Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí pekárna na chleba s háky?

Od: koupes odpovědí: 25 změna:

Dobrý den, máme doma celiaka a rozhodli jsme se koupit si malou pelárníčku k pečení, především hleba.

Jakou zajímavou jsme našli tuto:

mall.cz/...

To, nač se chci zeptat. U popisku se píše, že jsou tam dva hnětací háky. Přece, to co je na obrázku vyobrazeno, nejsou háky ale nějaké miniaturní lopatky, které těsto o určité hustotě nemohou reálně připravit. Máte s tím někdo praktickou zkušenost? Někdo to v reakci na výrobek chválí..přesto se mi to moc nezdá.., aby takový háček připravil řádně těsto..?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hnipirdo*
hodnocení

2x

Máme pekárnu s jedním hákem (dva jsou výhodou) a nemůžeme si ji vynachválit. Prřipraví těsto jak na knedlíky, kynuté koláče a mnoho dalšího a chleba, v ni upečený také nemá chybu. To, že jsou háky malé nemá vliv na práci pekárny. Pekárna v odkazu má tu výhodu, že se v ni dá připravit i marmeláda, což u naší není možné.

hodnocení

2x

Těm malým lopatkám se opravdu říká háky. A těsto prohnětou dokonale. Opravdu. Já už dnes v pekárně chleba nepeču, ale kynuté těsto tam zadělávám. Je dokonale prohnětené, pružné.

hodnocení

2x

Klidně výrobci věřte, nekecá. Domácí pekárnu používáme už asi 10 let a nemáme problémy s prohnětením těsta, natož s něčím jiným;)

aa*
hodnocení

0x

TAdy nejde asi o háky ale o to,že tento typ pekárny je už starý šmejd a nekupovat!Jediný důvod je ten,že tyto aušusy nemají ručně nastavitelný čas pečení,ale jen pevný časy,dané programem.Prostě si nemůžete nastavit délku doby pečení,jaký chcete,v minutách,jako mají už novější Ety.Ty už mají na to samostatný program.Každý selský rozum pochopí,že bez této základní vlastnosti pekárna nestojí za nic a je to krám.

koupes
hodnocení

V návodu se ale píše: tlačítka +/- slouží pro nastavení požadovaného času přípravy pečení chleba.

hnipirdo*

Tlačítko je pravděpodobně pro získání barvy chleba: světlá, střední, tmavá.

koupes
hodnocení

Pokud je to tak.., potom škoda, že už nelze dát bod :D

ladinpraha*

Takže nám sem jistě dáš foto té své geniální pekárny. Abychom se my, kteří dlouhá léta používáme zastaralé pekárny a ještě navíc jsme s nimi spokojeni, poučili.

hodnocení

0x

Rozhodně se toho nebojte. Přesně tuto otázku jsem si kladla, když jsem kupovala tu svou pekárnu. Také mám Etu , ale trochu jinou. Mám Harmony + a jsem s ní už pět let nesmírně spokojená. Dělám v ní především chleba, ale uhněte i jiná těsta. Chleba a všechna ostatní těsta uhněte tak, že budete překvapení. Také jsem byla zvyklá hnětat vařečkou a ručně a pěkně mě bolela ruka, když jsem chtěla mít těsto jak má být. Takže když jsem viděla tyhle lopatky, nedůvěřovala jsem tomu jako Vy. Ale pak jsem koupila a nelituji dodnes. A kdyby mi odešla, ihned kupuji novou. :)

doplněno 26.06.17 12:23:

A ještě, teď jsem četla ostatní odpovědi. Také mám přednastavené časy na každý typ těsta a nikdy jsem neměla žádný problém s výsledkem. Mají to dobře propočítané a myslím že lépe, než bych to nastavovala nějak sama, protože bych si to musela napřed vychytat, abych se nespletla a těsto nebylo správně propečené. Tak nevidím důvod, proč bych s s tím měla já mordovat, když to jde výborně bez nějakého dumání.

doplněno 26.06.17 12:30:

