Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prostrčit kabel chráničkou

Od: mokol12 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, potřebuji poradit. Koupil jsem si kabel CYKY 3x2,5 (15 metrů) a k tomu UV chráničku (černá, 12 metrů, průměr asi 3x průměr kabelu). Potřebuji chráničkou protáhnout kabel, poradíte mi prosím jak? Mě se to nedaří. Vsunu tam tak cca. metr a pak se to sekne a nejde s tím nic dělat.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vem si provázek a přivaž ho na igelitový pytlík, ale takový ten na svačiny, ne na suť! :)

Pak vem vysavač a ten pytlík druhou stranou vycucni. Pak uvaž na provázek drát a pokud lze ho vytáhnout sám, tak ho vytáhni, pokud to nejde lehce, vem kolegu ať tlačí a druhý tahá... Odzkoušeno z praxe na 45 m...

dddd

Moc díky za radu, igelitový pytlík fungoval skvěle! Perfektní fígl.

hodnocení

0x

Ono je lépe tahat jak tlačit,takže nejlepší by byl ocelový drát (dobrý je ze svářečky CO ) nebo co najdete doma -struna do sekačky...*nevi*Prvně protáhnou ho ,uvázat kabel...

doplněno 29.06.17 19:10:

Teď čtu že máte 3x větší chráničku a nejde?Musíte ho rovnat a "šťouchat" a konec zabrousit nebo kousek odizolovat a dráty ohnout ať nemají ostré hrany

isteron
hodnocení

0x

A čo tak pretiahnuť vopred kus handry, trochu namastenú v použitom oleji, aby sa chránička vyčistila od prachu a premastila.

hodnocení

0x

Konec kabelu zaizoluj paskou, aby se hrana kabelu (dratky) nezachytly o vnitrek chranicky.
Vse si natahni a poloz na zem, at to neni krivolake.
Muzes lehce striknou treba WD (kdo maze ten jede).
A tlacit a tlacit.

hodnocení

0x

Já takhle protahoval 9m přívodního kabelu do baráku. :) Jak píší předchozí rádci, konce drátů ohnout zpět, omotat páskou ať se to nezadrhne. Já navíc kabel před tím než jsem ho strčil do chráničky druhou rukou namáznul lubrikační pastou co se používá při sesazování odpadního potrubí s gumovým těsněním. (KG -HT). Určitě to nebude nějak rozkládat obal kabelu, narozdíl od oleje.

doktpr365*
hodnocení

0x

Používám pero nebo zkus nejprve protáhnout provázek pomocí vysavače a potom kabel pomocí toho provázku.

diskuse.elektrika.cz/...

elektrika.cz/...

cl
hodnocení

0x
Nic - omlouvam se prehledl jsem ze rada z vysavacem jiz probehla.

111®
hodnocení

0x

konec zaizolovat, kabel mazat JARem a s chráničkou je třeba trochu potřást, když to nejde. Předpokládám že protahujete na volném terénu

hodnocení

0x

používám elektrikářské péro a provázek, vždy nechám v chráničce minimálně jeden provázek. Před dvěma týdny jsem protahoval chráničkou 75mm délky 19 metrů 4 kabely cykylo průřezu 10mm

Kabel nesmí mít ostrou hranu, a otáčet kabelem.

jenda2*
hodnocení

0x

Proč tam strkáte samotný kabel? Vždy se protahuje tenší drát, na který se pak uváže kabel a v narovnané pozici taháte kabel do chráničky, když to jde. Teď nám ČEZ tahá nové NN vedení v zemi a tenký kabel už mají předem v chráničce. Pak jen nachystají samotný NN kabel a protahují už přímo do ustavené chráničky pod chodníkem, kde to nebylo možné mít předem.

bozenaprochazk
hodnocení

0x
Slabou závitové tyč. Přivážu na pevno dlouhý provázek. Strčit do chrániče. Potřasanim dostat na druhý konec chrániče který musí být natažený. Pak odštipnou cca 3-4 cm drátků, gumu nebo cokoliv je ponechat. V gumě udělat dírku, protáhnout konec provázku a zavázat uzel mimo kabel. Jeden tahá a druhý pomáhá strkat. Dneska jsme protáhlo 30 bm během půl hodiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]