Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělená nástěnná klimatizace svépomocí?

Od: jmlc® odpovědí: 20 změna:

Už někdo z amatérů instaloval nějakou klimatizaci, kterých se nabídkou roztrhl pytel? Je možné toto provést svépomocí? Co všechno je v balení - resp. co tam chybí a musí se dokoupit?

Moje představa je: udělat si betonový základ pro venkovní jednotku, vrtnout zeď vč. izolace, natahat kabely a hadice.. zapojit venku i vevnitř... a tradá. Je to tak jednoduchý?

doplněno 03.06.19 20:00:

Nebylo to hned - ale koupeno.

Objednával jsem již v minulém roce jednoho živnostníka... sliboval, na jaře mi řekl, že může tak v srpnu. Pak jsem zkoušel 2-3 firmy z internetu... V každé "akci" byl háček nebo navýšení cen...

Nakonec firma se 4 letou zkušeností přímo z okolí - jeden den řekl, že druhý den přijde na konzultaci do RD. A SVĚTE DIV SE - PŘIŠEL! Domluvili jsme se na jedné klimatizaci od firmi Daikin, nachystal jsem si jen extra jistič a kabel, za týden přijeli dva chlapi, do 3 hodin vše namontované, začištěné, funkční ... vysvětlili a faktura přišla až za týden se splatností 1 měsíc.

Vše jede, jak má. Za 26450,-Kč. Takže když se mrknu na daný typ a internetové ceny, možná jsem "přeplatil" 2000,-Kč. Za ten klid a případný servis do 20ti minut autem od domu mi to stálo!

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Žádný problém s instalací není. Nejtěžší bývá udělat díru skrz zeď. Dle typu klimošky totiž může být na konci speciální rychlokonektor, který potřebuje díru třeba 70 mm. V sadě bývá vše, co je potřeba kromě nějaké konzole pro venkovní jednotku. Chladivo je už ve venkovní jednotce, takže žádného chlaďaře nepotřebujete - teda pokud vás nebude trápit svědomí, že jste porušil zákaz instalace klimatizace bez přítomnosti odborníka s papírem. V Česku jsou z tohoto důvodu samoinstalačky už téměř nedostupné, popřípadě předražené. Doporučuji nakoupit v Polsku, popřípadě s mírnou přirážkou od prodejce na aukro. castorama.pl/...

hodnocení

Tady to se mi líbí - díra není problém, zkusím mrknout na odkaz v zahraničí... jen se trochu bojím záruky. Možná přes české aukro bude nějaká faktura a záruka...

Díky za ten konkrétní tip.

rv*

Levnější asi nenajdete. Je invertorová, takže žádné rozběhy kompresoru, ale regulovaná rychlost. Čínský výrobce patří mezi osvědčené. Přes aukro k ní dostanete český překlad + polský originál.

hodnocení

2x
Od listopadu mám namontovanou tuhle klimu a celou zimu jsem sní bez problémů topil.
Tenkrát stála 11tis a dneska je za 8tis... hnus :)
swatt.pl/...
Firma naprosto v pohodě, dodali mi i potřebný kus predizolovane trubky. Spojky jsem si tedy dělal sám, ale klidně by to asi za 300,- udělali oni také.
Jednotky jsou prednaplnene na 3m trubky, když je vedení delší tak se musí doplnit.
Vakuovani potrubí jsem u sebe zatím nedělal (jen sní topím, takže případná vlhkost v trubce nemůže zmrznout)
Jednotku budu v dohledné době stěhovat o kus dál, takže pak bude montáž i včetně vakuovani.
varhanix*

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak je s koupením klimatizace v Polsku? Je třeba nějaký certifikát? A co zakoupení přes internet a přeposlání? Díky

rv*

Poděkujte EU, že samoinstalační klimu už pravděpodobně neseženete, protože instalace je vysoce sofistikovaná činnost, kterou evropan bez certifikátu nezvládne.