A ještě něco doporučím, až budete péci chleba, po posledním zapípání určitě vytáhněte háky ven. Jde to velmi snadno namočenou rukou ve vodě. Pak těsto uhlaďte, zavřete a nechte pokračovat proces už bez otvírání. Nebudete mít pak v chlebu takové nevzhledné díry, ale jenom tenké dírečky. Určitě to popisují i v návodu, ale lidé asi nerozumí, nebo se bojí do těsta zasáhnout rukou a to je škoda. Těstu to neublíží, naopak. Četla jsem totiž recenze na tu vaši pekárnu a tam právě jedna paní píše že jí ty díry ve chlebě vadí a neví jak to udělat aby tam nebyly. Oni někteří lidé nerozumí návodu.

aaa*
hodnocení

0x

Nejlepší je,když pekárna má i samostatný další program,kdy si můžete nastavit podle chuti sami délku pečení v minutách.Když si kupujete troubu,taky si chcete nastavit délku pečení v minutách podle sebe a ne podle nějakého praštěného programu.Protože stačí do těsta dát nepatrně více nebo méně vody a nějaký přihlouplý program je pak úplně na nic.Chleba je pak vevnitř syrový nebo zase moc připálený a můžete si postavit hlavu,program si mele svou a je mu to jedno.Nebo když si pečete chleba podle svého receptu.Mnoho zaostalých pekáren tohle vůbec neumožňuje.

koupes
hodnocení

To by potom Vaší představě o akceptovatelné pekárně odpovídalo něco jako toto:

mall.cz/...

Ne, protože tady ten časovač slouží k tomu, že si můžete nastavit dobu začátku pečení. Abyste si mohla nastavovat čas libovolně, tak je to tato

sanapekarna.cz/...

Trouba pracuje na úplně jiném systému než pekárna o které je tady řeč. Ještě se mi nestalo, že bych měla něco vevnitř syrového, nebo spáleného. Ale Vám se to bude stávat dost často, protože jak je vidět, Vy pečete podle své hlavy. :-D

hodnocení

0x

Rada, abyste volil pekárnu s programem volně nastavitelných minut, je jistě míněná dobře, ale v praxi to pravděpodobně nevyužijete. První pokusy - budete postupovat přesně podle receptů, budete sledovat, jak se těsto začíná míchat a velmi brzy pak poznáte, co je normální hustota. A když zaděláte normálně, nemůže se stát, že bude chleba polosyrový, nebo naopak připálený. A až získate praxi a jistotu, dáte do pekárny suroviny a odejdete, takže případné řídké či příliš husté těsto stejně neuvidíte.

U dvou typů, o nichž uvažujete, bych se spíše zaměřila na různou maximální hmotnost těsta a na váhu celé pekárny.

doplněno 26.06.17 20:21:

Přestože už několik let v pekárně chleba nepeču, základní radu vám mohu dát. Při prvním pokusu (možná raději dvou i třech pokusech) určitě zvolte recept z návodu přiloženého k pekárně.

Nejnovější recepty na internetu hledat nebudu, ale u těch starších byl vždy doporučený program pečení: klasik, sprint, toustový...

Nechci vám nic vehementně doporučovat ani vymlouvat. To, že zrovna já nepovažuji miutáž za superinovaci, nemění nic na dobrém rozhodnutí pořídit si nějakou pekárnu.

koupes
hodnocení

Ale co když si budu chtít upéct chleba podle "internetu" ne recepty od ETA. Potom budu potřebovat časovač, který popisuje aaa...

To je samozřejmě možné. Ani já nepeču a nikdy jsem nepekla podle receptů Eta co jsou v příručce. Směsi si dělám sama, pouze musíte dodržet váhu mouk a tekutiny na bochník. Máte tam dvě možnosti, malý a velký. Pak jednoduše zmáčknete tlačítko "klasik" 1 a dál se o to nestaráte, pekárna už pracuje za Vás. Teda musíte přisypat semínka, pokud dáváte a tak dál jako obvykle. S časovačem to nemá vůbec nic společného.

doplněno 28.06.17 09:15:

