Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušená stoupačka

Od: evanes* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
potřebuji poradit, jak mám postupovat v našem případě, abych se domohla opravy přerušené stoupačky.
Historie: opravili jsme si 30 let starý byt, bydlíme zde půl roku, jsme ve 3. patře, nad námi je ještě jedno patro. Po nastěhování jsme zjistili, že nám jaksi nepříjemně zapáchá z odpadů různě po bytě v závislosti na počasí. Sousedka nad námi mi potvrdila, že tohle už tam mají 6 let a nikdo s tím nic nedělá, protože to trápí jen naše dva horní byty atd. Můj příbuzný (instalatér) obhlédl situaci a zjistil, že v bytě nad námi je špatně napojená stoupačka plast na azbest (nebo tak něco :)), když tam ze střechy spustil kouli, sekla se tam. Oznámila jsem to pánovi, co se u nás stará o spokojenost nájemníků (byty jsou v osobním vlastnictví), ten sehnal opraváře a ten problém vyřešil tak, že v tom horním bytě stoupačku uříznul, dal na ni dekl a přidělal jim tam 2 přisávání. Paní je velice spokojená, už jim tam nic nesmrdí. Všichni se velice divili, že si stěžuji a stále se domáhám opraváře, který už tam byl. Můj příbuzný to teda šel obhlídnout, paní ho do bytu pustila, ukázala mu, jak to tam má pěkně spravené. On mimochodem zjistil, že ta horní část, co jde na střechu táhne. Když jí ale řekl, že by teda bylo nejlepší stoupačku zprovoznit, aby taky vyřešili smrad od nás, řekla mu,že tam nikdo nic dělat nebude. To by nebyl ani tak moc velký problém, jelikož stoupačka není jejím osobním majetkem, nebudu se s ní o tomhle vůbec bavit.
Dotaz: jak mám postupovat, abych zatlačila na všechny, co můžou pro mě něco udělat, aby se něco začalo dít?
Asi před měsícem jsem písemně předsedu společenství vlastníků požádala, aby někdo tu odbytou opravu dal okamžitě dopořádku, ale pán se neozývá. Mého příbuzného do bytu nepustí zmíněná paní. Poradili mi obrátit se na Krajský hygienický úřad, ale to by snad mohl být až ten poslední krok.
Pozn. taky jsme si nechali přidělat přisávání, ale bohužel nám nestačí. A nakonec: na červenec očekáváme miminko a z těch odstátých odpadních trubek neustále vylétávají mušky, co jsou svině tak houževnaté, že se jich nedokážu zbavit.
Děkuji Eva N.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavel2*
hodnocení

0x
Jestli netěsní někde odpadní trubka, bude to nejspíš v místě kde jsou 2 trubky na sebe napojené. To místo musíte najít, spoj vyčistit a utěsnit nejlíp silikonem. Já jsem měl podobný problém, každou chvíli jsem měl na WC zápach a pořád jsem nevěděl z čeho, až jsem zjistil že netěsní napojení WC na odpadní trubku. Tenkrát to těsnili asi sklenářským tmelem, který po čase ztvrdne a vypadává. Tak jsem ho dal pryč, utěsnil to silikonem a od té doby to drží.
To odsávání se mi zdá trochu divné řešení. To tam pořád musí běžet nějaký větrák? To by se časem dost prodražilo.
Otravovat s tím ostatní je podle mě zbytečné. Mimochodem: o opravách na společném vybavení domu by měli hlasovat všichni majitelé bytů a oprava by se měla dělat až když bude většina pro.
evanes*
hodnocení

Dobrý den,
to jste asi nepochopil podstatu problému:
1. na opravu mám odborníka
2. jiný odborník přerušenou stoupačku opravil tak, že ji právě přerušil a dal k ní přisávání (nikoli odsávání).
3. stoupačka není neodborně přerušena v našem bytě, ale v bytě nad námi
4. majitelka bytu tam nechce pustit mého opraváře
5. nikdo jiný s tím nic nedělá, protože pouze náš byt funguje jako vývěva odpadu (který je normálně na střeše), tzn. pouze v našem bytě je smrad, tudíž se právě asi vámi zmíněného odhlasování opravy nedomůžu, protože ostatní nájemníci tento problém nepocítí (a to doslova)
Jinak ale děkuji za odpověď.
Eva N.
evanes*
hodnocení

Ještě teda poznámku: původně špatně netěsnící stoupačka, která se SAMOZŘEJMĚ MĚLA opravit tak, aby těsnila, byla opravena tím způsobem, že byla ukončena (v bytě nad námi). Abych byla úplně přesná.
Vůbec mě nenapadlo, že někdo opravu něčeho netěsnícího udělá tak, že to uřízne a dá na to poklop.
O tom si myslím své.
pavel2*
Tak pak bych Vám poradil jedinou věc: Utěsnit strop mezi Vaším a hornějším bytem, třeba montážní pěnou, nebo co je nejlepší Vám určitě poradí nějaká stavební firma. Ten smrad může jít podle mě jedině tou šachtou, jinde by měl strop těsnit. Jen mi není jasné co je to to přisávání - to je větrák na té trubce, který do ní žene vzduch?
evanes*
hodnocení

No, ono tam smrdí hlavně to, jak všichni okolo spláchnou, vypustí vanu, vypustí pračku, dokonce když my sami vypustíme plný dřez, spláchneme..., tak podtlak v (nahoře ukončené) stoupačce odsaje vodu, která zůstává za normálních okolností v odpadních trubkách z našeho bytu. Jestli jsem pochopila funkci stoupačky, která má normálně mít otevřeno na střechu, je to právě v tom, že při odchodu vody a odpadu z bytů se vyrovnává vzniklý podtlak.
Jelikož ale oprava proběhla tak, že místo zprůchodnění ji ukončili, horní byt si pořidil dvě mocná přisávání a spodní byty na to nějak netrpí, tak jsme to odnesli my. Musím každou chvíli dopouštět vodu do sprchové vany, aby tam prostě byla a nelétali nám do bytu mušky.
Dokážete si jistě představit, jaké to je chystání, když jedete třeba na víkend pryč (umyvadla, dřez napustím vodou a takové ty dírky nahoře v umyvadle a dřezu a samozřejmě sprchovou vaničku musím zalepit izolepou kusem pevného igelitu. I tak ten podtlak za dva dny většinou igelit ve vaničce protrhne. A je pod nimi jen hejno chcíplých mušek.
evanes*
hodnocení

Moc děkuji za odpovědi. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]