Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna otáček 3F motoru na ponorném čerpadle

Od: xyz* odpovědí: 14 změna:

K ponornému čerpadlu do vrtu jsem musel zakoupit ještě filtry na vodu a ty mají jen omezený průtok, aby fungovaly správně. Čerpadlo je ovšem moc výkonné.

Než začnu shánět elektrikáře, tak bych potřeboval vědět, zda a jak moc složitě jde u 3F motoru ponorného čerpadla nějak elektronicky snížit otáčky tak, aby dávalo menší průtok? Nechci průtok snižovat přivřením kohoutu, protože se bojím, že se tím čerpadlo ničí.

Děkuji za informaci.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

3x

Omezovat výkon čerpadla elektrickou cestou nemá smysl a není potřebné. Přivřít výtlak armaturou čerpadlu neuškodí, naopak bude pracovat pod menším zatížením. Je to totéž jako když přičkrtíš sání vysavače - méně zatížený ventilátor se rozběhne do vyšších otáček.

doplněno 10.07.17 16:57:

Proto se taky průmyslová čerpadla zapínají zásadně do zcela uzavřeného výtlaku, aby nedošlo k mžikovému přetížení.

Souhlas s keplerem
Běžně jsme spouštěli velké ponorky do uzavřeného ventilu a následnou regulací velikosti otvoru ventilů nastavili jmenovitý proud čerpadla.

hodnocení

1x

Jestli je tam asynchronní 3F motor, pak jeho otáčky a hlavně výkon jsou závislé na zátěži, do které pracuje. Takže do volného potrubí bude mít motor nejvyšší otáčky a nejnižší výkon. Se škrcením se budou snižovat otáčky a bude stoupat výkon, ale s tím i tepelná zátěž (zahřívání) motoru. Takže škrcení je přípustné do určité úrovně, kterou vy ale neznáte. Takže by se vám mohlo stát, že přiškrtíte výstup natolik, že čerpadlo pojede na vysoký výkon (spotřeba elektřiny?) a nakonec může dojít i ke spálení motoru.

To spouštění průmyslových čerpadel má svou logiku, ale okamžitě po náběhu musí být průtok postupně otevírám na požadovanou hodnotu, jinak by motor čerpadla odešel.

doplněno 12.07.17 11:34:

@xyz: Přiškrcení na poloviční průtok po vámi uvedenou dobu určitě nebude mít fatální následky, takže to považuji za realizovatelné.

xyz*
hodnocení

No čerpadlo vyčerpá 40-50 litrů a pak dojde voda, takže ho sonda vypne. Výkon by měl být cca 35 litrů za minutu, takže při přiškrcení na 1/2 by mělo čerpat 2x déle... tzn. 3-3,5 minuty.

111®
hodnocení

0x

no nic levného to není, logitron.cz/... levnější asi bude jiné čerpadlo. Bylo by potřebapoužít frekvenční měnič,něco takového

xyz*
hodnocení

Jste mě nepotěšil. :( Za čerpadlo (letos na jaře nové) jsem dal 8500, takže jiné se mi kupovat nechce. Nebo můžu koupit za 2500 na to původní 1F čerpadlo novou čerpadlovou část a jet znovu na 1F motor, což nechci...

hodnocení

0x

Čerpadlo má na 99% asynchronný motor a ten bežne pracuje s premenlivou záťažou,čiže mu nebude vadiť regulácia na výstupe vody.

hodnocení

0x
Jak píšou kolegové. V energetice se spouštějí velká čerpadla do uzavřeného výtlaku.Škrtit výstup, případně upouštět z výtlaku zpět...

hodnocení

0x

Já bych neřešil jak zmenšit průtok nebo výkon čerpadla, ale naopak bych vylepšil filtraci aby zvládala vyšší půtok.

BTW co tam máte za filtry a co čerpadlem krmíte?

xyz*
hodnocení

Mám tam tyto 2 filtrační nádoby senzor.cz/...

Z vrtu jde voda do rezervní nádrže 800 litrů. Z této nádrže si pak dárling čerpá vodu pro tlakovou část rozvodů.

Jestliže čerpadlo dává 40l/1,5min, tak to je 1600l/hod.

Tyhle vložky mají kapacitu cca 1000l/hod, takže já bych tam přidal paralelně to samé a žádné omezení průtoku dál neřešil...

hodnocení

0x

Tomu čerpadlu nevadí, když to přeženu, že bude tlačit do slepé díry? Když vysavači ucpu výstup, okamžitě se začne motor zahřívat, díky větší zátěži a navíc ho nechladí průtok vzduchu. Narvat tam měnič je blbost, ale nějaký ochoz, aby se přetlak vrátil zpět do vrtu. Zredukovaný 6/4 výstup na 1/2 coulový rozvod se čerpadlu asi dlouho líbit nebude. Nehledě na to, že tam bude tlak jako prase. Jen se ptám, nemám s tím žádnou zkušenost, rozhodně bych to ale nenechal v plném výkonu tlačit do filtrů a rozvodů :(

xyz*
hodnocení

Čerpadlo tlačí jen přes 2 filtry s 1" potrubím do rezervní nádrže, kam voda volně proudí. Až z této nádrže si tahá dárling vodu pro tlakovou část rozvodů.

xyz*
hodnocení

Děkuji za příspěvky. Ještě tedy vysvětlím celý princip, jak mám vše zapojeno a jak mi to na chatě funguje.

Ve vrtu je ponorka se šnekovým čerpáním a 3F motorem. Kupovaná letos na jaře. Nad ponorkou je zpětná klapka a 24 metrů 5/4 hadice. Ponorka je chráněna sondou pro minimální hladinu, kdy vypne. Zapne se, až voda dosáhne zapínací sondy cca o 5 metrů výš. Protože má pramen malou vydatnost, tak ponorka vyčerpá cca 40 litrů, pak dojde voda a vypne se. Zapne se opět po cca 2 hodinách a opět vyčerpá 40 litrů. Takto to jde až do té doby, dokud není plná zásobní nádrž 800 litrů. Pak ponorka např. 5 hodin nečerpá, dokud v nádrži neklesne hladina pod sondu hlídající minimální hladinu.

Ponorka tlačí přes 2 filtry ( senzor.cz/... První je na nečistoty 5 mikronů a druhý je antibakteriální. Před filtry je namontován pojistný ventil, který by měl být na 6 atm. Ventil "odfukuje"zpět do vrtu. Za filtry je zásobní nádrž, do které teče přefiltrovaná voda. Z této nádrže si do rozvodů tahá vodu klasický dárling s tlakovou nádobou 60 litrů.

Napadlo mě tedy přivřít ventil do filtrů tak, aby byl menší průtok. Zvyšující se tlak před ventilem by redukoval umístěný pojistný ventil, který by přebytek pouštěl zpět do vrtu. Ponorka by nečerpala těch 40-50 litrů 1,5 minuty, ale třeba 2,5... Pak by došla voda a vypnula by se až do dalšího čerpání.

Přikládám i fotku zapojení pojišťováku a filtrů.

Změna otáček 3F motoru na ponorném čerpadle

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]