Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
našel by se zde prosím někdo, kdo opravdu blbuvzdorně a polopaticky popíše zapojení pyramidového solárního ohřevu k bazénu? Přes kartušovou filtraci.. Předem moc děkuji.
Nevím, co chcete za návod. U kartušové filtrace je superslabé čerpadlo. Není samonasávací, tak se musíte snažit, aby se do něj co nejdříve po zapnutí dostala voda. Má velmi nízkou výtlačnou výšku, takže nemůže tlačit do pyramidy, která bude o půl metru výše a bude plná vzduchu. Takže vše nějak zavodnit, aby v okruhu filtrace nebyl vzduch a pak doufat, že se tam vzduch nebude dostávat.
Proč by měla být pyramida o půl metru výše? Je přece na zemi, nebo fakt nerozumím. Už vůbec nerozumím větě, že se musím snažit aby se do filtrace dostala po zapnutí voda :-o Já nevím jestli nepíšeme každý úplně o něčem jiném.. Jinak k dotazu - co chci za návod. Čekala bych radu typu co kam připojit a co odkud kam vede atd. Ale i tak díky. Asi bude lepší se zajet podívat k někomu kdo to má zapojené.
Tak vám ještě objasním jak to funguje. Sluneční energie dopadá na Zemi zhruba 1 300 W/m2. Pokud máte solární pyramidu o straně 0.5 m, tak za optimálních podmínek dodá do vody asi 300 W. Slunce zároveň svítí na bazén a pokud máte nějaký menší o průměru 3.6 m, tak do něj dodává Slunce dle jeho výšky nad obzorem zhruba 5 000 W. Pokud si porovnáte tato dvě čísla, to je 300 x 5000, tak už máte hrubou představu, jaký účinek má solární pyramida na teplotu v bazénu.
To jste to tedy "objasnil"Zapomněl jste vůbec na čas a násobit 300 x 5000 je nesmysl. Snad by mělo být mezi těmito čísly spíše "a" .
A pokud by Slunce dávalo 5 kW do bazénu, tak by tam bylo za chvíli k nevydržení.
Pardon, to x mezi dvěmi čísly není znak násobení, ale je myšleno jako porovnání dvou čísel. To první znamená 300 W a to druhé znamená 5000 W. Ce se týče množství energie, kterou Slunce dodává do bazénu 3.6 m jeho hladinou, tak v případě, že budete na rovníku a Slunce bude v nadhlavníku, bude sluneční energie procházet hladinou až na dno a odrážet se zpět. Přitom se takřka celá absorbuje a bude to zhruba 10 kW. Protože u nás Slunce v nadhlavníku nebude, bude i tato absorbovaná energie nižší, odhadl jsem to na 5 kW, můžete si spočítat přesněji z odražené a pohlcené části záření a úhlu Slunce nad obzorem.
Neřeším, jestli to čerpadlo utáhne, či nikoliv, neb do toho nevidím
Ale trubka z bazénu musí vést přes filtr a čerpadlo do ohřevu. A zpátky do bazénu.
Tudíž bych trubku co vede do bazénu odpojil, dal do ohřevu a další trubku z ohřevu do bazénu.
Ale jestli to čerpadlo utlačí, nebo ne, nedokážu posoudit.
ok takže to můžu chápat tak, že to schéma s tím trojcestným ventilem a nějakou další hadicí je jednou z variant zapojení, ale jde to i jinak.
Ten trojcestný ventil je asi přímo v té Vaší kartuši a ovládá se na jejím dně.
Máte asi jiný typ kartušové filtrace než já. Ten můj filtr je zaháknutý za okraj bazénu tak, že je celý ponořen a dole u dna má výstupní nátrubek, z kterého proudí voda do připojené hadice.Případně sem dejte fotku toho Vašeho filtru.
Mám napojený sluneční kolektor na čerpadlo kartušové filtrace. Na dně tělesa filtru jsou obrázky, jak se dá natočením clony nasměrovat výtok čerpadla. Musíte nastavit clonu na "vyčerpávání" vody z bazénu. Potom na výtlačný nátrubek filtru nastrčíte hadici, kterou připojíte na vstupní hrdlo té Vaší pyramidy. Na výstupní hrdlo pyramidy pak připojíte hadici, kterou ponoříte do bazénu. Kartušový filtr pak zavěsíte na okraj bazénu tak, aby byl zcela ponořen. Po zapnutí čerpadlo nasává vodu z bazénu a prohání jí slunečním kolektorem (pyramidou) a pak ohřátou zpět do bazénu. Pokud pyramidu máte položenou na zemi vedle nadzemního bazénu, tak by to mělo bez problémů fungovat.
Děkuji za obsáhlou odpověď, právě jsem se vrátila od bazénu, a ted jsem úplně jelen že jsem udělala úplně něco jiného než píšete. Na dně kartušové filtrace určitě nemám žádný trojcestný ventil.
Takže hadici, která vede z bazénu do filtrace - tu co nasává vodu, jsem nechala jak je. Pak jsem vzala hadici co byla přibalená u pyramidy, a tu jsem napojila na to výstupní hrdlo z filtrace a napojila jsem to na vstupní hrdlo pyramidy. A pak hadice, která dřív vracela vodu z filtrace do bazénu, jsem napojila na výstupní hrdlo té pyramidy a druhý konec do bazénu tak jak byl původně. Tak je to blbě? Vypadá to že ten oběh funguje, co se týče ohřívání tak to zatím netuším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.