Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
má někdo zkušenost se zateplováním a renovací starých oken? Stojím před rozhodnutím, zda okna vyměnit, nebo by stačila jenom výměna vnějšího skla za izolační a nechat okna zrenovovat. Jedná se o dřevěná špaletová okna, už asi dost stará ( z 50.nebo 60.let? ), ale podle mně rámy jsou celkem v pořádku . Bydlím ve starém památkově chráněném domě, takže při výměně by musel být dodržen současný vzhled i materiál, tak si říkám, že by snad stačila jenom ta výměna skel. Nabízí ji teď dost firem, ale zatím jsem se nesetkala s žádným konkrétním názorem, zda je to opravdu kvalitní a výhodné. Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji
doporučuji samosebou ponechat, dříve vyráběná okna jsou dle mého skromn. názoru kvalitní a často si nezadají s novými. Dnes se dělají okna ze smrku, což je asi nejhorší materilál. Za starých časů se dělaly z borovice a lepších smolnatých dřev, sice mohla někde vytékat pryskyřice, ale výdržnost byla k nezaplacení. Možná by vám´firma mohla vyrobit nová křídla podle vzoru původních, a cenově byste na tom asi nemusela ani prodělat oproti komplet novým, ty kdyby byly rustikální a pod., tak to by byla palba(cena),možná by tam bylyi zednické práce a výdaje by rostly.Pokuste se tedy renovovat.
Když máš dobrý špaletový okna tak rozhodně zachovat, moderní plastový okna (který by jsi asi ani nemohl mít - památkáři) nesahají dobrým kvalitním špaletovým ani po kotníky. U starších oken to rám většinou vydrží, hlavně se koukni na křídla, ty odcházejí dříve. Všechno řádně vyspravit, venkovní křídla odnýst ke sklenáři či truhláři, ať udělají větší falc pro sklo, sice se budou kroutit jak nakopnutej had, protože kudly v tom jen hořej a dát dvojsklo. A ne že bude dvojsklo do sklenářskýho kitu jak jsem to už taky jednou viděl.
Vlastní zkušenost-žádná vyčteninka! Nedám dopustit na špaletová okna.Venkovní okno jsem vysadil,položil sklem dolů.Od skla do horní plochy je 23 mm.Dovnitř,kolem dokola,jsem přibil lištu o výšce 5,8 a šířce 9 mm.U sklenáře jem si nechal udělat dvojsklo tloušťky 17 mm a o 4 mm menší v šířce i v délce a vložil ho do rámu na lištu.Mám tedy v rámu 3 skla a dvě mezery.Pak jsem ho zalil silikonem a přelištoval.Hluk z venku se trochu omezil,tepelná úspora je dobrá Křídlo je těžké, ale k žádné deformaci nedochází.Okna už mám 2 roky.Myslím si,že toto je nejlevnější způsob zateplení, které lze udělat amatérskyU truhláře si jen necháte nadělat lišty..Zná-li někdo způsob ještě levnější,rád se nechám informovat.
Díky všem moc za odpovědi, všichni se zde přikláníte k renovaci, tak zkusím nakontaktovat nějaké firmy a uvidím, co mi řeknou odborníci na renovace. Samozřejmě počítám ne jenom s výměnou skel, ale i kování, těsnění, spasování oken a nátěry, myslím, že i cenově to bude přijatelnější než výměna. Alespoň jsem si to vyvodila z nabídek firem, které se tím zabývají. Teď ještě vybrat tu správnou a můžem se do toho pustit. Až vše dopadne, dám vědět, ale nespěchejte, já všechno řádně plánuju a rozmýšlím a firmy mají také nějaké čekací lhůty, takže to asi hned tak nebude. Ale do jara to snad bude.
Super rozhodnutí, i kdyby renovace vyšla na cenu novejch plasťáků tak se to vyplatí. Starou barvu sundat dolů, všechno řádně prohlídnout, kdyby bylo něco chytnutý hnilobou tak vyměnit jen ten shnilej kus, je to teda opruz, ale vyplatí se. Do venkovních křídel dát dvousklo, zalištovat, vyspravit a natřít. Dát těsnění podle potřeby a vyměnit rozvory a půlolivy. Jediný co asi nepůjde vyměnit jsou panty, tehdá se dávali zadlabací a ty měnit je hoooooooodně náročný, většinou se udělá víc škody než užitku. Pokud drží a to většinou drží, tak nechat bejt. Kdyby nelahodili oku, tak existují návleky na panty. Jen bych si rozmyslel dělat "akci průvan" v zimě, aspoň u nás v Krkonoších bych do toho nešel, u tebe to bude třeba jiný. Ať se dílo daří.
Pokud porovnáte cenu opravy od firmy a nákup nových oken, myslím že nová budou lepší volba. Páč vy budete jen opravovat stará netěsná okna, doplnovat fumičkami, truhlářsky upravit venkovní křídla pro kvalitnější skla. Udrží staré rámy silná dvojskla 4/16/4?
Přeji jen to nejlepší rozhodnutí.
Já zvolil nová okna. přesto že mám truhlářskou dílnu k dispozici, měl jsemi dřevo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.