A ještě doplním. Těsto v pekárně samozřejmě viět je, protože se pekárna nesmí otevírat až po posledním zamíchání a vyndání háků, pak už by se neměla otevírat. Ale jinak po celou tu dobu můžete těsto kontrolovat a případně přidat trochu mouky, nebo vody. To už se ale musíte naučit poznat sama. Napsat to nejde, musela bych Vám to ukázat přímo, abyste si mohla sáhnout ;). Jinak se mi i několikrát stalo, že jsem propásla to poslední pípání a nevyndala jsem háky včas. Ale než bych měla v chlebu ty díry, tak jsem to riskla a háky vyndala i 15 minut poté, co už se pekárna neměla otevírat a těsto už bylo docela nakynuté. Háky jsem vyndala a i když při té operaci těsto kleslo, znova krásně nakynulo a chleba byl výborný. Žádný časovač nepotřebujete, myslím si, že by to bylo pro Vás spíše nevýhodou a na pekárnu byste zanevřela že špatně peče, protože byste nedokázala správně odhadnout čas.

aaa*

no právě.Ale ne každý to holt pochopí,že je lepší možnost mít navíc i program,kde je možnost délku pečení nastavit i podle sebe v minutách a ne jen podle přiblblého programu,který si jede podle svého*zed* lidi jsou holt různí

aaa, nevím kdo jste, ale Vaše rady a názory nejsou moc dobré. Dokonce si myslím, že jste toho moc nenapekl a jenom tady prudíte. Proč jste sem teda nedal tu fotku té Vaší úžasné pekárny? Už se Vás na to ptal Ladin. A co se týče té přiblblosti, neviděla bych problém v programech pekáren...

koupes
hodnocení

Když ten individuální časovač máte, můžete korigovat čas jejich programů. Máte nějaký recept na internetu..Různé mouky a hlavně množství atd..Dáte program bochník bez lepku..Měříte čas, když zjistíte, že by to chtělo ještě o 10 minut víc. Příště nedáte program bochník bez lepku ale prostě si nastavíte svoje odstopované hodnoty + 10minut..Co postupovat takto? Nikdy jsme v tom nepekli ale takový postup se zdá teoreticky rozumný...Samozřejmě neberu to, že člověk bude používat jenom jejich receptář.. To je potom jasné, že časovač vlastní nepotřebuje. Kde má můj postup trhliny?

Na internetu jsou recepty většinou do domácích pekáren a co já vím, tak každý uvádí přesné množství, jinak by to byl recep od oka a tudíž k ničemu. Pokud je to recept pro domácí pekárnu, tak autor vždycky napíše na který program to má vyzkoušeno. Já teda chleba bez lepku nepekla, ale být Vámi, držela bych se pro začátek už osvědčených receptů od lidí kteří to dělají běžně a s normální klasickou pekárnou. A jestli tam má někdo tu pekárnu s tím časovačem, určitě uvede čas pečení. Vaši teorii můžete vyzkoušet, ale nezapomeňte, že to je jen teorie a pak je praxe. Bude to teda pokus omyl a to Vás může naštvat a budete vinit pekárnu. Ono to totiž trvá asi tři hodiny to pečení chleba a já bych byla teda hodně zklamaná, kdybych pak vytáhla nedopečený, nebo nedobrý chleba a už bych k pekárně přistupovala nedůvěřivě. A co se týče toho množství, pokud míníte péci chleba rovnou v té pekárně, tak máte dvě možnosti. Malý, nebo velký bochník a to bohatě stačí. Víc surovin stejně dát nemůžete, každá pekárna má svou maximální a minimální kapacitu. Když to nedodržíte, tak se to nepovede a na vině nebude pekárna. Stejně musíte dodržet maximální množství surovin i v tom případě, že chcete těsto jenom umíchat a pak péci chleba v troubě. I to jde, ale je to zbytečné. To můžete těsto uhníst v robotu a nekupovat si pekárnu. A jistě víte, že i kuchyňské roboty mají mají určitou kapacitu a nemůžete tam dát třeba dvě kila mouky, protože to neutáhne. Prostě je to přístroj a ten má své parametry a ty je nutné respektovat. Za pět let používání pekárny na různá těsta se mi nestalo, že bych něco zkazila a to peču hodně. Chleba každý týden, jsem sama a velký bochník mám přesně na týden. Dělám v něm i sladká těsta na buchty, koláče, nebo těsto na houskové knedlíky. Já mám u své Ety háky 4. Dva malé a dva velké, teď už se prodávají jen ty velké. Ty menší háky jsou určeny pro menší množství surovin, ale popravdě používám pořád ty velké, protože jsem viděla že v tom není rozdíl.

aaa*

suzymon,Váš technický talent nebo spíš antitalent je veřejně známý od doby kauzy s hrncema s tlustým dnem,kdy jste tvrdila,že práve s hrncem s tlustým dnem propálíte méně elektřiny než s hrncem s tenkým dnem.Což by mimo jiné odporovalo zákonům o zachování energie a tím pádem by jste objevila perpetum mobile.

