepik, těch 200kč/m2 by za těch jeho 60m2 hodilo 12000kč,. Něco jiného je cena od firmy, nebo melouch a ručně, nebo strojně(to se tady nevyplatí). Ale už to necháme, ať si mu dá, kolik uzná za vhodné, je to jeho boj!
dost často jsem takhle dělal kamarádům, ale komplet. on si sám sežene bagr, odvoz, materiál. já přišel, zaměřil, za mé asistence se nechal vyhrabat kufr. pak jsem do podloží osadil obruby na beton, vysypání, hutnění, rovnání. pokládka dlažby, dořezání, zapískování, finální srovnání. pokud mi byl kamarád zadavatel při ruce, tak za 100kč/m2. pokud ne, tak 200kč.m2. od lepších kamarádů si neberu nic, ale spíš je vedu, aby ohýbali záda sami. možná se to to zdá někomu moc, ale zkuste si nechat nacenit nějakej plácek. malé kousky firmy neberou. způsobem, jak jsem to dělával já, to vyjde tak na půlku. poslední, co jsem slyšel cenu, tak bylo 2tis. za m2. s matrošem, jen ukázat plácek
pokud jsou známí, tak jde vše levněji. nákup dlažby přes zaměstnanecké slevy,bagr, dovoz a odvoz materiálu udělá hodně.
Jinou cenu si řekne řemeslník v Praze a jinou třeba na jihu Čech. Rozdíl dost podstatný. S tou odborností bych to až tak nepřeháněla, zvládla to moje kamarádka sama (učitelka v MŠ), celou koupelnu i Wc nádherně obložil i můj muž, když jsme obkladače nemohli sehnat. A bez odbornosti. Obráceně by to ale asi nešlo, muž je revizák, elektrikář.
souhlasím. já jsem kuchař. ale viděl jsem hodně hodně zprasených akcí zámk.dlažeb (šetření na podkladu). fandím lidem, kteří se nebojí si něco udělat sám. proč platit firmám, které nejsou schopné dodržet nic. dnes mi měli montovat rolovací vrata do garáže. čekal jsem a kvůli nim jsem odmítl kšeft, abych byl doma. myslíte že přijeli? nepřijeli a ani nedali vědět co a jak. takhle se dnes podniká. už druhý kamarád se po dvou letech nedočkal dostavěného domu na klíč, který zaplatil. teď si na tom bude muset dodělávat sám. tak snad je to na jihu Čech jinak, střední Čechy amen
odborník krtek66: nikdy jsem zámkovku neviděl, nedělal a vše jsem si vycucal z prstu
tady je myslím každej odborník... kladení zámkové dlažby tl.6-8cm na předem připravený podklad pouze s dodáním 4-8 štěrku je podle mých subdodavatelů 170,-/m2 (bez dph) ..odečtěte si ten štěrk a dostanete se někde na těch 140-150,-/m2 (bez dph)..na hodiny se dneska nepracuje...protože v hodinovce to každej fláká...a je jedno jestli je to známý nebo profesionál
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.