Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojistný ventil u ohřívače - jak to s ním je?

Od: ventil odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, objasnil by mi někdo, jak je to s funkcí pojistného ventilu u ohřívače vody, zejména s tím, že má v průběhu ohřívání odkapávat voda?

Četl jsem, že voda zvětšuje při ohřevu svůj objem, a tudíž musí ta přebytečná odtékat někam pryč.

V předchozím bytě jsme měli skoro nový ohřívač z Dražic, a tam vždycky z něj něco nakapalo, za týden to byl zhruba asi kýbl, objem 160 l a ohřev na 60 stupňů.

Teď v novém bytě je ohřívač stejného objemu a taktéž z Dražic ( i když tedy staršího data), ohřev taky na 60 stupňů, ale při ohřevu nikde nic neodkapává, rozhodně ne z pojistného ventilu. Když jsem na to s majitelkou zavedl řeč, tak mi tvrdila, že z bojleru, resp. z pojistného ventilu nekape nic delší dobu (asi tak jeden rok), což může sama osvědčit, neboť předtím byt využívala právě ona, s tím, že ohřev byl stále nastaven na 60 stupňů. S tím, že na ohřívači jinak prý celkově žádná údržba dělaná nebyla, tudíž, co si teda alespoň myslím já, je problém v tom, že ten pojistný ventil je zanesený vodním kamenem, a bude třeba ho vyčistit.

Ale stejně mi není jasné, jak je to teda s tou vodou, co zvětšuje při ohřevu objem, a jak je tedy možné, že u toho jiného ohřívače nakapalo za týden "tolik" vody a tady nic. Kde ta voda teda zůstane? Zřejmě v ohřívači? Jak je třeba možný, že to ten ohřívač nějak neroztrhne, navíc, když to nefunguje už takovou dobu?

A jak mám teď ten pojistný ventil případně vyčistit? Nebo bude lepší to nechat nějak celkově vyměnit (jen ten ventil, ohřívač ne)?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
hodnocení

2x

Vypadá to opravdu na špatný pojišťovák, jehož součástí je i zpětná klapka. U pojišťováku se má pravidelně zkoušet jeho funkčnost protočením trtulky na jeho vrcholu, tím so opravdu pročistí sedlo a zároveň se zjistí, jestli z něj odtéká voda a jestli pak opět utěsní. V žádném případě se do něj nesmí lézt, je zablombovaný a když se to přešteluje, dokáže bojler i zbourat celý rodinný domek.

Směly se maximálně měnit membrány, ale ty se dneska už snad ani nedají sehnat a stejně je to pod plombou a většinou přežijí samotný bojler.

Takže pokud neodkapává, je to průser, buď zarostlý pojišťovák a nebo v lepším případě zpětná klapka, ale i to je na nový pojišťovák.

Jaké membrány? V PV žádné nejsou. A potom s tím zbouráním celého domku radši nestrašte, protože to by musely současně selhat 3 věci - termostat a tepelná pojistka i pojistný vebntil, což je málo pravděpodobné.

pecenkav*

Asi si ho nikdy neviděl rozebraný, je tam gumová membrána, proti které tlačí pružina a tvoří protitlak proti vodnímu tlaku a když tlačí voda víc než pružina, tak se membrána odtlačí a uvolní se těsnění od sedla ventilu a dojde k odkapávání. K Myjavským pojišťovákům se právě ty membrány dřív prodávaly jako náhradní díl, ale už hodně dlouho jsem je neviděl.

A to zbourání není strašení, to se občas stává. Stlačená pára má obrovskou sílu a když už dojde k prasknutí bojleru, tak to stojí za to.

Ty 3 věci vůbec neni problém docílit pokazit, pojišťovák časem bez občasného protočení zaroste, lidi jsou spokojený, že jim to konečně přestalo kapat, pak odejde termostat a tím se vypne i tepelná pojistka, termostat si koupí nový, ale pojistka se přece dá propojit a jede se vesele dál, a pak už stačí jenom aby znovu odešel termostat a při zarostlém pojišťováku je vymalováno, výbuch jako kráva, rozpínavost páry je veliká.

