Nejste přihlášen/a.
Jsem v distribučním území ČEZ a mám tzv. alternativního dodavatele. Mám jistič 3x25 A, který ani nevyužiji, stačilo by mi 1x25 A. Spočítal jsem, že snížením ročně ušetřím cca 1000 Kč na distribučních poplatcích.
Zkoušel někdo měnit hodiny, jak to funguje? U dodavatele mi řekli, že musím na své náklady zajistit revizi jističe, ale neřekli mi přesně, co v revizní zprávě má být napsáno.
Tuto revizní zprávu pak asi dodám svému dodavateli a požádám o výměnu jističe z vyššího za nižší a oni kontaktují ČEZ, jehož technik to pak vymění - tady už nebude nutná má účast, protože krabice jsou na společné chodbě (jde o panelák). Akorář při výměně asi budu chvíli bez elektřiny, což je mi jedno, přes den jsem stejně v práci, jenom se vypne na chvíli lednička...
Máte praktické zkušenosti, abych neudělal chybu?
Nějak ten dotaz nechápu. Panelák a 3fázový jistič? Revize jističe PŘED výměnou? Poplatek za "downsizing" jističe? Jestli je tam skutečně 3fázový elektroměr, pak nutná výměna za 1fázový?
Doporučil bych kontaktovat elektrikáře - odborníka, tohle je podivný guláš.
@d8: Nerozumíme si. Myslel jsem kontaktovat odborníka, aby vám řekl, co tam vlastně máte (3 fáze? 1 fázi?) a navrhl vám správný postup celé "akce".
Je to stejný postup jako při navyšení. Pokud ti to ČEZ distribuce povolí, což jistě nebude problém, zavolej si zkušeného elektrikáře, který ti připraví(předrátuje) rozvaděč. Pak si za zavoláš revizního technika na tzv revizi odběrného místa, tj stačí jen rozvaděč s hodinama na společné chodbě, nemusí být celého bytu(i když i tu můžeš udělat), on to zná, protože je dělá často. S ní (revizí) zajdeš na ČEZ, oni už pak pošlou chlapa, který vymění a zaplombuje el. měr.
Asi to máte spočítané dobře, co máte za spotřebiče a čím topíte a ohříváte vodu, proč to chcete takto snížit (důvod jste neuvedl)... Ono také by nebylo možná od věci zůstat na třífázovém připojení a dát před elektroměr jistič 3x10A (na tom se dá normálně existovat), za ten je platba za jistič stejná jako za 1x25A. Třífázová přípojka má řadu výhod proti jednofázové (nikdy nemůžete vědět, co třeba do budoucna budete chtít). Navíc máte 1kW výkonu k dobru a nemusíte řešit nic, jen rozplombování, pak výměnu a hotovo, bez jakýchkoliv plateb. Jistič 10A udrží normálně 11,2A, což stačí i na provoz dvouplotýnkového vařiče, kdyby obě plotny jely naráz a na plný kotel. Nevím blíže, o co Vám kráčí (chápu jen, že úspora peněz), proto lépe poradit nelze. Jisté ale je, že elektroměr Vám měnit jistě nebudou, proč také?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.