Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,máme odvětrání žumpy trubkou 50mm stačí to?Nebo to mám zvětšit na 75-100mm.A musí být žumpa odvětrávaná?.Děkuji
Na tvoji otázku jestli musí být odvětrání ti řeknu toto: představ si že sláchneš velkou potřebu v záchodě a ta bude cestovat potrubím, které nemá přivzdušnění. První co v potrubí vznikne je podtlak a ten ti vycucne vodu ze sifonů po cestě. Poklesem vody v sifonu začne proudit vzduch z odpadních trubek do obytných místností. To není zrovna příjemné.
A to stejné se bude odehrávat v potrubí, pokud budeš mít odvětrání a přisávání vzduchu špatně nadimenzované.
Přivzdušnění a odvětrání jsou dva různé významy!
Vaše reakce je správná, ale opravdu na PŘIVZDUŠNĚNÍ, ne na odvětrání.
Neznám sice normy, ale předpokládám, že na ODVĚTRÁNÍ 50 stačí.
kareliv - Máte pravdu, jen doplním: To odvětrání je neméně důležité, jen funguje opačně. Při spláchnutí vzniká v utěsněné žumpě přetlak, který brzdí vodu v potrubí a následně zvýšený tlak v žumpě protlačí přebytečný vzduch sifonem zpět do WC. 50 mm trubka možná stačí, ale nedivil bych se, kdyby byly problémy.
Dobrý deň prajem,
ja mám obdobný problém, len sa nám to stáva pri zmene počasia, tlaku. Poslendý rok častejšie a častejšie.
Akonáhle sa zmení tlak, tak nám smrad zo žumpy stiahne vodu zo spodného záchodu a smrad vyrazí zo žumpy do domu.
Mám odvetrávacie potrubie ťahané nad strechu.
Keď som ho kontroloval, tak odiaľ smrad zo žumpy išiel. Prečo sa toto môže stať?
Nemám žiadnu klapku na odvetrávacom potrubí, len mriežku.
No..smrad Vám vodu ze spodního záchodu jistě nestáhne..podtlak, ten ano.
Pokud to dříve fungovalo a teď nefunguje, tak bude někde "přicpané" potrubí..zmenšený profil..
Problém samozřejmě může být i jinde..na vtoku do žumpy..
Neznáme další podrobnosti a nemáme výkresy rozvodů kanalizace jak to máte provedeno.
Len je problém, že nemal kde vzniknúť, nakoľko, keď sa to v tom čase stalo, tak sa menilo len počasie. Jedine, že vznikol podtlak počasím.
Nik nebol na wc, nepoužívala sa umývačka, pračka, záchody. Najprv som sledoval to, pri týchto aktivitách sa to nestáva.
Ráno sa zobudíme a vode je zrazu preč. Alebo pozeráme tv, zrazu zacítim známy smrad a už idem spláchnuť...
Už som bol na streche a prečistil som odvetrávaciu trubku wapkou smutné je, že má len 50 priemer a nemám ju ako vymeniť, keďže vysekávať ju nechcem a netuším ako to bolo spravené. Rozmýšľal som nad privzdušňovacím ventilom do sifónu.
DN50 odvětrání je málo..ČSN jako minimální připouští DN75..
Přivzdušňovací ventil by při podtlaku pomohl, ale samozřejmě nepomůže při "přetlaku"..
tak to ste ma nepotešili jediné riešenie je pri pretlaku zväčšiť odvetrávacie potrubie? alebo tam namontovať nejaký motorček na odsávanie?
Ďakujem
Můžete zkusit odvětrat žumpu samostatným potrubím. To ale záleží kde ji máte umístěnou..a zda toto potrubí lze realizovat.
Ďakujem.
žumpu mám do ulice, pred domom pod smrekom.
Vyššie mám len strešné okná, iné okná vpredu nie sú. Ak to bude nutné, budem musieť pristúpiť aj na takýto krok snáď ten smrek neuschne
Ešte dodám, že odpadová rúra je štandard, len tento "komín" je 50ka, cca 1,5m dlhá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.