Tak to se omlouvám, opravdu jsem ho nikdy neviděl rozebraný, domníval jsem se, že je tam normální nerezová kuželka a na ní že tlačí pružina.

lll*
hodnocení

1x

Ten ventil obsahuje ventily dva, přetlakový a také zpětný ventil, který uzavírá cestu zpět do řadu (přítok). Když zpětný ventil netěsní, tlak se vyrovná do řadu. Dalším faktorem, proč je to různé, je to, že přetlakový ventil by měl být nataven na určitou hodnotu tlaku a jak tlak roste a blíží se hranici, neměl by nic dělat a když tlak překročí tuto hranici, měl by otevřít a tím tlak snížit (množstvím vody v řádu kapek). Realita je taková, že nikdy nemůže mít mechanický ventil takovéhle ostré otevírání, a některé jsou v tomto ohledu lepší - "kapou méně" a některé jsou na tom až tak špatně, že kapou prakticky po celou dobu ohřívání. Další možností je přítomnost plastového potrubí, které pruží a tlaku potřebnému k otevření přetlakového ventilu se nedosáhne. A další možnost je Vámi zmíněná, že přetlakový ventil neplní svoji funkci a neotvírá, soustava se s tím ale nějak vypořádá.

hodnocení

1x

Funkci pojistného ventilu si můžete snadno ověřit : Ventil má nahoře takovou růžici z umělé hmoty, kterou když otočíte cca o 90o, tak se tím nadzvedne kuželka ventilu přitlačovaná pružinou do sedla a voda by měla z výfukového otvoru dost silně unikat. Pustíte-li růžici, kuželka zase dosedne do sedla a ventil by měl těsnit. Touto manipulací (profukování) současně dojde k vyčištění sedla od nečistot a vodního kamene, což by mohlo způsobovat netěsnost pojistného ventilu a neustálé odkapávání vody. Pokud se Vám nepodaří PV profouknout, je kuželka v sedle "zamrzlá" působením nečistot nebo vodního kamene a je třeba ventil zdemontovat a vyčistit. Nový PV kupujte až tehdy, když je kuželka nebo sedlo značně zkorodované.

hodnocení

0x

Voda se sice teplem roztahuje, v boileru se tím pádem zvyšuje tlak a při překročení úrovně, nastavené pojistným ventilem začne voda k tomu určenou trubičkou unikat. Boiler není ale plný vody, je tam ještě vzduchový polštář, který ta roztahující se voda mírně stlačuje. Při nastavení teploty na 60°C a pojistném ventilu nastaveném na trochu vyšší tlak pak k přetlaku a úniku vody vůbec dojít nemusí a nic se neděje. Ventil ale také může být vadný, avšak při teplotě vody 60°C nebezpečí přehřátí a roztržení nehrozí.

Přesto doporučuji kontrolu odborníkem, popř. zakoupení nového ventilu a jeho výměnu. Kvalitní pojistný ventil Myjava stojí podle obchodu kolem 650,- Kč.

rv*
hodnocení

0x

Ještě jedna nezmíněná možnost - u některých pákových baterií je při zavřené pákové baterii propojený teplý přívod se studeným a tím se vyrovnává tlak.

pecenkav*

A na tuhle blbost si přišel kde?

Je to trochu složitější ale při určitém provozním stavu např. při použití STOP ventilu nebo u některých typů termobaterie může docházet k "přetlačování" teplé a studené vody, proto by měla být zpětná klapka i u vodoměru

Další věc je tlak ve studeném stavu, je rozdíl jestli je počáteční tlak 2,5 nebo 6 barů

rv*

Jedná se o občas se vyskytující vlastnost pákových baterií. I sám jsem byl takovým kouskem obšťasten. enbra.cz/...

pecenkav*

A to právě není tak úplně pravda, dělají to termostatické baterie, ale to je proto, že ve skutečnosti není zavřená baterie tím způsobem, že jsou v uzavřené poloze vstupy teplé a studené, ty se společně dostávají až do termostatu, kde se směšují podle termostatu (nastavení teploty vody) a teprve až za ním je vlastně pákou uzavřený už jenom samotný výtok z baterie, odkud už vytéká smíšená voda. Ale to z mého pohledu není uzavřená baterie, ale jenom výtok z ní. Když dělám tlakovou zkoušku, tak musím dávat nastavovací část baterie do polohy jenom na studenou vodu.

Pak se to může stát například u bidetové baterie, kde si lidi nechávají baterii otevřenou pořád naplno a zase mají zavřený pouze výstup z baterie tou sprškou s páčkou a nedochází jim, že pak ty vody jsou proti sobe otevřené a navíc riskují prasknutí hadice a vytopení celého domu.

Ale to nejsou chyby baterií, taková je prostě jejich funkce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]