Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění stavby domu od hranice

Od: josef22 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, vlastním stavební parcelu, kde zatím neplánujeme stavět domek. soused mi přinesl projekt jeho stavby ke schválení. Na projektu má vzdálenost od hraniční čáry se silnicí 7m, ačkoli byl při prodeji parcel vydán regulativ, kde je uvedeno 6m. Tento regulativ byl však před rokem stavebním úřadem zrušen.

V okolí se již nachází 3 stavby, které se tímto řídily. Tzn., že jsou cca. 6 m od hranice se silnicí. Nesouhlasím s posunem sousedovy stavby na 7m, tak jsem se byl dotazovat na stavebním úřadě, kde mi řekli, ať připomínkuji oficiální cestou a že se tím budou následně zabývat. Nicméně říkali, že by v lokalitě měla být zachována linie těch 6 metrů, ačkoli to není zcela závazné..

Máte někdo s tímto zkušenosti?

Nechci blokovat sousedovu stavbu aby nakonec přes všechna možná odvolání stejně povolili to, co nyní požaduje.

Nebo je šance, aby ho donutili stavbu posunout na hranici 6 metrů?

Bohužel jsem byl na stav. úřadě několikrát a vždy mi řekli, připomínkovat oficiální cestou a následně se odvolat na kraj. stav. úř.. To, jestli mám šanci na zohlednění mých připomínek při stav. řízení mi neřekli.

Díky za info a zkušenosti.

Josef

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud jsem dobře pochopil váš dotaz, tak nejspíš nemáte šanci s tím cokoli dělat, protože soused nijak nezasahuje do vašich práv. Řekl bych, že vaše námitka bude označena za bagatelní, nicotnou a stavební úřad se jí nebude vůbec zabývat.

doplněno 25.06.17 08:25:

@josef22: Nezlobte se na mě, ale to, že se vás to týká, je pouze váš subjektivní názor. Jak už jsem napsal, vaše práva nebudou dotčena a stavební úřad se vaší připomínkou nejspíš nebude zabývat. Trváním na svém požadavku ničeho pozitivního nedosáhnete, dosáhnete pouze rapidního zhoršení sousedských vztahů. Takže dobře zvažte, zda vám stojí za to rýpat se v něčem, do čeho vám ve skutečnosti nic není.

Zaměstnancem stavebního úřadu nejsem, vím o několika případech, které dopadly tak, jak předpovídám já vám. Zákony a předpisy v tomto případě budou na straně vašeho souseda a stavebního úřadu.

josef22
hodnocení

Díky za reakci.

Máte nějaké zkušenosti s podobným řízením? Nebo jste zaměstnancem stav. úřadu a jsou toto běžné zkušenosti s vyřizováním obdobné problematiky?

Myslím, že se mě toto právě týká. Chci, aby ulice, kde budu bydlet nějak vypadala a dle info ze stavebního úřadu resp. územního plánování je, že by měla linie domů být zachována. Nechci nechat vytvořit ulici ve stylu cik cak, když to zjevně nezajímá stavební úřad.

díky za info předem

Josef

akim
Trochu Vám rozumím a mrzí mě když vidím nové čtvrti kde jsou domy posazeny cikcak, štíty domů různě natočeny,atd. to by musel řešit městský architekt a toho většinou města nemaji. Obávám se ve Vašem případě toho nedocílíte a akorát budete dělat zlou krev. Co není zakázáno to je povoleno,bohužel.

albatros498022*
hodnocení

0x

Tato vzdálenost se vás jako dotčeného sousedního pozemku netýká a tedy nemáte v podstatě šanci na zvrácení vydání stavebního povolení.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Vzhledem k tomu, že domy jistě nebudou v ulici stejné, vůbec nezáleží na tom, zda je stěna domů stejně daleko od silnice. Když se to takhle řekne, zdá se divné, že by jeden dům byl "zastrčen" dál od silnice. Ale jedná se o pouhý metr, a to se ztratí. Ale plot si každý postaví na hranici svého pozemku, tím vznikne krásná linie, nic nebude cik cak, a určitě každý osadí nějaké dřeviny a rostliny, které změkčí pohled a zdůrazní linii plotů. Zkuste si to představit s těmi ploty. Možná vám to nebude pak připadat jako takový problém. A ušetříte nepříjemnosti sousedovi, ale i sobě. Počítejte s tím, že pro úředníky stavebního úřadu váš požadavek bude malicherný. A na vaše puntičkářství nebude brán zřetel. Ida

honzmalatny*
hodnocení

0x

Jeden metr nikdo řešit nebude.

hodnocení

0x

"byl při prodeji parcel vydán regulativ, kde je uvedeno 6m. Tento regulativ byl však před rokem stavebním úřadem zrušen."
Nechápu čeho, krom "hezkého pohledu", chcete dosáhnout? Šetimetrové omezení je úřadně zrušeno a to, že se vám ulice nelíbí, pro stavební úřad velmi pravděpodobně dostatečný argument nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]