On se někdo baví o samoinstalační klimě?
Jinak pro dovoz z Polska nic extra nepotřebujete. Stačí najít firmu, která je ochotná to poslat do ČR.
Většinou je hledám na allegro.pl a ptám se na dopravu emailem.
varhanix*

Mám info, že přes toto službu:

nakupy-polsko.cz/...

by to jít mělo...za předpokladu, že to nepůjde na paletě...co vy na to?

hodnocení

0x
Ještě bych do systému napustil vhodné médium, výrobce jistě píše jaké.
hodnocení

No právě jsem našel všechno možné - na jednotku 20 nabídek, ale pořádný popis příslušenství v balení ne.

Byl bych rád, pokud má někdo zkušenost s konkrétní jednotkou, případně slušnou firmou na jižní Moravě... za menší reklamu :)

majsterjoe*

Výrobce jistě zařízení potřebným médiem vybavil. O to bych se určitě nebál. *ee*

hodnocení

0x

Jak píše kolega ale před napuštěním média ještě ze systému vysát vzduch a hlavně vlhkost. Takže zbývá někde sehnat vakum pumpu, stlačený plyn dle doporučení výrobce a nějakou tu aparaturku s manomenry na napuštění :)

doplněno 24.06.17 17:23:

Pokud to bude jednotka pouze s výměníkem teplého vzduchu, tak to udělejte jak říkáte, tam není žádný problém.

hodnocení

takže vlastně to znamená - koupit přes firmu, která má montáž zdarma - se zárukou a bez hledání příslušenství, materiálu, nářadí...

hodnocení

0x

Přesně tak. Můžete se s nima dohodnout, že si přípravu uděláte sám a oni jen přijedou naplnit a zprovoznit. Samozřejmě to bude levnější a přitom budete mít plnou záruku.

doktpr365*
hodnocení

0x
Nějakou jsem už namontoval,zatim se prodávají přeplněné tak chladivo ani shánět nemusite. Je tam podrobny navod k montáži.Podle navodu nepotřebujete ani vyvevu.
hodnocení

Měl byste nějaký konkrétní typ? Co se tak dívám (bombarduje mne reklama) - většina je bez popisu příslušenství. Prodává to třeba i TS Bohemia... jen tak balík poštou... proto mne napadlo, že to nemůže být moc složité s montáží...

V domě mám rekuperaci, ale nemá chladící jednotku. Malá klima v domě mi dokáže za chvilku vychladit podkrovku... ale mobilní prostě nechci, je moc hlučná, těžká, neskladná...

doktpr365*

Prodávají se i s potrubím rychlospojkami,to zvládne propojit i naprostý laik,akorát je dražší.Kdyz koupíte splitovou dělenou tak budete ještě potřebovat potrubí, nářadí na zhotovení kalíšku na připojení, vývěvu nebo to udělat jak píšou v návodu nechat odfouknout. Konkrétní typ záleží na vás, záleží na výkonu a značce.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Potřebuješ dokoupit nějakou konzoli nebo držák na venkovní jednotku a popřípadě hadici, nebo trubku na obvod kondenzátu. To jsou věci, které v balení určitě nenajdeš. Potrubí by mělo stačit do 5metrů, tedy podle toho kolik tam bude přibalené. Vše navíc je třeba dokupvat.

prazskejpepik*
hodnocení

0x

mám doma klimatizaci ještě zabalenou a ještě jsem se nerozhoupal jí nainstalovat. myslím si, že na tom nic není. návod je přiložen a propojit venkovní jednotku s vnitřní za pomoci měděných trubek, pak připojit do elektriky, nebude žádná věda. pokud se nebude muset dělat delší připojení, tak i médium bude stačit (údajně je někde v rezervoáru jednotky). vše k zapojení je součástí ( 2 x jednotka, dálkové ovládání, měď. trubky obalené izolací a převlečnou matkou, kus kabelu k připojení do sítě). venkovní jednotka nemusí mít žádný megazáklad, pokud nemá velkou váhu. stačí pověsit, nebo někam pevně postavit.

hodnocení

Díky všem - jak jsem se pročítal návrhy i vašimi info, rozhodl jsem se pro firmu- tj. se zárukou servisu na určité období... Taky bych nerad někde něco špatně utáhl a nechal si vyfouknout médium do baráku...

Hezké dovolenkové dny přeji všem!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]