Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak byste vyřešili koupelnu,kde je umístěný kotel na tuhá paliva? Vedle kotle za zdí je kuchyň.
V pravém rohu je WC mísa. V místě kde fotím, jsou dveře do chodby, kde neni místo na kotel,je úzká.
Jak vyřešit čistou koupelnu?
Děkuji za názory.
Dobrý den, mnoho (levných) řešení asi není - kamna v bytě = jemný prach všude. Můžete změnit své chování, resp. obsluhu kotle (např. netopit uhlím, ale topit dřevem a popelník vynášet až před dům) či vyměnit kotel např. za plynový, ale to je už značná investice. Jsem zvědav, jestli někdo najde jiné řešení (než stavební). Zdravím!
P.S. Koupelnová kamna (pro ohřev vody) na tuhá paliva byla dříve normální.
Chtěl jsem napsat, že koupelnová kamna byla normální, tak proč (ve své době) by tam nemohl být kotel, který také "sviní" a zřejmě nebyl jiný prostor (s komínem) pro jeho umístění.
Měl jsem v koupelně koupelnová kamna (na brikety) a s tou špínou to nebylo nijak zásadní. Při přikládání to nepráší a popel se musí vynášet mimo místnost a opatrně. Jinak, žádný uhelný prach nebo saze tam nebyly. Ovšem, při údržbě kotle se potom asi "nasviní" (také může při přikládání kouřit do místnosti). A tím sprchovým koutem to nevyřešíte. Pokud není v domě plyn, tak jsou i kotle na elektřinu.
Kotel vytápí celý 1 patrový dům. Jinam dát kotel asi nepůjde ,protože by tam musel být komín.
Ahá, tak to chápu, tak to dřív bylo
Plyn tady neni a elektřinu bych asi neutáhla z jednoho důchodu.
To půjde asi těžko,jedině v obýváku,ložnici,nebo kuchyni. Přívod vody je jen v kuchyni a ta je malá. Obývák a ložnice je na druhé straně domku.
Ještě mě napadl sprchový kout,ale v té špíně?
Kotel na tuhá paliva v koupelně? Tak to vidím poprvé něco takového. Možná tak plynový kotel, ale na tuhá paliva podle mne rozhodně nepatří do koupelny. Ten by měl být snad někde v kotelně nebo ve sklepě a ne v koupelně. V prvé řadě bych řešil kde ten kotel přemístit do jiné vhodnější místnosti a až pak řešil koupelnu.
Jestli kotel vytápí celý dům, tak máte rozvedené ústřední topení. Komín samozřejmě musí být, ale komín končí ve sklepě. Kotel do sklepa!
To by možná časem šlo za domem. Natáhnout trubky atd. Máme ještě jednu koupelnu v 1 patře,ale už mi neni 20,tak přemýšlím dopředu
Zdravím
Ten zmíněný přístavek za domem nemusí být špatný nápad, je-li z druhé strany toho komína za zdí venku na stranu kam vede to okénko nad vanou "volno" šlo by kotel přehodit k tomu komínu z druhé strany z venku, otvor v koupelně by se v komíně zakryl zátkou, či úplně zazdil a z druhé strany komína nebo přez vnější zeď nový vysekal, trubky vody by se lehce přepojily ke kotli přez zeď to by asi nebyl problém. Kolem kotle udělat uzavíratelný zástěnek se stříškou obložený tep.izolací, topení z venku by mělo výhodu i v tom, že by jste nemusela dávat pozor na čistotu kolem kotle jako když je uvnitř, nevýhodou by byla absence zbytkového tepla z kotle v koupelně.