Zajímavá odpověď. A co Vás nutí se skrývat za "aaa", když jste jinak určitě přihlášen a to docela dlouhou dobu. Vy víte s kým máte tu čest, já se skrývat nemusím. Asi si myslíte, že pod rouškou anonimity můžete napsat každou hloupost. Ano, můj technický antitalent je VEŘEJNĚ známý jako můj nick, zatímco Vy jste se raději schoval za "aaa". Copak Vás k tomu vedlo? Jakmile má někdo pocit, že se musí schovávat, nesvědčí to o ničem dobrém.

A představte si, že já ty pekárny nevymyslela. Takže pokud mají nějaké technické nedostatky, nejsem za ně zodpovědná.;) Kauzu Indukce a silnostěnná dna nádob jste asi zase špatně chápal, zřejmě jako tuto otázku o pekárně. Asi bych se hodně podivila, kdybych spatřila na vlastní oči toho, kdo se skrývá za "aaa" a je dost pravděpobné, že by mi bylo rázem mnohé jasné. Už jsem přečetla za ta léta na internetu stovky úplně hloupých rad a také stovky úplně zbytečných rad. Sám si vyberte, do které kategorie patří ty vaše rady.

doplněno 29.06.17 09:19:

A mohl byste sem dát odkaz pekárny Eta, která je podle Vás s ručně nastavitelným časováním? To by pro Vás měla být hračka! Moc by mne to zajímalo. Ale asi se nedočkám, protože Vy jen tak plácáte a snažíte se vyhloubit díru ve vodě klackem.

aaa*

řeči,řeči.Např. pekárna Eta Duplica Vital plus má i program,kde se dá nastavit délka pečení i míchání těsta,kynutí v minutách dle vlastní libosti,jak člověk chce podle sebe

No to Vám to trvalo. Ale doma ji nemáte, že ne? Protože jste až do této chvíle jenom řečnil Vy. Až když jsem Vás "donutila" hledat, tak jste ji konečně našel na stránkách internetu. Mohl jste tento odkaz dát ihned a ne vykládat, že ostatní pekárny jsou zastaralé šmejdy. Což ostatně není pravda. Tohle je jenom předražená obyčejná pekárna, která má jednu funkci navíc. A nejlepší na tom je, že zrovna tuhle funkci nakonec člověk ani nebude využívat, protože co by si komplikoval život, když to není nutné. Četla jsem recenze, ne všichni si ji chválí. A dva háky má kdejaká pekárna. Já mám třeba 4 háky a používám dva.

doplněno 29.06.17 20:11:

Mimo jiné, všimla jsem si, že Vás nějaký můj "příznivce" ohodnotil *smich*. Docela mne baví vidět, jak tady některým lidem ležím v žaludku tak těžce, že neváhají ohodnotit odpověď která se vůbec netýká tématu otázky, jenom proto aby si ulevili. Kdyby ten dotyčný věděl jak dalece mi je jeho názor fuk...:)

aaa*

doma Eta vital mám,ale zjistil jsem,než kupovat tyto automatické minisráče,je lepší normální trouba ve sporáku a těsto namíchat ručne a dát do normální trouby .Už jen proto,že je toho mnohem méně k mytí a je toho mnohem víc upečeno.Do normální trouby se vejde mnohem více těsta.Protože celozrné poctivé tuhé těsto,ne tu celozrnou mouku náhražku,co prodávají v obchodě,automatická pekárna nezadělá,na to musí být bytelny profesionální stroj a ne tyto hračky.Poctivá celozrná mouka,kde je plno velkých částic,se dá umlít jen doma na vlastním mlýnku.Umele to i starý mlýnek na mák po babičce,když se místo kliky nasadí motor se šnekovou převodovkou nebo silná vrtačka s regulací otáček.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]