Nejste přihlášen/a.
Máme jedny dveře, hodně staré, panelákové. Nelze je momentálně vyměnit, tak prosím neraďte výměnu. Nemají klíčovou dírku. Z jedné strany je takový kolíček nebo jak to popsat, ten když otočím o 90°, tak se západka zasekne a dveře nejdou otevřít ("zamknou se"). Z druhé strany je ale jenom dírka a tam čouhá jakoby šroubek na plochý šroubovák (takový vidlicový tvar). Když otočím kolíčkem, otáčí se i ten "šroubek". Já bych ty dveře potřebovala ale zamknout z druhé strany - z té, kde je jenom ten šroubek. Zkoušela jsem to šroubovákem, ale to jde jenom když jsou dveře otevřené. Jakmile je zavřu, tak to nejde (otočím to jen tak o 45°). Nevíte, jak by to šlo zamknout? "Klíč" od toho nemám.
Při otáčení šroubovákem, přitáhěte trochu dveře k sobě.
Jinak toto je standartní provedení zámku do koupelny, nebo na WC. Nic urvané není a ten šroubek je tam jen na nouzové otevrení zámku, kdyby třeba někdo na WC omdlel a potřebovala by jste se dovnitř dostat s pomocí.
Zkoušela jsem, nejde to . Jen při otevřených dveřích.
A jak se potom otevírá při té nouzi? Je na to nějaký spešl klíček, který by se dal koupit třeba v OBI a podobném marketu?
V nouzi dveře otevřete pomocí toho šroubováku
V paneláku bývaly takové dveře běžné u všech místností, nejen u WC či koupelny.
Aha, no, ale to mi právě nejde . Mám teda jenom takový slabší šroubovák, tak možná tím. Tak to fakt netuším, jak udělám
No, to je teda nápad. Proč by se měl člověk zamykat doma třeba v obýváku zevnitř? Spíš budu chtít zamknout ložnici z venku, aby mi tam návštěva nelezla... ach jo, já snad polezu oknem :D
I kdyby se vám to podařilo zamknout, stejně lehce to odemkne jiná osoba po dobu vaší nepřítomnosti.
Jedině pak klasický zadlabávací zámek FAB.
Já vím, ale pochybuju, že to budou nějak zkoumat. Jedu pryč a spolubydlící tu bude mít nějaké kamarády. Nečekám, že by nějak zkoumali jak odemknout dveře, ale moc nevěřím, že aspoň nezkusí vzít za kliku.
Naopak - ložnice se zamykala zevnitř. Bývali v ní dospělí lidé a nechtěli, aby je nečekaně navštěvovaly dětičky ..
Mimochodem, jaké zamykání a nepřítomnost? Tou páčkou zamykáte místnost ve které jste a nejde oteřít z druhé strany.
Při otevřených dveřích kolíček vystrčíte, při zavřených jenom částečně.
Porovnejte protikus. Do čeho se kolíček dostává. Tam může být chyba. Porovnejte velikost - rovnoměrný tvar, jestli se šířka kolíčku nezvětšuje, jestli není kolíček šikmo /vzhůru, dolů/, je-li na druhé straně vůle, tedy jestli má kolíček prostor dosáhnout v rámu úplné zastrčení, jestli do něčeho nenaráží a nepustí ho to dál. Možná třeba i zvětšit pilníčkem stávající otvor by byla asi první věc, kterou bych zkusila. Dveře mohly trochu spadnout v pantech.
Porovnávejte nejdříve očima, kde by mohla být chyba. Někdy stačí minimum a zámečkem se nehne. Vezměte si na to baterku, lupu.
To je zajímavé, ale nevím, co myslíte. Když otočím kolíčkem, tak se viditelně nic nestane, jenom žlábek zůstane pevně a při zmáčknutí kliky se nazastrčí do dveří.
Podle mě byl ten otočný kolíček i z druhé strany (kde je jen ten šroubek), ale buď ho někdo odmontoval nebo urval.
Přidávám fotky
Aha, teď už je jasnější o co jde. Dveře záchoda nebo koupelny. Z vnitřní strany je ta béžová páčka, která při otočení do vodorovné polohy zablokuje mechanismus a nejde zmáčknout klika. Z venkovní strany byla krytka. Tu tam nemáte a pod ní je přístupná osička té béžové páčky. Je to pro případ, že by bylo nutné otevřít záchod či koupelnu zvenku. Jen nějak nechápu, co s tím chcete podnikat.
Koledujete si o to, že si dveře "zamknete" a už neodemknete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.