A výše uvedený sprchový kout by také šel, zrušila by se vana kotel by se oddělil od zbytku koupelny úzkou nenosnou příčkou zakončenou na vstupu ke kotli 60 cm dveřmi,hned vedle by mohly být dveře do koupelny ke sprch. koutu apod. Bylo by to celkem jednoduše realizovatelné řešení (ovšem pořizovala-li by jste pak kotel nový např. automatický pak ten by se tam vzhledem k násypce zásobníku paliva zřejmě již nevešel) pokud tam nejsou další faktory o kterých nevím, anebo se také jedné koupelny "vzdát" nechat ji jako "kotelnu" příp. zachovat jen toaletu je-li tam a umývadlo lze-li to a využívat pouze jednu koupelnu čímž by ale pak zase nešlo rozdělit na dvě bytové jednotky byl-li a plánuje-li se tak dům i nadále užívati.
Dům teprve kupuji. Místo z drué strany za kotlem je,ale je tam balkon a nevypadalo by to dobře. Na přepažení je koupelna moc malá.
Kotel nemusí být z druhé strany na balkoně, může tedy být dole pod balkonem, tam by to šlo i lépe "zahradit" nějakou příčkou, střecha by tedy díky balkonu nebyla třeba a komín vede většinou až dolů k zemi čili by dole byl také, navíc přikládání a topení= nemusíte tahat palivo nahoru jako nyní
Pračka se dá zapojit kdekoliv kde je odpad a přívod vody není problém dnes se dá udělat téměř kdekoli. Dnešním pračkám je většinou jedno kde stojí. (koupelna, chodba, kuchyň apod.)
Kotel na tuhá paliva bych nechala jak je, kvůli komínu. Též bych nechala WC - mísu + malé umývátko, ale oddělila bych tyto dvě místnosti hodně tenkou přepážkou /sklo, sádrokarton, možná závěs místo dveří/. Odlehčenou koupelnu bych udělala z části kuchyně. Sprchový kout plus umývadlo.
V mnoha západních, či amerických filmech byla vidět atypická koupelna třeba v ložnici, nebo součástí obytného prostoru.
Nevím samozřejmě, kolik tam je místa v té kuchyni. Pračka se dávala také do kuchyňské linky.
Postavit novou kotelnu pod balkonem by šlo. Využít stávající komín a kotelnu táhnout od rohu domu /jak jsou luxfery/ až do půlky balkonu, aby se zachovalo třídílné okno, zřejmě ta kuchyň.
Sice nechcete moc předělávat, ale vybourala bych to okno a udělala tam francouzské, aby byl volný přístup z kuchyně na dvůr. V létě by mohl být pod balkonem stůl a sezení.
Pračku mám také v kuchyňské lince, je to pro mně jednoduché bezproblémové řešení které dobře funguje a v malé koupelně mi nezabírá místo...
Pračka se mi do kuchyně nevejde a tam kam by se mi vešla, neni odpad,ani přívod vody.
Ale kotel je v přízemí
Myslela jsem Hani, že budete všechno překopávat, tedy natáhnete vodu, odpady a elektřinu všechno nově, abyste měli na 30 let pokoj.
Hm, psala jste, že v patře bude bydlet syn.
Já jsem na to sama a nic moc předělávat nebudu, už jsem v důchodu Kdybych tu měla být ještě 30 let, tak to by bylo fajn
,ale do schodů už bych asi nevyšla,kdo ví
To jsem psala,ale on tomu nerozumí a bude tam jen občas,jinak tam budou jezdit děti na návštěvu,tak aby měly ,kde spát. Hlavně je to dům,na který jsem čekala spoustu let.
To jsem nepochopila, vyznělo to, že sháníte dvougenerační dům, tedy jsem myslela, že tam budete žít trvale dvě rodiny.
Tak na jednu stranu, jaké si to tam uděláte, tak to budete mít podle sebe, nikdo jiný do toho nebude zasahovat.
Já jsem sama a syn je také sám,ale on těmto věcem moc nerozumí. Ano, jak si to udělám,tak to budu mít, jde mi jen o možnosti úprav. Dokud mám čas, tak hledám informace.
Tak tím lépe že je kotel v přízemí, jediné co by se muselo udělat vyzdít příčku pod tím balkonem po to okno čili jen část, ne celé podezdívat, střechu by jste dělat nemusela = balkon.
