Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jako dostat teplo (krbovky) přes zeď

Od: sirko odpovědí: 4 změna:

dobrý den, lze nějakým jednoduchým efektivním způsobem dostat teplo z místnosti, kde se topí kamínky do přes zed do vedlejší místnosti?(kde je koupelna)

jsou to ale obyčejné krbovky bez vývodu na teplovzduch nebo jak se to jmenuje

zdroj tepla je od zdi s koupelnou vzdálen 2,5m

díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

0x

Jednoduché řešení asi neexistuje. Můj dědek to řešil tak, že před vstupem do komína kouřovod protáhl výměníkem ve vedlejší místnosti. V pohodě to vytopilo celý byt. Ten výměník byl jednoduchý železný svařenec.

janm*
hodnocení

0x

Nejlepší je pokud jsou tam z vytápěné místnosti docela obyčejné dveře do koupelny, nechat otevřené. Pokud je koupelna oddělená příčkou pak průduch nahoře u stropu a dole u země aby vzduch cirkuloval, protože při topení kamny se u stropu vytvoří "vak" velmi teplého vzduchu. Také se to řešilo jak již uvedeno přede mnou, roura od kamen se vedla za zeď do druhé místnosti kde byl např. ještě teplovzdušný výměník a pak až do komína. Osobně vytápím jen přez otevřené dveře dvěma kamny, vytopí nejen přilehlé místnosti ale i přez roh, díky dvoum tepelným zdrojům teplo dobře cirkuluje. (jde ale o kamna násypná topící velmi dlouho sama stáložárně bez přikládání v podstatě jako radiátory )

hodnocení

0x

Dobrý den, já jsem před lety řešil stejní problém na chalupě. Stáložárná kamna na uhlí však byla v pokoji postavena přímo u stěny s koupelnou. Nad kamna jsem na zeď umístil plechový kryt /provedení jako bývají digestoře/, z něho pak byla cca 1 m roura do koupelny, osazená ventilátorem /získaný z vyřazených akumulačních kamen/. Pro cirkulaci vzduchu pak byl v dalším rohu průduch z koupelny do pokoje. Fungovalo to bezvadně několik let. Po celkové rekonstrukci, kdy byly do koupelny vybourány nové dveře z kuchyně, součásti obytného prostoru, který je vytápěn novým krbem s vložkou to již nebylo potřeba využívat. Koupelna je dostatečně vytápěna způsoben uváděným v předchozím příspěvku, t.j. otevřenými dveřmi.Ten původní kryt jsem pak použil jako odsavač nad klasický sporák na dřevo /viz obrázek/. Místo samodoma vyrobené digestoře by se dala využít i běžná, vzhledově a rozměrově vhodná kuchyňská digestoř - odsavač par. google.cz/... U vás ale bude asi problém s vedením roury do koupelny. Jestli jsem to správně pochopil, krbová kamna jsou 2,5 m volně v prostoru. Vše se ale dá nějak přijatelně vyřešit.Zdravím ze Šumavy

Jako dostat teplo (krbovky) přes zeď

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]