Nejste přihlášen/a.
Do své studny potřebuji nainstalovat elektrické čerpadlo, které přes měnič 24/230V bude napájeno při výpadku sítě. Po dlouhém vybírání jsem se rozhodl pro čerpadlo typu Malyš - má velký výtlak a malou spotřebu. Nepůjde o žádnou vodárnu - jen se dostat k vodě při výpadku sítě - bez ruční pumpy. Nejsem však schopen dohledat nějakého praktika, který by mě řekl, zda při odpojeném napětí, sloupec vody spadne nebo ne. Případně zda se dá čerpadlo takto upravit. Já to tak potřebuji: čerpadlo stále ponořené ve vodě začne při připojení vodu čerpat (voda cca 4m hloubka, nahoru potom asi 8m) a po odpojení voda poteče zpět do studny (tudíž v zimě nezamrzne). Lze takto čerpadlo upravit a nebo tak funguje normálně? V servisu mi řekli, že voda někdy odteče a někdy ne - to je odpověď k ničemu. Napadl mě ještě elektromagnetický ventil, který bude bez napětí otevřený ( tím voda vyteče) a při připojení napětí se uzavře (boční vývod do strany z hadice od čerpadla). Ale ty jsou velmi drahé. Mám odzkoušené, že to přes měnič půjde (zkoušel jsem na Rondele - ale to je čerpadlo na stejném principu jako Malyš), ale zda se mi bude voda vracet nejsem schopný nikde dohledat. Poradíte?
Čerpadlo ve studni nezamrzne, takže jde jen o cca 1m pod horní hranou.
Já bych to vyřešil tak, že bych těsně nad čerpadlo na trubku dal Tkus, do něj připojil přívod od čerpadla, odvod ke kohoutku a jako třetí obyčejnou zátku.
Do zátky bych vyvrtal cca 2-3mm dirku. Takže by zní sice při zapnutém čerpadle stříkala voda, ale po vypnutí čerpadla by tímto došlo k vypuštění vody z trubek nad.
Samozřejmě řešení s el.mag ventilem je také možné, ale je to otázka cca 500,-
Díky za odpověď. Jen by mě zajímalo kde byste hledal elektroventil za 500,-kč (bez proudu musí být otevřený a zavře se při připojení napětí). Já jsem levnější ventil než cca 1500,-kč nenašel. Víte o něčem, dáte vědět? Hron
Děkuji - super. To je přesně to co bych potřeboval. Vzhledem k tomu, že jsem však počítačový analfabet, cizí jazyky neovládám a v cizině jsem nikdy nic neobjednával, tak budu muset vyhledat něčí pomoc. Nevíte o někom kdo by mi jej objednal a zaslal na dobírku nebo bych ho osobně převzal - Praha východ, Praha. Děkuji za info - Hron
Mně se Vaše řešení líbí a myslím si ze svých zkušeností že by to mohlo být i dobře funkční... Asi by to chtělo vyzkoušet a dírku trochu odladit... El. mag. ventil s obrácenou funkcí existuje, není až tak rozšířený, ale určitě bude problémový v takovém to prostředí. Ventil celkem hravě zalehne... S tím mám zkušenost. Krása je v jednoduchosti...!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.