Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití přepínače 230V na 12V

Od: tomk* odpovědí: 3 změna:

Zdravím,chtěl jsem se prosím zeptat na jednu věc,chci si instalovat do auta denní svícení a potřebuji odpojovat jednu pojistku 15A přepínačem.Koupil jsem si teda jeden přepínač který mi vyhovoval velikostně a pak jsem si všiml že tam je psané 230V 3A,a já potřebuji s tím spínat 12V 15A,nebude s tím problém?Děkuji pěkně

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

A ještě k tomu je rozdíl jestli vypínáš střídavé nebo stejnosměrné napětí.

Při vypínání střídavého napětí jsou vyšší hodnoty než při vypínání stejnosměrného napětí.

Takže pokud chceš použít už koupený přepínač, tak kup ještě relé s cívkou na 12V (třeba čtyřpólové) a k němu ještě patici.

Pak propojením více kontaktů získáš vyšší proudovou odolnost.

jabraka*

Napěťový rozdíl není důležitý,přdevším je potřeba hledět na proud,a jeho účinky.u napětí jde snad jen o izolační odolnost,.

JB

jabraka*
hodnocení

0x

15A a 3A je dost velký rozdíl.Tam kde mohou kontakty vydržet pouhé 3 A ,nevydrží 15 A.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]