Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chci natřít mírně šikmou plechovou střechu na 40 let staré garáži. Plech je (dnes už bývalý) pozink, který už je na velké ploše narezlý a poslední nátěr před 6-7 lety se prováděl Gumoasfaltem. Nyní už z něj na povrchu nezbylo nic - jen zbytky ve falcech.
Našel jsem tady tuto otázku zodpovězenou Milanem, který doporučuje formex a eternal a chci toto téma znovu oživit.
Jaký nátěr bude mít za rozumné peníze nejdelší životnost? Známý pokrávač mi říkal, že na plechu NIC nevydrží dlouho. Opravdu je to tak? Co mi doporučíte?
Pro nátěry plechových střech a železných konstrukci byly kdysi určené olejové a suříkové barvy, npř.Plumbinol a jiné. Asfaltové jsou určené k nátěru IPY, asfaltových lepenek atd. Bohužel naši zelení ekologové všechny dobré barvy zakazáli (neekoligické). Pokud mate možnost zajet do Polska, tak tam dostanete suříkové (miniové) barvy běžně koupit. npř. v Castoramě. Pro nátěry narezlých ploch se doporučují i chlorkaučukové barvy (u nás také zakazané ale v Polsku jsou). V Německu jsou k dostání vynikající dvousložkové barvy holandské firmy - bohužel už nepamatují název. Formex je barva na tzv.lehké kovy (aplikuje se pod základní nátěry), dle mých zkušenosti nic moc. Jinak lze použit syntetiské bavy např.Hostagrunt a jiné. Ale nic není na věky, nátěry je třeba cca co 5 let obnovovat.
Díky za odpovědi.
Do Polska to mám asi 20 km, takže to není vůbec špatný tip. Ta životnost 5 let platí i pro suříkovou barvu? Případně jakou konkrétní barvu mi od severních sousedů doporučíte?
Sám jsem kdysi střechu natíral miniovou barvou.Dokonce mám minium v prášku,ale nehodlám to dále použít,i když je to vynikající chemická úprava plechu.Vrstva oxidů olova se může po čase loupat.A kdo má zájem na tom,aby se mu v půdě okolo domu hromadilo olovo?Takže se vrátíme k ekologičtějším typům.Na trhu je jich celkem dost.
JABRAKA
Vážení, petrsinger se ptá na nátěr plechové střechy a proto radím s nátěrem. Doporučují barvy, se kterými mám za zkušenosti, a které mám vyzkoušené. Na baráku mám střechu krytou pozinkem už více než 40 let a pořád je v dobrém stavu. Je jasné, že pozink chce pravidelnou údržbu - nátěr.(proto bych v dnešní době na střechu pozink nedál). Bohužel v minulé době nic jiného lepšího nebylo. Barva na plechu nevydrží dlouho poněvaž se vlivem klimatických podmínek tzv.odprašuje. (ubýva vrstva barvy. Pokud se nesloupne). Zkoušel jsem na částech střechy i tzv.ekologické barvy a za dva roky z nich na střeše nezbylo nic. Tak, že prosím ... Co se týče výměny krytiny za doporučované Al dachmany, tak tyto se nehodí na mírně šikmou střechu. Na malý spád se používá falsovka a ta se děla ze svitku pozinkovaného plechu. Ale to bych spiš doporučil kvalitní IPU s posypem (modifikovaný asfaltový pás).
Pro petrsinger - která barva je lepší, a kterou použit je na dálku problém poradit, záleží v jakem stadiu je plech rezavý, kolik chcete (a kolik se oplatí) investovat atd. Zkuste se poradit znamého pokryvače. Chlorkaučuk doporučuje výrobce i na částečně rezavé materiály, ale je dražší.
Díky za odpovědi.
Novou krytinu zatím dávat nechci. Povrch je narezlý, NE prorezlý. Na střechu jednou za 2 roky i vylezu a plech se zdá být poměrně silný. Problém bych (já amatér) viděl trochu v tom, že garáž je řadová a střecha je průběžná se sousedy (když jsem nahoře ani nepoznám jestli je to ještě moje "plechové pole" nebo sousedovo). Takže si s druhem krytiny moc vymýšlet nemůžu.
V úvahu tedy připadá jen ten nátěr. Samozřejmě chci co nejlevnější variantu, ale s ohledem na čas. Tedy spíš nejvýhodnější. Pokud bude nejvýhodnější pokládka nových plechů, tak budiž, ale zatím je asi brzo - dírky se v plechu ještě neobjevují. A navíc bych zase musel zvolit plech, aby se dal nafalcovat "na sousedovo."
Předminulou zimu jsem dokonce raději odházel ze střechy sníh - máme tady krušné zimy a nahoře bylo odhadem 5 tun sněhu. Takže zatížení střechy je poměrně náročné.
Čím natíráte plechovou střechu vy stafane?
Další problémek souvisí s dřívějším použitím gumoasfaltu - prý by se zase měl použít asfaltový nátěr kvůli možným zbytkům. Pokud bych se rozhodl pro toto řešení - jaký nátěr na asfaltové bázi bude nejvhodnější - nejtrvanlivější?
Po oxidaci pozinku( první základní nátěr) byla střecha natřena olejovou barvou Plumbinolem. (nejlepší barva, ale na bazi olova. Dalši nátěry suřikovými barvami. Zkoušel jsem i Aluny,vodou ředitelné barvy - k ničemu. Teď nátěry syntetickými barvami - průměr, max.výdrž 4-5 let.Čast střechy mám natřenou na zkoušku chlorkaučukem - uvidíme. Gumoasfalt nedoporučuji na plech - plech rezáví i pod nim. Váš problém bych řešil asi takto: vysokotlakým čističem (vapkou) umyt srřechu, zbytky gumoasfaltu buď odpadnou anebo co půjde seškrábat špachtli, rýčem atd. Pak nátěr nějakou zákládní barvou (suřík, syntetika) i 2x. Za rok až dva kontrola, zda neleze rez ven přes barvu. Pokud ne, dalši nátěr a střecha musí vydržet několik dalšich let. Nepoužívat laky, praskají. Co se týče asfaltových nátěru, tak nevím, nepoužívám. Kdysi byl tzv.tér, ale dnes určitě už se nedělá (ekologie), ale ten byl dobrý. Pozor při shazování sněhu lopatou (kovovou), dochází k odření nátěru a pak k rezivění. Přejí hodně úspěchů. PS..Garažovou střechu tj.cca 20 m2 se dá natřít smetákem i s přípravopu asi za 1 hodimu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.