V té příčce pro kotel samozřejmě může pod tím balkonem být i další "okénko" čili by se to zase opticky "odlehčilo" a bylo by to praktické, navíc daný prostor takto vzniklý by byl i větší takže v případě nutnosti by se vám tam mohl vlézt i modernější automatický kotel na uhlí/pelety, čímž by jste ušetřila ještě více času na obsluze (jednou za několik dnů) pochopitelně otázkou je cena, pro všechny případy by jste to ale měla již "připraveno"což by mohl potom využít třebas i váš syn apod. Prostor pod balkonem je totiž stejně "zabitý" půdorysně dům zabírá i plochu pod balkonem, takže by šlo o řešení "organické" nevypadalo by to jako "přistavěná boudička".
Když jsem mluvila o přístavku, ani mě nenapadlo, že ho tam už půlka je. Taky myslím, že pod balkón by to bylo nejjednodušší - a to mě ještě napadla možnost jeho pozdějšího zasklení.
Ten přístavek by zabíral jen "část" pod tím balkonem, druhá část by zůstala "volná" stejně tam máte silný sloup pod tím balkonem, ten by tím pádem mohl na jedné straně zaniknout...Esteticky se to také dá řešit např. "obklady" nebo nechat "porůst" nějakým "psím vínem" , takže to nemusí být patrné přímo...
I tak by to šlo, v tom případě by pak v nové koupelně pod balkonem mohlo být větší okno, nebo i částečně prosklené neubíralo-li by to soukromí. Otázka je, zda-li je nyní ke kotli dobrý přístup (obsluha palivo) anebo zda-li by byl lepší kdyby byl kotel pod balkonem nevýhodou tohoto již zmíněného řešení by pouze bylo, že by koupelna vlivem přístavku ztratila okno, tak jak to navrhujete vy by naopak koupelna pod balkonem okno získala a daleko více světla než nyní zasunuta hluboko pod balkon
Ale já jsem myslela, že kotelna zůstane tady jak je kotel s tím okénkem a nová koupelna by se udělala za domem
Protože tady je komín
Ok ale ke komínu se dostanete i z druhé strany pod balkonem protože zevnitř je vidět že je "u zdi" takže i z venku by se ke komínu z druhé strany dalo dostat kotel napojit a zevnitř vstup do komína uzavřít ale jistě jsou možné i další možnosti.
Mimochodem - ten komín má revizi? Viděl ho kominík? Asi by měl, než začnete cokoliv dělat - abyste nebyla překvapená.
Ten komín by asi měl být vyvložkovaný když je na něho připojený kotel ústředního topení. Pokud není tak by se asi měl nechat vyvložkovat aby pak nebyly problémy při revizi. A co ten kotel? Odpovídá současným normám a předpisům? To vše by asi bylo dobré předem pozjišťovat než se něco začné předělávat, tak aby se něco nedělalo zbytečně a nezjistilo se nakonec, že to neprojde revizema.
To, že se v tom dá topit ještě nemusí znamenát, že to vyhovuje všem současným někdy i ne příliš smyslným normám a předpisům. Měla by na to být udělaná revize a pokud to nebude vyhovovat současným předpisům tak v tom můžou zakázat topit a pokud se bude i přes to topit tak možná může být za to i nějaká pokuta.
Zdravím
U komínů na tuhá paliva není podmínkou aby byl komín vyvložkován stále jsou přípustné "jednovrstvé" komíny za předpokladu bezpečnosti a funkčnosti, s legálním provozem (kominíci revize) není v tomto případě problém. Vložkování se provádí v případě že dojde k jinak neopravitelným poruchám komína které ohrožují funkčnost a bezpečnost pro tuhá paliva ale nejsou "povinností" a v mnoha případech např. kotel s vyšší účinností apod. se vložkování pouze doporučuje. Něco jiného je např. plyn.
