Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístřešek - ohlášení, dešťová voda

Od: nox® odpovědí: 11 změna:

Zdravím, měl bych otázku ohledně stavebního práva a sice u menšího přístřešku. Lehký popis. Jde o přístřešek na dřevo s menší částí jako zahradní domek o rozměrech 4x2m, s lehkým přesahem střechy (20cm?) a ve vzdálenosti od hranice pozemku více jak 2m, narychlo změřeno asi na 2,5m, výška přístřešku je asi 2,3m v nejvyšší části. Opakovaně jsem se dotazoval na stavebním úřadě, zda-li potřebuji nějaký souhlas nebo ohlášení a bylo mi řečeno že ne, navíc že ani nemusím řešit svod dešťové vody, pouze stačí aby voda stékala někam do kamení. Dnes za mnou přišel soused a oznámil mi, že na to nemám jeho podpis a že potřebuji územní souhlas a vyřešit odvod dešťovky. Vzhledem k tomu, že v stavebním zákoně stojí, že pokud dodržím daná kritéria, nemusím žádné ohlášení řešit, nicméně narazil jsem i na nějaké názory, že ano. Poradil by někdo, jak tedy daná záležitost opravdu je? Musím nějakým způsobem řešit ten odvod vody nebo mohu nechat přirozeně stékat dolů (za přístřeškem je menší svah, který bude vyskládaný kamením, dále obrubník, asi 25cm štěrku a sousedův vybetonovaný obrubník, jakákoliv voda, která by se do těchto míst dostala odteče vyštěrkovaným pásem pryč. Děkuji za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mě byste měl mít územní souhlas - §96 Stavebního zákona, ovšem při vzdálenosti od hranice pozemků (souseda) vyšší než 2m nepotřebujete jeho souhlas (§96, odst.3, písm.d SZ). Udělal jste dobře, že jste se zeptal na stavebním úřadě, ale pozor, aby na nátlak souseda nezměnili svůj názor. Ovšem fakt, že souhlas souseda nepotřebujete by neměli nijak obejít a tudíž by měl být ze hry.

doplněno 28.06.17 22:34:

@nox: Dejte mi prosím odkaz, kde jste našel, že na stavbu určitých parametrů nepotřebujete "nic". Taky jsem dost dlouho žil v bludech, ale §§79, 96 a 103 Stavebního zákona mě z nich vyvedly. Mám dojem, že ani pracovníci některých stavebních úřadů v tom nemají jasno.

K té dešťové vodě, podívejte se do vyhlášky č. 501/2006 Sb. Já ji neznám, ještě jsem neměl čas ani příležitost ji nastudovat, ale myslím, že v ní byste měl nalézt odpověď na otázku řešení odvodu srážkové (dešťové) vody.

doplněno 28.06.17 22:44:

@nox: Já právě dříve taky. Ale podívejte se na §96 SZ a zjistíte, že situace není tak jednoduchá. A §79 SZ je o uzemním rozhodnutí včetně výjimek. Že však nepotřebujete územní rozhodnutí ještě neznamená, že nepotřebujete nic jiného, viz mnou již uvedené §§96 a 103 SZ.

nox®
hodnocení

Čert aby se v tom pak vyznal, vycházel bych z textu, který říká, že na stavbu do určitých kritérií nepotřebuji žádný souhlas, nic. No zřejmě zkusím ještě jeden telefonát, abych něco nepodcenil. Jinak druhá otázka, co s dešťovkou u takového malého přístřešku? Bohužel s panem sousedem není kloudná řeč, takže bych chtěl mít vše pojištěné, nicméně nehodlám si od něj nechat nic diktovat.doplněno 28.06.17 22:37: Vycházel jsem pouze z § 103doplněno 28.06.17 22:56: Ještě takový detail. § 79 uvádí, že rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují ... o) stavba do 25 m zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,Takže opět bych z toho vyrozumněl, že úžemní souhlas nepotřebuji.

Podle mě je ten zákon trochu zmatený. Správně uvádíte, že podle §79, odst.2, písm.o SZ nepotřebujete ani územní souhlas. Ovšem podle §96, odst.2, písm.a SZ s použitím §3, odst.5 SZ potřebujete územní souhlas i na stavby podle §103, odst.1, písm.e pod č.1 SZ, tedy i na tu vaši. Takže opravdu nejrozumnější bude, když se vyzbrojen patřičnými znalostmi obrátíte na stavební úřad, kde by vám to celé měli vysvětlit.

doplněno 28.06.17 23:22:

@nox: Ale podle §96, odst.2, písma SZ potřebujete územní souhlas na stavební záměry, uvedené v §103 SZ. A když si v §3, odst.5 SZ přečtete, co to je stavební záměr, pak byste asi měl ten územní souhlas mít. Jak říkám, vysvětlit by to měl stavební úřad, třeba něco v to "debilním" SZ špatně chápu*smich*

doplněno 28.06.17 23:29:

@nox: Promiňte, že vám trochu motám hlavu, ale snažím se, abyste měl v ruce co nejvíce zákonných podkladů pro váš další postup.

nox®
hodnocení

No, ale pokud to dobře chápu, tak §103 je uveden jako nevyžadující stavební povolení a ohlášení.
doplněno 28.06.17 23:27: Teď na to koukám. Tohle opravdu nemá hlavu ani patu. Tak jako tak ale pořád vidím §79 který mě říká, že žádný souhlas nepotřebuji. Asi tedy opravdu nezbyde nic jiného, než se ještě jednou zastavit na úřad.
doplněno 28.06.17 23:33:

Ale Vy nikomu hlavu nemotáte, to spíš ten, kdo takový zákon dal dohromady. Každopádně díky, zítra se tam zkusím stavit a aspoň tak trochu vím, kam směřovat.

