Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předělání díry na světlo v sádrokartónu

Od: marekk odpovědí: 12 změna:

Zdravím, mám sádrokartónové stropy. V jednom pokoji mám vyvedenýž kabel na světlo. Potřebuji tuto díru s kabelem posunout cca. o 20 cm. Poradí mi prosím někdo jak na to? Nerad bych kabel zasunul do stropu a pak jej nemohl vytahnout.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Když jde jen o 20 cm,tak od kabelu prořízni drážku o tloušťce kabelu a kabel přesuň.Díru stříkni montážní pěnou,po zatvrdnutí seřízni trochu do hloubky,začisti finální stěrkou a zabruš.Místo pěny je možné do drážky namačknout pěnový polystyren.Opět trochu pod úroveň.

JB

jabraka*
hodnocení

0x

kruhovou pilou vyřízneš díru vedle a vyříznutý kroužek vlepíš akrylem do původní díry.Začistíš finálkou.

JB

marekk
hodnocení

Dobře, ale tam kde mám aktuálně díru s kabelem je otvor cca. 1,5 cm.

kepler*
hodnocení

0x

Možná je to blbost, ale napadá mě jen toto: Vyvrtat dostatečně velkou díru na novém místě. Na pružný drát přivázat špagátek a nasunout jej ke stávající díře a kabelu, tam jej navázat na kabel. Špagátkem si kabel potáhnout k nové díře a přitom se modlit, aby kabel byl dost dlouhý. Asi to bude dost piplačka. *nevi* Ještě upozornění pro montáž svítidla: běžné hmoždinky v sádrokartonu nedrží, sádrokartón se ochotně vydroluje. Když tak tomu pomoci tmelem.

ovczaak*

keplere,jsou spešl hmoždinky do sdk,udrží,střelím,15 kilo?

kepler*

To je možné, nemám s tím zkušenost. Jenom vím, že na ty obyč spoleh není.

zakus*
hodnocení

0x

Tohle je práce pro gynekologa*uf*

Podstatné je zda je kabel dostatecně dlouhý. Takže kabel vytáhnout na doraz a změřit zda bude stačit do nové díry.

Následně na kabel přídělat (třeba pomocí izolačky) v dostatečné délce špagát nebo drát (ideálně Cu 1,5). Vyvrtat díru v potřebném místě a teď začne ta legrace.

Vem drát (Cu 2,5 nebo 4) na konci udělej háček a začni lovit. Z vlastní zkušenosti vím, že v tomto případě platí jeden reklamní slogan: "Nic není nemožné ..."

Stížit práci by mohl ještě profil, ale i s ním to lze zrealizovat.

Hodně štěstí *placni*

doplněno 29.06.17 23:38:

Do SDK patří SDK hmoždinky

hodnocení

0x

Marku, možností je více..

Kabel nejdříve zatáhnete, abyste zjistil, zdali je délka dostatečná, Pak oholíte asi 20cm kabelu až na jednotlivé žíly. Tím se zmenší průměr kabelu. Vyvrtáte na správném místě díru pro kabel, pak musíte obě díry spojit jinám drátem, elektrikářským pérem a podobně. Přiděláte kabel na péro a protáhnete. Pokud je díra malá, klidně jí zvěčte do průmeru až 3cm, to zasádrujete.

Pěkný víkend.

doplněno 30.06.17 09:54:

díra pro nový kabel musí být tak velká, jak jste šikovný. Někomu bude stačit 1,5cm, někomu i 3cm, popřípadě na dva prsty.

marekk
hodnocení

0x

Kabel je dlouhy až až, je vsunutý ve stropě. Jak velkou mám udělat tu novou díru na kabel? Je potřeba vykroužit vykružovákem velkou díru nebo stačí vrtákem menší?

krtek66

já se snažil hledat kabely ve stropě otvorem pro bodovku, která byla cca 6cm..ruku jsem tam dal tak tak..pomáhal jsem si tlustým zelenožlutým izolačním kabelem..z toho jsem si udělal očko..a tahal ten drát z místa kde byl, tam kde jem chtěl

hodnocení

0x

Možností máš mnoho. Záleží pouze na tvojí šikovnosti a trpělivosti.

Můžeš vyvrtat jede otvor na novém místě. Na konec kabelu si před prostrčením nad sádrokarton přivaž provázek nebo tkaničku nebu stuhu, abys mohl kabel případně zase vytáhnout. No a pak pomocí háčku se snažíš zachytit ten kabel nebo tkaničku nebo stuhu.

Nebo můžeš vyvrtat několik pomocných děr (po cestě) a postupně ten kabel posunovat až do finální díry.

Nebo můžeš na elektrikářské pero nebo nějaký jiný drát (vytvarovaný do oblouku) přivázat stuhy a vysavačem nasávat vzduch u nového otvoru. Když nasaješ stuhu, tak máš vyhráno.

Ideální by bylo třeba pomocí malého zrcátka nebo malé kamery nakouknout za sádrokarton. Tím se můžeš zorientovat a ušetříš si čas.

krtek66

to je dobrý nápad s tou stuhou...to mě nenapadlo...super

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]