Nečítal som celú diskúsiu. Pokiaľ je tam plynová prípojka, tak jedine závesný plynový kotol. Umietniť nad to miesto, ako je teraz ten starý, ale hore na stenu. Veľkosťou by sa zmestil, zaberal by toľko miesta ako prietokový ohrievač. Vetranie by išlo cez stenu rovno von. Terajšie kotle sú vybavené aj ohrevom na tepl úvodu, čerpadlo je zakryté krytom, zvonku ho nie je vidno. Mohli by ste teplotu kontrolovať termostatom, napr. v obývačke. Rozmery si možze skontrolovať na stránke výrobcu. Ja mám kotol Atoris.
Ještě jednou se přidám. Dívala jsem se na plány domu v přízemí.
A když píšete, že jste sama, asi bych osobně tedy již nepřistavovala, ale využila to, co se nabízí.
Obětovala bych místnost do ulice, přepažila ve dvou třetinách a udělala koupelnu z větší části této místnosti směrem do ulice. Natáhla by se voda a kanalizace. Byl by tam i bojler na teplou vodu, umyvadlo, vana i sprchový kout. Pračka, sušička, vešlo by se i prkno na žehlení, případně rozkládací sušák - pokud nejste zastáncem sušičky. Pro jednu osobu je i naplnění várky na praní občas problém. Podle vlastní zkušenosti..
Udělaly by se nové dveře do koupelny za hlavními vchodovými /stěna vlevo/.
Místnost by se přepažila, aby vznikla jenom taková otevřená spací nika do obývacího pokoje /vpravo předělení. Ta nika by byla pouze na kvalitní, pěkně širokou postel, třeba 1 m širokou a malý noční stolek, lampičku, závěs, nebo posuvné dveře. Ale když je člověk sám, tak může být průhled.
Z místnosti, co má 16 metrů by byl tedy obývák a vedle by zůstala ta kuchyň.
Přesuny by byly samozřejmě možné i jinak, ale stejně byste se novému přívodu vody a kanalizaci nevyhnula.
Ten průhled myslím tak, že se nemusí nutně zatahovat, ale jenom tak napůl. Já mám ráda větší, otevřené prostory, tak nemusí být přes den závěs, nebo celá stěna zatažená, ale jenom trošku. Mě by na spaní tohle zcela stačilo.
V koupelně je dobrá věc počítat i se skříňkami na ručníky a spodní prádlo, pyžama.
Ve vyšším věku, když se stane ,,nehoda,, tak je to velká výhoda, že je vše po ruce.
Jinak bezbariérový sprchový kout bude pro nás, starší věkem, jistě více využívaný, než vana. Možnost uklouznutí, nemožnost vylézt z vany, nebezpečí utonutí při náhlé indispozici atd..
To už by byla moc velká přestavba a na to asi nezbydou peníze,protože budu dělat nové podlahy v přízemí a nová okna. Ta místnost o které píšete bude ložnice,kterou jsem nikdy neměla a bude tam velká postel Ty míry byly obráceně. Teď je to dobře na mém obrázku. Ta kuchyň také vypadá velká,ale má jen 10 m2.
Ty místnosti se zdají docela velké,ale když tam dám nábytek, tak moc místa nezbyde. V ložnici vede také komín ,hned za dveřmi vpravo, takže to zabírá také kousek místa.
Hani, potom probourejte opravdu z té ložnice dveře na chodbu, abyste měla blízko hygienické zařízení a neobíhala celý byt.
Jak to tu tak čtu co všechno se bude dělat nové, předělávat, opravovat a možná i přestavovat tak za ty peníze které se do toho vloží + cena kterou se dalo za ten barák by se možná dalo postavit pro jednu samou osobu něco malého nového a bylo by to nové a ne staré.
Možná něco "opravdu malinkého" ano, ale jinak je stavba "nového" většinou vždy dražší než důkladná oprava. Lidé zejména mladí samozřejmě dnes více inklinují k tomu stavět nově to své, proč ne, finančně se ale pod cenu oprav starého těžko dostanou.