Dejte vědět výsledek;)

Dobrou noc:-D

Určitě dejte vědět, jak jste pořídil, páč mám jednoho souseda, podobnému tomu Vašemu.

doplněno 29.06.17 07:03:

Hlavně mne zajímá (ne)souhlas, zdali je potřebný

To Vám Milane ale mnoho nepomůže.. Tyto věci se totiž (bohužel) liší úřad od úřadu. Úřady si zákony vykládají různé i třeba jen ve dvou sousedících okresech.
Sousedé se odvolávají poslední dobou u vsakovacích zařízení dost často. Technicky vzato sice nemají proč se odvolávat, ale to se "blbcům" vysvětlit nedá. A následné rozhodnutí SÚ bývá většinou takové, že se vsakovací pole posunuje po parcele z jednoho rohu do druhého jako šachová figurka. Ovšem pouze do doby, než se odvolá druhý soused.
nox®
hodnocení

S tím se asi dá souhlasit, bude nejspíš záležet, jak který úřad k daným problémům přistupuje a jak si to kdo vyloží, protože podle toho, co jsem si tedy přečetl v zákoně, může i nemusí být potřeba souhlas. Každopádně plánuji se tam stavit a napíši, co mě bylo (již dvakrát) řečeno.

hodnocení

2x

Jen praktická poznámka:

Zeptejte se souseda, jaký je rozdíl mezi množstvím dešťové vody, která napršela dříve na těch pár m2 travnaté plochy a množstvím vody, která naprší na střechu přístřešku o stejné rozloze? Je téměř jedno, zda voda naprší na trávu, nebo na trávu steče z té střechy... snad jen ze střechy stéká na menší prostor ... ale množství je stejné.

Kam byla odváděna voda z pozemku dříve, před stavbou přístřešku? Vadila ta voda sousedovi dříve? Stačila dříve při/po dešti vsáknout voda na Vašem pozemku?

...jakákoliv voda, která by se do těchto míst dostala odteče vyštěrkovaným pásem pryč. Teče pryč mimo pozemek souseda?

Zamyslete se se sousedem nad zněním Obč. zákoníku

§ 1019

(1) Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby ze stavby nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek. Stéká-li však na pozemek přirozeným způsobem z výše položeného pozemku voda, zejména pokud tam pramení či v důsledku deště nebo oblevy, nemůže soused požadovat, aby vlastník tohoto pozemku svůj pozemek upravil.

Mnoho lidí to chápe tak, že k sousedovi nesmí voda stékat na jeho pozemek přímo z Vaší střechy!

Stéká však na sousedův pozemek přirozeným způsobem z Vašeho výše položeného pozemku voda, která steče z Vaší střechy na Váš pozemek v důsledku deště...

Přes to vše by bylo vhodné učinit taková opatření, třeba i po dohodě se sousedem a třeba i s jeho spoluprácí, aby voda odtékala spolehlivě mimo pozemek souseda. Vyhnete se tím dalším sousedským a většinou malicherným sporům.

Jediné vhodné je stékání dobrého nápoje do hrdel Vás a souseda...

nox®
hodnocení

Těch problémů bylo při stavbě s panem sousedem více a problematika odtoku vody byl jedním z nich. Já mám víceméně udělané vše pro to, aby na jeho pozemek nijak nestékala (vlastně ani přirozenou cestou), pozemek je v lehkém svahu, na konci se svah krátce zvyšuje a následuje obrubník a pás štěrku, který by případnou vodu měl zachytit. Za tím je již sousedův plot ohraničený betonovou obrubou a val hlíny, takže z mého pozemku by se na jeho nemělo dostat vůbec nic. Když došlo naposledy k opravdu vydatnému dešti, kdy se nestíhala voda ani vsakovat, měl jsem díky tomu krásné jezírko. Z toho důvodu mě hlavně zajímal dotaz, jak to s tou vodou bude v případě tohoto přístřešku. Předokládám, že soused mě nemůže diktovat, jak mám svod udělat, ale může pouze požadovat, aby k němu voda nestékala? Již dřívě mě totiž bylo razeno, že žádný svod vody řešit nemusím, bude stačit když bude dešťovka přirozeně stékat alespoň do kamení. Jinak si myslím, že znění §1019 to tak nějak vysvětluje. Jakákoliv spolupráce nebo rozumná řeč, i společné stékání dobrého nápoje, je nereálná.

nox®
hodnocení

Takže jsem se ještě jednou stavil na úřad a dozvěděl jsem se přesně to, co předtím. Pokud nepřesáhnou 2m od hranice pozemku, žádný podpis souseda nemusím mít. Vzhledem k tomu, že je to tak uvedené i v zákoně, nějaký sousedův nátlak na úřad toto zřejmě nezmění. Co se týče územního souhlasu, bylo mi řečeno to, co jsem si myslel, tedy pokud nepřesáhnou podmínky, tedy do 25m2, maximální výška, vzdalenost od hranice a podobně, nepotrebuji žádný souhlas. Toto se tuším bude nějak upravovat novelou v zákoně, pak by to už problém být mohl. Zřejmě bude zásadní problém v tom, jak si kdo současný zákon vysvětlí po svém. Prý si mám pro jistotu vyfotit přístřešek s uvedeným datem. Co se svodu týče, tak jak bylo uvedeno v paragrafu výše, nesmí téct na jeho pozemek nebo majetek, čímž by se mohl brát i jeho betonový obrubník pod plotem. Raději tedy vykopat diru, zasypat štěrkem a pustit vodu tam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]