Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna plotu a poničení pozemku

Od: sokol* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně opravy plotu realizované sousedem. Soused se rozhodl postavit nový plot na místě plotu původního. Původní plot byl vysoký asi 1 metr a byl z dřevěných latěk. Postavil plot nový, který má cihlovou podezdívku, na ní jsou do 1 metru dřevěné pražce a na nich realizoval nový laťkový plot. Tento plot je ve svahu v délce asi 15 metrů, takže místy je plot vysoký i přes 2 metry. Problém je v tom, že do doby opravy plotu byl plot zarostlý, takže k nám nebylo vidět. Nyní si tam udělali betonovou plochu, na které celé odpoledne vysedávají a sledují nás - vypadá to jako rozhledna, ale k nám. Máme pozemek 1 hektar a na celém našem pozemku nás sledují. Další problém je, že při opravě plotu poničili pozemek v šířce asi 1 metr, na kterém teď nic neroste, zřejmě polité cementem. Dále si v našem svahu na naší straně dokonce vykopali schody, aby mohli plot natírat i z naší strany. Také mají pod plotem odvodňovací drenáž a trubky ústí na nás pozemek. Jakým způsobem se můžeme účinně proti tomuto bránit, když soused nás pouze informoval slovy - budu měnit plot? Má na takovéto jednání a postup právo? Předem moc děkuji za odpověď.

doplněno 04.10.09 14:18:

Oprava názvu - Výměna plotu a poničení pozemku

Výměna plotu a poničení pozemku

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

3x

Asi vám neporadím v souladu s dobrými mravy, ale měl jsem souseda který mi proved něco podobného. Je mi ústně sdělil že bude opravovat plot. nic proti tomu, ale zlikvidoval mi kolem plotu vše co tam kdy rostlo. Nejvíc mě mrzeli popínavé růže, které zakrývali výhled. Tak jsem chtěl náhradu a nápravu. Nereagoval a jen se mi smál, že prý se na mě může vys..t. Tak jsem vykopal tu zdupanou a betonem zaneřáděnou zeminu a naházel mu to přes plot s tím že si u mě něco zapoměl když mi tu něco ničil... pak jsem mu ještě vtichosdti sdělil, že jestli se ke mně jen podívá tak mu rozbiju plot i s tím jeho ksichtem... Na hrubý pytel hrubá záplata. Ovšem já mám výhodu, že mám pro strach uděláno v každém směru a nemusím se bát insultace. Vám poradím jen to přehození bordelu přes plot bez vyhrůžek, a nasadit nějakou popínavku na dvě tyče a za rok k vám vidět nebude...

doplněno 04.10.09 16:59:

a tu dreážku mu ucpat betonem... nesnáším aroganci a netoleranci... proto jsem tak razantní při takovém jevu...není to úplně správné, ale s právní úpravou tu nic nenaděláte...

lidka*
hodnocení

2x

Dobré sousedské vztahy jsou základem spokojeného žití. Ovšem i já mám špatné zkušenosti, stejně jako kolega. Ale o tom jsem již několikrát psala a tak to nebudu opakovat. Je druh lidí, se kterými nic nehne a to ani v dobrém a ani ve zlém. A neplatí na ně ani Občanský zákoník a jiné právní normy. V každém případě byla slušnost seznámit Vás s plánovanými úpravami a požádat o povolení přístupu na Váš pozemek. A co hlavní, neponičit Váš majetek. Já mám skutečně toto všechno za sebou a věřte mi, že mi nikdo nepomohl. Takže Vám nechci brát naději, že i když je právo na Vaší straně, že to bude někdo řešit. Maximálně mu někdo z místně příslušného úřadu udělá ty,ty a to je vše. Samozřejmě, že by nesměl ani odvést vodu na Váš pozemek. S dohodou a dobrou vůlí by jistě šlo všechno udělat, ale to asi chybělo. Přikláním se k názoru kolegy, vysadit tam nějakou rychle rostoucí zeleň. Ale pozor na vzdálenost od plotu, aby mu nezačala ta zeleň stínit a jinak obtěžovat. Jinak právo říká toto:

Přístup na cizí pozemek Zákon ukládá vlastníkovi pozemků povinnost umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře přístup na jeho pozemek nebo na stavbu na něm stojící v případě, že to vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Při podrobnějším rozboru této povinnosti je možné narazit na několik slabých míst zákona. V prvé řadě se povinnost umožnit přístup na pozemek ze zákona výslovně vztahuje pouze na majitele pozemku a nikoliv na jeho držitele. Dále se povinnost strpět vstup na pozemek vztahuje pouze na případy oprav a údržby sousedících pozemků a staveb.
Nelze se domáhat práva vstupu podle tohoto paragrafu v případě, že např. na sousedův pozemek spadlo ovoce z mého stromu. V takovém případě jsem i nadále majitelem tohoto pozemku já a mám právo požadovat po majiteli sousedního pozemku vydání mé věci (tedy spadlého ovoce). Třetím slabým místem je relativně obecná definice nezbytné údržby a opravy. Posoudit přesně hranici, kdy lze opravu provést ještě z vlastního pozemku a kdy už je nutné vstoupit za účelem opravy na sousedův pozemek, je značně obtížné. V krajním případě by zde musel rozhodnout soud o oprávněnosti vstupu na pozemek.
Díky vstupu na pozemek podle výše uvedeného oprávnění může majiteli sousedního pozemku vzniknout škoda. V tom případě má ten, kdo škodu způsobil, povinnost ji nahradit. Této povinnosti se nemůže nijak zprostit. Výše škody se určuje jako rozdíl hodnoty nemovitosti v době před vstupem a po vstupu na sousedův majetek. Jak se domoci svých práv Všechna uvedená práva jsou právem každého majitele či uživatele pozemku a jako taková by měla být automaticky respektována. Bohužel v každodenním životě se můžeme setkat s celou řadou úkonů, které více či méně vážně narušují práva jiných subjektů. Zákon nám dává několik možností, jak se domoci jejich nápravy. V prvé řadě jde o možnost domáhat se ochrany u příslušného orgánu státní správy v případech, kdy došlo ke zřejmému zásahu do pokojného stavu. Státní orgán (byť se v praxi bude jednat o místně příslušný obecní či městský úřad – zákonodárce dosud v tomto směru nereagoval na porevoluční změny a vytvoření samosprávných orgánů) může předběžně zásah zakázat nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav. Tímto rozhodnutím příslušného orgánu však není dotčeno právo poškozeného domáhat se ochrany svých práv u soudu.

jabraka*
hodnocení

1x

Když máš problém,Sokola zavolej.Ještě žes přidal k příspěvku fotografii.Jinak by si člověk myslel,že jsi ten strašně ublížený človíček.Podle toho,co vidím,je velmi svažitý pozemek,zarostlý plevelí a náletovými křovinami.Soused bohužel musel křoviny vysekat,aby se vůbec do plotu musel dát.To,že je na kopci a tvůj pozemek pod ním,mu vyčítat nemůžeš.Jediné,co bych ti poradil,je,dát se do práce a dát i svůj pozemek do pořádku,aby ses za něj nemusel stydět,když se někdo dívá.

JABRAKA

sokol*
hodnocení

Jabrako neznáš souvislosi a z tohoto důvodu chápu, že takto lehce soudíš. Nemám důvod se za svůj pozemek stydět. Soused měl k plotu bezproblémový přístup, teď je již plot postaven a my kvůli jejich věčnému vysadávání u něj, k plotu raději nechodíme. A i když jsi moji otázku nepochopil, tak takového souseda bych ti nepřál, není s ním žádná řeč. A děkuji za "dobrou radu" v mé nejednoduché situaci.

frantiseknovak

Nu povinnost umožnit opravu nemovitosti z vašeho pozemku máte ze zákona. Zajímalo by mě co je na vás tak zajímavého, že si myslíte, že sousedi mají potřebu vás neustále pozorovat? Pokud nemáte rádi lidi, pak prodejte svou chatku v přecpané chatové osadě a kupte si jinou někde daleko od lidí. Je tam ale nebezpečí, že vás budou pozorovat srnky a zajíci.

Závěrem přátelské slovo. Navštivte lékaře. Vaše chování může mít zcela určitou diagnózu.

FN

arakain77*
hodnocení

0x

a ty pražce jsou original?Ono totiž existuje nějaká vyhláška o tom,že je jejich použití pro soukromé osoby a stavby zakázáno.Myšleny jsou ovšem pražce železniční.Navíc jak už je tu psáno,po sobě zanechal na vašem pozemku pěkný bordel.Požádal vás vůbec o povolení ke vstupu? Vsadím se,že nemá ani ohlášení na úřadu,co se týká nového plotu.Jestli jsou pražce opravdu železniční,napuštěné tím smrdutým jedem,donutil bych ho to zbourat.Říká to vyhláška Veřejného ochránce práv-Ombudsmanna Nakládání s nebezpečným odpadem,tudíž i s pražci.

kejki
hodnocení

0x

Chmel a psí víno udělají 6m v jednom roce, jen potřebují oporu pro pnutí. Voda se odvádí z kopce, myslím, že to berete moc osobně. A na udusaném okolí plotu se brzy něco zazelená, cementová voda není žádný jed, drobky malty také.

Já bych to nehrotil, dobré ploty dělají dobré sousedy.

kjanik112*
hodnocení

0x

Každý má právo si svůj pozemek oplotit.Žádný paragraf Vám nebrání,abyste si těsně vedle sousedova plotu postavil plot svůj-trucplot.Podle fotky bude 4-metrový plot stačit-a má po vyhlídce.

hodnocení

0x

Podle mého názoru plot s podezdívkou je podle stavebního zákona drobnou stavbu vyžadující ohlášení stavebnímu úřadu. Obraťte se na tento úřad s dotazem (písemně), zda při stavbě tohoto plotu neporušil Váš soused zákon. Polde stanoviska stavebního úřadu se dále zařiďte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]