Nejste přihlášen/a.
mám doma pár starých trámů 20x20, čím je opracovat, abych se dostal na světlé dřevo? a pokud bych chtěl dvě varianty, první hrubě opracovaný (čím) a hladce pravovaný? hoblíkem? jaký se používá?
Na hoblování takovýdleho trámu máš pouze dvě možnosti. Nejlepší by byl tesařský hoblík. Potom to jedině odvést někam na hoblovačku.
Hoblovat to malým truhlářským hoblíkem je předem prohraný boj. Je úzký a jak pojedeš několikrát vedle sebe, každý tah bude vidět, neb to zanechá zub.
Když jsem před léty rekonstruoval barák, a potřeboval jsem přiznat trámy, tak stačila obyčejná elektrická bruska. A povedlo se ze starých zčernalých, místy předtím zazděných trámů, jen tím obroušením, vykouzlit krásný trám. A to jsem brousil normální flexou, s gumovým kotoučkem se suchým zipem na upnutí smirkového plátna. Neměl jsem žádné odsávání, takže prachu bylo mnóóóógo, ale dalo se to vydržet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.