Je to dáno tím, že jisté věci zkrátka u rekonstrukcí na rozdíl od novostaveb dělat netřeba, není většinou třeba dělat znovu celou hrubou stavbu, mnohdy není třeba dělat nový krov, nové instalace tam to vyjde na stejno jestli se dělají v novém nebo ve starém, mnoho věcí u starého domu lze prostě využít, kdežto u nového domu musíte vše od "0"s čímž také souvisí cena práce a pokud by stavba nového zahrnovala před tím i zbourání starého tak to finančně vyjde již velmi draho.
Ono to bude asi záležet v jakém celkovém stavu je ten starý dům a co všechno v něm je třeba vyměnit, opravit předělat, udělat nové atp. a také za kolik se ten starý dům koupí. Nemyslel jsem stavbu nového domu zbouráním starého a místo něho postavení nového, ale novou stavbu na nezastavěném pozemku. Pokud jde o jednoho samého člověka a k tomu ještě staršího tak takový většinou nepotřebuje něco velkého. Nový dům by měl nějakou dobu vydržet bez nějakých větších oprav, ale starý obvykle potřebuje neustálou údržbu a opravy. Střecha která nyní možná vypadá dobře může za rok dva začít zatékat a bude ji třeba opravit nebo vyměnit za novou, můžou s časem začít téct radiátory a bude je třeba vyměnit za nové, můžou s časem začít vlhnout stěny atp..
Mě šlo hlavně o lokalitu. Sháněla jsem domek dlouho a nemám 3 ani 5 mil na nový. Tady je to u lesa,kousek od Prahy a to je to co jsem chtěla a za příznivou cenu.Opravovat neni téměř co, pouze nová okna a ta koupelna. Zatím budu chodit do patra,protože jsem zdravá a nedělá mi to problémy. Chodím na tůry,a klidně si nasekám dřevo , natřu topení i vymaluju. Na chalupě to dělám taky Rodiče měly ještě starší dům a 30 let se na něj nešáhlo,nebyla potřeba. Tady je střecha téměř nová a to je základ. Mě to zatím stačí a děti ať si s tím pak dělají co chtějí
Ale jistě, koupě starého domku neznamená žádnou katastrofu, dnes jsou lidé zvláště mladí poměrně nároční je to dáno dobou tzn. pokud tu rekonstrukci někdo dělá tak že tam "nacpe vše" dle "nejnovějších trendů" tzn. podlahové vytápění, tepelná čerpadla na střechu fotovoltaiku, obklady ve vysokém lesku kdy pár metrů stojí desetitisíce tak to je jasné takové opravy budou zákonitě drahé.Navíc je trend dělat spoustu věcí zbytečně dle hesla "co kdyby". (např. střecha může mít minimální životnost ještě dalších 50 let, rozvody mohou být zánovní z 90 let ale často se bez rozmyslu všechno "vytrhá" vybourá a udělá nové protože "co kdyby" jistě iniciativě se meze nekladou ale pak opravdu nesmíte hledět na peníze)
Moje rada zní, opravte opravdu to, co je třeba opravit pro další bezproblémové fungování domku, není třeba zbytečně vyhazovat peníze "za nové" když to staré má před sebou ještě třebas 50 let životnosti, domek vám stojí užijte si ho a pak ať si to děti budou-li chtít třeba celé "přebourají" dle nových trendů a nacpou milionů kolik libo (jak se to dnes dělá, např. koupelnu za sto, kuchyňskou linku za sto obývák za tři sta a podobné "nezbytnosti")
Samozřejmě, že budu renovovat jen to co je opravdu nutné. Kdybych chtěla luxus, tak jsem si mohla rovnou koupit vilu za 10 mil,ale mě se baráček líbí a hlavně je tam klid a soukromí Také mám v Praze rodinu, tak taky proto blízko k Praze, protože teď bydlím v Krkonoších a nikoho tady nemám.
Tady v tom domě je akorát peoblém ten kotel v koupelně. Nevím,čí to byl nápad. Já si představuji, že tam zůstane kotel a bude tam kotelna a koupelnu uděláme,z druhé zadní strany domu,kam neni vidět.( Někdy, třeba za pár let
)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.