Nejste přihlášen/a.
Dobry den
je vhodna nerez AISI 201 pro potravinarske učely?Mam z ni lahev na piti.
Dekuji
Naprosto.
Pokud znas znaceni na hrncich 18/8 a pod., s touto konkretni oceli by slo o oznaceni 17/4.
Jde o kvalitni ocel pouzivanou prave v potravinarstvi a dokonce s lepsimi mechanickymi vlastnostmi nez je prave treba ta 18/8 (AISI 304). Ma cca o 30% vyssi pevnost. Lepsi mechanicke vlastnosti znamenaji, ze stena nadoby muze byt tenci a tedy cely vyrobek lehci, nez by tomu bylo v pripade jine oceli, nebo naopak muze byt vyrobek o to robustnejsi.
Jedine, v cem za 18/8 zaostava je korozivzdornost v agresivnim prostredi. Pokud ale nebudes lahev pouzivat na kyseliny nebo se sni nebudes plavit leta po mori, tak bude naprosto OK.
Oproti 18/8 se pouziva hlavne kvuli nizsimu obsahu Niklu (4% vs 8%), jehoz cena stale roste.
To je zvlastni.
X/X znaci stredni procentualni obsah chromu a niklu.
AISI 201 obsahuje 16-18% chromu a 3.5-5.5% Niklu. Tedy 17/4.
I v odborne literature tomu tak je.
Pokud by vyrobce chtel byt s chromem optimisticky, mohl by uvest i 18/4. Urcite ale ne 18/0.
I v popisu oceli je, ze jde austenitickou chrom-nikl-manganovou ocel. Tedy ta 0 je u vyrobce uvadena zcela nesmyslne. Nebo jde o jinou ocel. Feriticka AISI 430 by odpovidala - ta je magneticka, tak muzes vyzkouset.
Kazdopadne je to jedno. Vsechny jsou vhodne pro potravinarske ucely, lisi se hlavne mirou korozivzdornosti a mechanickyma vlastnostma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.