Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatická pračka na prodlužováku

Od: jannn odpovědí: 13 změna:

Z jakého důvodu se nesmí používat prodlužovací přívod pro automatickou pračku?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bulik*
hodnocení

3x

Jsem elektrikářskej diletant, mám plno prodlužek, ale prodlužku na automatickou pračku a na el.sporák, co má příkon 3.2kW jsem si udělal sám z bílé šňůry s měděnýmu dráty 3x2,5mm a dobrými zásuvkami a zástrčkami. Konce měděných lanek vždy oškrábu a zapájím cínovou pájkou, udělám očka pod šroubky a pořádně utáhnu. A je klid. Předtím se mi nějaká šňůra k pračce celá hřála, tak jsem ji pro jistotu celou vyhodil.

Bulik - "Konce měděných lanek vždy oškrábu a zapájím cínovou pájkou"

Tak to děláte špatně. Podle současných předpisů musí být lanko zalisované v dutinkách, k tomu určených. Propájené lanko se totiž údajně pod šroubkem chová jako hliníkový drát, časem se vymačká a uvolní.

Ovšem přiznám se, že to dělám stejně. Mě totiž několik desítek let vtloukali do hlavy, že se to tak dělat má. Problém nikdy nebyl... Že by EU? ;)

hodnocení

1x

Můžeš ho používat,akorát musí být kvalitný gumový plašt na káblu a hlavně koncovky musí být gumové a odolné vodě.Nesmí být moc dlouhý,třeba 20m.Prurez musí být 1.00mm,ale lepší je 1.5mm,ale ten prurez zvol podle káblu,co jde z pračky. ;)

Průřez musí být takový, aby odpovídal jištění zásuvky, do které tu prodlužku připojí.
Vezměte 20m prodlužku s 1mm vodiči, hoďte do ní pračku a přímotop a s 16A jištěním můžete rovnou volat hasiče.

hodnocení

1x

Na prodlužováku může být, ale když je konec prodlužováků bakelitový, dost hodně hřeje. Musí být kvalitní z jiného materiálu, než je bakelit.

prazskejpepik*
hodnocení

0x

proč by nemohl? pokud nebude ležet konec na zemi (vlhkost) a nebude kabel menšího průřezu, než přívodní kabel do pračky.

jannn
hodnocení

Viděl jsem to v návodu u né jedné pračky...

prazskejpepik*

to by neměla být ani lednice, myčka, mikrovlnka, el.topidlo atd. pokud to bude špatně instalované. lidé jsou někdy schopni použít prodlužovačku tak, že je to na průšvih.

hodnocení

0x

Není to zakázané. Když to do sebe pasuje, nelze to zakázat, vždy se najde trouba, který to udělá. Ale kdo to nedělá, má menší pravděpodobnost požáru a taky úrazu el. proudem.

hodnocení

0x

Automatická pračka na prodlužováku možná teoreticky nesmí být podle elektrikářských předpisů, ale jinak nevidím důvod, proč by to nemohlo být použitelné. Předpokladem je kvalitní prodlužovák o průřezu vodičů minimálně stejném, ale z důvodů ztrát raději větším, než je originál přívodní kabel pračky. Materiál vidlice a zásuvky prodlužováku není vůbec kritický, tedy může být klidně i bakelit, musí být odborně a čistě provedené elektrické připojení vidlice i zásuvky na kabel, jinak můžou dělat neplechu (zbytečné přehřívání) přechodové odpory v místech spojení kabelu a kontaktů vidlice/zásuvky. Pochopitelně je třeba zamezit přístupu vlhkosti do míst spoje prodlužováku a vlastního kabelu pračky.

doplněno 11.07.17 13:53:

@prazskejpepik: Někdy? Podle mých zkušeností skoro vždycky!*zed*

doplněno 11.07.17 14:35:

@magdon: Tak konkrétně většina prodlužováků, které jsem na domácím trhu v poslední době viděl, má původ v Polsku. Nojo nejen číňani, ale i poláci umí šmejdy. Ale na druhé straně umí i poláci i číňani i kvalitní výrobky*smich*

hodnocení

0x

Je to proto, že dnešní prodlužováky (převážně čínské) jsou na takové úrovni, že je nebezpečné je použít i na noční lampičku. Výrobce pračky se tak chrání před případnými nepříjemnostmi, zaviněnými použitím nevyhovujícího prodlužováku. Pokud použijete skutečně kvalitní, dostatečně dimenzovaný prodlužovák (a nebudete ho v koupelně válet po zemi), není celkem důvod to zakazovat (když teda pominu skutečnost, že prodlužováky jdou určeny pouze pro dočasné připojení spotřebiče). Takový prodlužovák je lepší si nechat od elektrikáře (s potřebnou kvalifikací) udělat na míru.

doplněno 11.07.17 15:47:

majsterjoe - " ...není se třeba bát ani čínské prodlužovačky..."

No tak to já se čínské prodlužovačky bojím. A že jsem zvyklý na leccos. Kliknul jste na tem můj odkaz výše?

majsterjoe*
hodnocení

0x

Zakázané to není, jen to nedoporučují výrobci spotřebičů, je k tomu více důvodů, není tam garantovaný průřez vodiče, delší vedení může být nějakým způsobem někde mechanicky přerušeno, mezi spotřebičem a pevnou zásuvkou je více spojů...atd.

Ale prodlužovačky se nebát, pokud je dodržována maximální příkon spotřebičů. A propo, není se třeba bát ani čínské prodlužovačky, ale nejlepší je vyrobená přímo dobrým elektrikářem.

nikdo*
hodnocení

0x

Nejdřív pro tazatele: Použijte alespoň vodotěsnou vidlici s vodotěsnou kabelovou zásuvkou. Sice to dnes, v době proudových chráničů není tak akutní, ale může se stát, že ten spoj zalijete vodou, ať už z prasklé hadice, nebo vám upadne kýbl s vodou a bude zle. Nespoléhejte na mašinky.

A k těm cínovaným očkám. Nám vždycky ve škole a později na školeních zdůrazňovali, že daleko nebezpečnější na těch pájených očkách je, že se měď při pájení vyhřeje, a vyhřátá měď je tvrdá a křehká. Takže hrozí daleko větší nebezpečí, že se chvěním ulomí. Já ještě ulomené takové očko neviděl, ale pár se mi jich rozpadlo v ruce při demontáži. V každém případě, dnes se používají lisovací dutinky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]